Laat je cadeaubon niet verlopen

Een cadeaubon is in mijn ogen altijd goed. Het is misschien verre van het spannendste cadeau dat je iemand kunt geven, maar zo weet je wel dat diegene iets uit kan kiezen waar hij of zij blij mee is. Ik word regelmatig verwend met cadeaubonnen. Op mijn verlanglijstje staan sowieso altijd bonnen van HEMA en Action, maar ook Primark-bonnen slingeren op mijn bureau samen met een Fashioncheque die ik onlangs voor kerst kreeg.

cadeaubonnen verlopen

Nederlanders laten cadeaubonnen verlopen

Wist je dat 4 op de 5 Nederlanders cadeaubonnen krijgen, maar er dus écht een hoop blijven liggen? Bovenstaande foto is slechts een selectie van mijn bonnen. Daar is er vast minimaal 1 van verlopen. Dit is een reminder voor jou dat je eens moet kijken wanneer je cadeaubonnen verlopen. Koop een leuk cadeautje voor jezelf of koop er een cadeautje mee voor een ander, dat kan natuurlijk ook. Cadeaubonnen doorgeven (als in: opnieuw inpakken), nee, dat zou ik niet doen: niet netjes! Uit onderzoek van ActiePagina.nl blijkt dat ongeveer 25% van de Nederlanders weleens cadeaubonnen doorverkoopt.

Bijna een op de vijf Nederlanders (19%) is op dit moment eigenaar van een of meerdere geldige, maar ongebruikte, cadeaubonnen die ze waarschijnlijk niet meer gaan inwisselen. Afgelopen feestdagen bestond 8% van de gegeven cadeaus in Nederland uit waardebonnen, giftcards of vouchers, wat neerkomt op bijna 10 euro per persoon. Altijd handig om te krijgen zou je denken, maar toch geeft bijna twee derde (64%)  een cadeaubon die ze zelf gekregen hebben, weleens weg aan een ander omdat ze er zelf geen interesse in hebben. Een kwart (24%) van de Nederlanders is minder gul en verkoopt ongewenste bonnen gewoon weer. Een derde gooit ze weg.

sinterklaascadeaus budget

Wanneer verloopt een cadeaubon?

Ga op zoek naar je cadeaubonnen en zorg ervoor dat je ze spendeert voordat ze verlopen zijn! Trouwens, wist je dat een geldbedrag niet zomaar mag verlopen? Dit zijn de regels:

Kun je geen datum op de bon vinden, dan mag je ‘m altijd inleveren. Je kunt namelijk niet zien wanneer de bon gekocht is. Natuurlijk is het wel handig als de winkel dan nog bestaat, aan een bon van V&D heb je niets meer. Zo zonde!

Staat er wel een uitgiftedatum ook de bon? Dan is je bon in ’t algemeen 5 jaar geldig. Na 5 jaar zijn winkeliers niet meer verlicht om de bon in te nemen.

Let op: er bestaan ook bonnen waar een uitgifte- en einddatum opstaat. Logischerwijs kun je de bon maar tot de einddatum inleveren.

Deze resultaten zijn afkomstig uit de internationale studie Shopping for Christmas 2015: Retail Prospects van RetailMeNot die in 9 landen in 2015 werd uitgevoerd in samenwerking met het Centre for Retail Research

4 thoughts on “Laat je cadeaubon niet verlopen

  1. Hier liggen heel veel verlopen cadeaubonnen in huis en ik heb er wel eens contact overgezocht met mijn rechtsbijstand, omdat ik in een winkel was en de bon verliep de dag of was het toch t/m, dat was al discussie 1. Daarom wilde ik weten waar ik stond en een cadeaubon, werd mijn toen aangegeven, is waardepapier volgens de nederlandse wet en waardepapier behoudt zijn waarde. Er zijn hier dus 2 tegenstrijdige dingen aan de hand. Daarom is het bij mij altijd, de aanhouder wint en laat ik me niet zomaar weg sturen. Proberen kan dus altijd en als je je netjes gedraagt en zelf rustig blijft, dan wordt het nog verrassend vaak aan genomen. Maar het is beter de discussie te vermijden en ze op tijd te gebruiken.

  2. Ik was mijn fashion cheque helemaal vergeten, super stom toch vind ik eigenlijk dat een cadeaukaart nooit over tijd mag gaan.. iemand betaald ervoor en dat geld staat op zo’n pasje.. helaas is het anders..

  3. Ik was mijn fashion cheque helemaal vergeten, super stom toch vind ik eigenlijk dat een cadeaukaart nooit over tijd mag gaan.. iemand betaald ervoor en dat geld staat op zo’n pasje.. helaas is het anders..

  4. Ik vind het heel goed dat je hier even de aandacht aan geeft.
    Ik ken iemand die Eur 250,- kwijt is omdat de V&D in de problemen kwam…rond haar verjaardag en de kerst…..

    Ik heb nog nooit zo snel mijn kerstbonnen in gewisseld als dit jaar.

Comments are closed.