Joline’s budgetrecept | Suikervrije rabarbercompote

Compote is lekker fris naast je groenten tijdens het diner, maar je kunt het ’s ochtends ook toevoegen aan je kwark of yoghurt. Bij rabarbergerechten komt vaak veel suiker kijken, maar niet bij dit recept. Een recept dat ik maakte nadat ik inspiratie kreeg van de Verse Oogst Box vol verse groente en fruit (direct van het land) die net was bezorgd!

Wat heb ik gebruikt voor deze compote?

  • 4 grote rabarberstengels
  • 3 takjes rode bessen
  • 3 eetlepels dadelstroop (of 8 gepureerde dadels)
  • Halve eetlepel honing
  • Sap van 1 sinaasappel

Natuurlijke suikervervanger

Om een lekkere, frisse compote te maken die je tanden spaart, ben ik op zoek gegaan naar een goede suikervervanger. Al gauw kwam ik uit bij honing en dadels. Je kunt ook rozijntjes een dag laten weken en dan pureren. Dat ga ik volgende keer proberen! Voor nu heb ik gewerkt met dadelstroop en wat honing (je kunt ook dadels weken en pureren, dit is goedkoper dan dadelstroop, het moet immers wel budgetproof blijven). Naast rabarber heb ik ook drie takjes rode bessen gebruikt voor een zure, frisse bite.

 

“Je kunt ook dadels weken en pureren, dit is goedkoper dan dadelstroop, het moet immers wel budgetproof blijven.”

Aan de slag met semi-gezonde rabarbercompote

    • Snijd de rabarberstengels in kleine blokjes en stop ze in een pan.
    • Voeg de sap van de sinaasappel toe en zet het op een laag tot middenlaag vuur.
    • Voeg ook de dadelstroop en honing toe.
    • Breng alles aan de kook en blijf zo nu en dan roeren. Je zult zien dat het na een aantal minuten papperig begint te worden. De rabarber begint dan uit elkaar te vallen.
    • Voeg nu ook de besjes toe en roer ze erdoorheen. Sommige besjes kun je ook prakken, zodat het één geheel wordt met de rabarber.
    • Laat het geheel nog zo’n 5 minuten koken of net zolang tot de rabarber is samengesmolten met de andere ingrediënten.
    • Wanneer je compote wellicht wat waterig is, kun je de ingrediënten door een zeef gooien om het water uit te laten lopen. Vervolgens weer even terug in de pan, of gewoon even het vocht eruit koken.
    • Laat het afkoelen en doe de compote in een potje.

Ook leuk om cadeau te geven trouwens! Strikje erom en klaar. Probeer de compote wel binnen een paar dagen op te smikkelen, de sinaasappelsap zal steeds minder vers smaken.

Verse Oogst is gestopt

Helaas is dit een van onze laatste recepten die we maken geïnspireerd op de Verse Oogst Box. Ze zijn namelijk gestopt, maar op verseoogst.nl, Facebook en Instagram blijven ze je wel verrassen met verse groente- en fruitinspiratie. Inspiratie nodig wat je vanavond moet eten? Dan kun je ook een verse draai aan je week geven met de Groente Fruitmachine op hun site.