Je gaat samenwonen: wat moet je regelen?

Wat moet je regelen als je samen gaat wonen?

Met mijn 28 jaar heb ik inmiddels meer vrienden die wél samenwonen (en getrouwd zijn) dan die het rijk alleen thuis hebben. Wat me opvalt is dat niet iedereen zijn zaakjes even goed regelt voordat ze bij elkaar intrekken. Natuurlijk kun je alleen je bank verhuizen en klaar is Kees, maar als je het slim aanpakt komt er meer kijken bij samenwonen. Tijd voor een blogje op Budgetproof.nl hoe je dit slim regelt en waar je aan moet denken. Dat voorkomt een hoop ellende als je besluit van elkaar te scheiden. Getrouwd of niet, het blijft ellendig.

Alles online regelen

Je kunt tegenwoordig niet alleen online een personal shopper inhuren, eten bestellen, een verzekering afsluiten en je reis plannen, zelfs HEMA heeft een online notaris die alles netjes voor je op papier zet. In principe kun je dus ook alles gewoon online regelen. In een paar minuutjes gepiept! Van je gezamenlijke rekening openen tot een samenlevingscontract op laten stellen. Daarbij is online regelen in veel gevallen ook nog goedkoper. Oh en – hoewel je natuurlijk niet van plan bent ooit nog uit elkaar te gaan – maakt het de boel wel een stuk eenvoudiger als je je zaakjes goed geregeld hebt en jullie wegen scheiden.

Verschillende samenlevingsvormen

Welke samenlevingsvormen zijn er eigenlijk allemaal? Trouwen is namelijk niet de enige optie, ben je mal!

Trouwen in gemeenschap van goederen
Trouw je, maar leg je niets vast bij de notaris over financiën, inboedel of schulden, dan trouw je in Nederland standaard in gemeenschap van goederen. Al je bezittingen (ja, ook je spaargeld) worden gemeenschappelijk bezit. Ga je scheiden? – gelukkig kun je tegenwoordig zelfs betaalbaar online scheiden – Dan deel je alles. Oók de erfenis van je oma en het geld dat je bij elkaar gesprokkeld hebt om je Chanel-tas te kopen.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden
Trouw je onder huwelijkse voorwaarden, dan heb je het een en ander vast laten leggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een eigen bedrijf, een fijne spaarrekening of de verdeling van de huishoudkosten. Je kunt dus vast laten leggen dat het vermogen geen gemeenschappelijk bezit wordt. Wat van jou is, is van jou, wat van je partner is blijft van je partner. Ga je scheiden? Dan komt niemand aan je Chanel-tas en is het spaarpotje voor je volgende designer-item of droomvakantie nog gewoon van jou.

Geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is eigenlijk een huwelijk zonder poespas. Wel kun je aanvullende voorwaarden vast laten leggen over je eigen onderneming, je kind of spaargeld bijvoorbeeld. Krijg je een kindje en kies je pas voor geregistreerd partnerschap na de geboorte, dan moet het kindje nog wel door de vader erkend worden bij deze vorm van samenleving. Een beetje ouderwets, maar regels zijn regels. Scheiden jullie wegen? Dan is het maar net wat je hebt afgesproken hoe het met schulden, eigendommen en financiën zit.

Samenlevingscontract
Teken je een samenlevingscontract met je lover? Dan blijven de bezittingen van jullie (dus niet gemeenschappelijk), maar kun je wel e.e.a. vast laten leggen. Bijvoorbeeld dat jullie samenlevende partners zijn en hoe het met de kosten van het huis zit. Waarom is een samenlevingscontract belangrijk? Zo heb je je zaken goed geregeld als jullie uit elkaar gaan en sta je niet met lege handen, mocht je partner plotseling komen te overlijden.

Niets geregeld
Heb je niets op papier staan, dan ben je in principe niet aan elkaar gebonden. Lekker vrijblijvend, dat wel. Maar handig is anders. Komt een van jullie te overlijden? Dan sta je met lege handen, want de bezittingen van je partner, daar heb jij geen recht op: bijvoorbeeld op het huis. Ga je uit elkaar? Dan kan dit ook weleens lastig zijn als je niets zwart op wit hebt staan.

