Keuken opknappen met klein budget

Een keuken is net zo persoonlijk als de inrichting van je woon- of slaapkamer, maar als je een huis koopt of huurt, is de kans groot dat je met een keuken opgescheept zit die je niet zelf uit zou kiezen. Keukens zijn duur. Een paar duizend euro heb je in de meeste gevallen wel nodig voor een spiksplinternieuwe keuken.

Wil je echt een fancy plek waar je je kookkunsten kunt vertonen, dan mag je er nog wel wat bij optellen. Een keuken is duidelijk iets waar je voor moet sparen. Maar je zit opgescheept met een keuken die je niet (meer) mooi vindt. Ojee, en nu? Zelf aan de slag! Met een paar kleine DIY’s kun je je keuken opknappen met een klein budget.

keuken pimpen klein budget
Beeld: StyleByEmilyHenderson.com + MicasaRevista.com.

Vervang de keukenkastdeurtjes

Het vervangen van de keukenkastdeurtjes maakt zo’n enorm verschil! In één klap wordt je ouderwetse keuken modern, je donkere keuken licht of je landelijke keuken strak en clean. Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat het vervangen van de keukendeurtjes peanuts is vergeleken met het aanschaffen van een compleet nieuwe keuken. Het is daarbij ook nog eens heel makkelijk om te doen. Dit kan iedereen! Zolang je maar de goede maat koopt.

Verf je keukenkastjes of verander de handgreepjes

Zijn nieuwe keukendeurtjes geen optie? Denk dan eens aan het schilderen ervan. Likje verf en je bevindt je ineens in een compleet andere ruimte. Let wel op van welk materiaal de deurtjes gemaakt zijn. Hout kun je gewoon schuren en schilderen, maar veel keukenkastjes zijn gemaakt van melamine en dat vergt een iets andere aanpak. Ik ken zelfs mensen die hun kastjes hebben beplakt met prinsfolie van Action. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt!

Alleen het veranderen van de handgreepjes van je kastjes kan zelfs al een enorm resultaat geven. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Daarbij kost het je – afhankelijk van hoe groot je keuken is – waarschijnlijk maar een paar uurtjes om je volledige keuken te pimpen.

keuken verbouwen klein budget
Bron / HomeDeco.com

keuken verbouwen klein budget
Bron / HomeDeco.com

Vervang (een deel) van de tegeltjes

Je kent het wel. Zo’n achterwandje in de keuken met saaie of verkleurde tegeltjes. Weg ermee! Ik droom stiekem van Portugese tegeltjes in m’n keuken. Zó mooi en het geeft een instantly chique gevoel. Liever nog dan boven het aanrecht – de goedkope optie – heb ik ze op de grond. Zó mooi!

keuken verbouwen klein budget
Bron / HabituallyChic.luxury / VT Wonen

keuken verbouwen klein budget
Bron / InteriorJunkie.com

Je keuken aankleden met interieuritems

Een keuken is ook gewoon een kamer in je huis. Keukens mogen ook ingericht en aangekleed worden. Dat vergeten veel mensen vaak. Het hoeft niet alleen praktisch te zijn. Hang een bijzondere lamp op, spijker een paar mooie posters aan de muur, koop keukentextiel in een leuke print of schaf een gezellige kleur koelkast aan. Ja, ik droom zelf stiekem al jaren van een Smeg-koelkast, maar die zijn nou niet bepaald goedkoop. Vergeet niet om voor de finishing touch al je keukenaccessoires in dezelfde kleur te kopen. Wat dacht je van mintgroen of poederroze? I’m in!

keuken verbouwen klein budget
Bron / StyleByEmilyHenderson.com

keuken-pimpen-klein-budget-kleed-2
Bron / JacquelynClark.com

Meer budget keukenopknaptips

Ik kan nog een eeuwigheid doorgaan met het verzinnen van tips om je keuken op te knappen met een klein budget. Vervang bijvoorbeeld alleen het aanrechtblad: ga je van donker naar licht of misschien wel voor een blad met marmerlook? Beschilder een muur van je keuken met krijtbordverf zodat je tekeningen kunt maken en je boodschappenlijstje altijd bij de hand hebt (of een ander kleurtje natuurlijk). Leg een (Perzisch) tapijt neer voor een knusse keuken, installeer een dubbele wasbak voor een extra vleugje chiqueheid of hang een rails aan de muur met al je keukengerei.


keuken verbouwen klein budget
Bron / Etsy / Nicola Blackmore

keuken verbouwen klein budget
Bron / MicasaRevista.com

SMEG, maar dan goedkoop: ETNA Retro

Budgettip! Droom je – net als ik – stiekem al jaren van een SMEG koelkast maar kun je dat fikse bedrag echt niet ophoesten? Merken als ETNA, Wolkenstein en Severin hebben nu een Retro-lijn die net zo cool is, maar dan voor een fractie van de prijs. Hieronder een paar voorbeelden.

Keuzes, keuzes, keuzes! Vanzelfsprekend kun je het niet allemaal doen, want dan ben je alsnog een flinke bak met geld kwijt, maar iedere tip afzonderlijk zorgt voor een transformatie van de keuken. Wanneer begin jij?