3 goedkope superfoods uit je voorraadkast

Door Wouter.

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met superfoods. Chiazaad (lees: vogelvoer) hier, quinoa (lees: vogelvoer) daar. Niet de lekkerste producten wat mij betreft. Om nog maar te zwijgen over tarwegras. Gadverdamme wat is dat ranzig. Naast dat ze – mijns inziens – niet te vreten zijn, zijn superfoods vaak ook nog eens aardig prijzig. Healthfreaks zweren bij de gezondheidsvoordelen die deze ‘superproducten’ volgens hen hebben. Sta je graag in de keuken, maar moet je je zien te redden in een budgetkeuken? Ook jij hebt in je keuken – onbewust – superfoods rondslingeren.

Goedkope superfoods

De producten die bestempeld worden als superfoods bevatten inderdaad vaak goede voedingsstoffen, zoals mineralen, antioxidanten, vezels of gezonde vetten. Maar andere producten bevatten dit ook! Waarom zou je dure en vieze dingen eten, als je dezelfde voedingsstoffen ook uit producten kan halen die vaak een stuk goedkoper zijn? Hierbij een paar producten die ik altijd in huis heb, die goedkoop zijn en volgens mij net zo goed de stempel ‘superfood’ verdienen.

1. Havermout

Een perfect begin van de dag. Havermout is rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. De langzame koolhydraten geven je lang een verzadigd gevoel en de energie om de dag goed te beginnen. Ik koop zelf altijd havermout voor 40 cent per 500 gram en doe daar een week mee. Wat neerkomt op ongeveer 6 cent per ontbijt. Over goedkoop gesproken.

2. Spinazie

Spinazie zit vol vitaminen, mineralen en vezels en is laag in calorieën. Supergoed voor je dus. Dit had je natuurlijk zelf ook kunnen bedenken. Het is niet voor niks dat Popeye er zo sterk van wordt! Waar verse spinazie nogal eens duur kan zijn, is de ingevroren variant vaak een stuk goedkoper en niet minder goed voor je. Ik koop het altijd bij Albert Heijn voor €1,24 per zak van 1kg. Het is nog goedkoper te vinden, maar in zo’n zak is de spinazie in kleine blokjes ingevroren en makkelijk te gebruiken.

1 banaan + handje bevroren spinazie + 100ml yoghurt + ½ eetlepel citroensap = heerlijke smoothie.

>>> Meer blogs over budgetproof in de keuken staan vind je hier <<<

3. Tomaten

Naast vitamines, bevatten tomaten de antioxidant Lycopeen. Lycopeen schijnt erg goed te zijn voor de huid omdat het huidschade door de zon tegengaat. Dus ook rimpels! Verse tomaten zijn vaak niet zo duur, maar tomatenpuree is nog veel goedkoper. Die kleine geconcentreerde potjes bevatten zo’n acht tomaten en zijn ongeveer 10 cent per stuk.

Natuurlijk zijn er nog veel meer producten te noemen die goedkoop zijn en goede voedingsstoffen bevatten. Eet gevarieerd en genoeg groenten en fruit. Dan heb je dat ranzige shotje tarwegras echt niet nodig.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

One thought on “3 goedkope superfoods uit je voorraadkast

Comments are closed.