Waar moet je aan denken als je samen gaat wonen?

Een gezamenlijke rekening
Dit is vaak de eerste die je als samenwonend stel van je lijstje kunt strepen. Maak een gezamenlijke rekening waar je iedere maand een vast bedrag op stort voor de vaste lasten. Hoe je af wilt spreken wie hoeveel stort, dat is natuurlijk persoonlijk. Ik ken stelletjes die het naar ratio doen (hoe meer je verdient, hoe meer je bijdraagt) maar ook genoeg stellen die beiden hetzelfde overmaken iedere maand.

Wat moet je regelen als je samen gaat wonen?

Samenlevingscontract
Stel je wilt nog niet trouwen en vindt een geregistreerd partnerschap ook een stapje te ver. Moet je dan maar helemaal niets op papier zetten? Nee joh gekkie! Wat dacht je van een samenlevingscontract? Hierin laat je de afspraken opnemen die je met je vriend of vriendin maakt. Bijvoorbeeld: hoe verdeel je de kosten voor het huishouden en hoe regel je het met al jullie spullen?

Hoe zit het met het geld?
Het klinkt volkomen logisch, maar zet je geldzaken eens op een rij. Zijn er schulden? Spaarrekeningen waar iets opstaat? Abonnementen waar je niets mee doet? Heb je te maken met een gat in je hand? Zo kun je beter afspreken wie wat betaalt.

Van wie is het huis?
Verhuis je samen naar het huis waar je gaat samenwonen, trek je in bij het koophuis van je vriend(in) of delen jullie een huurhuis? Laat goed vastleggen van wie het huis is en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan.

Zeg dubbele verzekeringen op
Wist je dat je de meeste verzekeringen samen kunt afsluiten? Bekijk welke verzekeringen je dubbel hebt en of je je partner in jouw verzekering mee kunt verzekeren of de verzekering op 2 namen kunt zetten. In de meeste gevallen scheelt dit best wat.

Profiteer van elkaars pensioen
Mooi bijkomend voordeeltje: het partnerpensioen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je natuurlijk wel weten of je wordt aangemerkt als partner. Dat kun je met je DigiD checken via jouw pensioenoverzicht.

Als je lief er niet meer is
Helemaal geen prettige gedachte natuurlijk, maar ook om deze reden is het verstandig om een aantal zaken vast te laten leggen. Stel dat je vriend of vriendin onverwachts komt te overlijden en jij dan niet erkend wordt als partner of eigenaar van het huis? Welke verzekeringen heb je hiervoor nodig en hoe zit het met de schulden? Verdiep je er eens in.

Wat moet je regelen als je samen gaat wonen?

Als jullie wegen scheiden

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het samenwonen, het geregistreerd partnerschap of het huwelijk je niet gelukkig maakt. Gelukkig heb je dan alle bovenstaande zaken op papier staan en wordt uit elkaar gaan – mits geen vechtscheiding – een stuk minder ingewikkeld. Als je het eens bent over de inboedel, alimentatie, het pensioen en het vermogen kun je zelfs online scheiden.

 Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

4 thoughts on “Je gaat samenwonen: wat moet je regelen?

  1. Pff, haha als ik dit lijstje zie bedenk ik me pas hoe onprofessioneel ik en mijn vriend het hebben geregeld haha. Ongeveer na een half jaar kwam er pas een gezamenlijke rekening en tot dusver hebben we het nog niet over een samenlevingscontract gehad.

    .. Oeps.

  2. Dit is onjuiste informatie, de vader hoeft een kind niet te erkennen als er sprake is van geregistreerd partnerschap. Ook krijgt hij van rechtswege het gezag over het kind.

    1. Je hebt gelijk, inderdaad hoeft de vader het kind alleen te erkennen als je na de geboorte een geregistreerd partnerschap aangaat. Heb het verduidelijkt/aangepast.

Comments are closed.