Een goedkope fitnessruimte thuis voor minder dan €100

We weten allemaal dat je beter thuis kunt koken dan uit eten kunt gaan wanneer je een beetje krap bij kas zit. Hetzelfde geldt voor lichaamsbeweging. Heb je de ruimte thuis? Dan kan thuis trainen je honderden euro’s aan een sportschoolabonnement of lesgeld besparen. Samen met Betersport ontdekte ik dat je voor de echte musthaves niet meer dan €100 nodig hebt voor een home gym.

Vergeet de kosten van een sportschoolabonnement en bouw je eigen home gym voor €100. Dat lijkt misschien nog steeds vrij prijzig, maar bedenk je wel dat je hiervoor misschien maar 6 lesjes ‘Barre’ of yoga kunt doen, of 4 maanden sporten in de sportschool. Dat bedrag heb je er dus zo uit! Zodra je je thuisgym klaar hebt, hoef je nooit meer te verlengen ;).

Yogamat

Pak de YouTube-filmpjes er maar bij voor een lesje gratis yoga (of een crossfit work-out in huis) en klik direct een yogamatje in je winkelmandje. Wel zo fijn. Zowel qua comfort als het feit dat je niet wegglijdt.

Weerstandbanden

Je kunt bijna elke klassieke oefening die je kunt bedenken versterken door een weerstand toe te voegen. Denk aan oefeningen als clamshells, beenliften en eigenlijk elke oefening wel met je eigen lichaamsgewicht. En, ze zijn niet duur: je vindt weerstandsbanden al vanaf €9,95 bij Betersport.

Tip! Weerstandsbanden zijn een geweldige aanvulling op het fitnessregime van hardlopers. Als hardloper is het versterken van je heupen namelijk geen overbodige luxe. Door clammshells en beenliften te doen (met weerstandsbanden) train je ook je heupen.

Balansbal of yogabal

De balansbal is niet alleen reuze handig om je bureaustoel te vervangen, maar doet het ook lekker in je home gym! Vooral om de core van je lichaam te trainen. En niet alleen voor de core is hij fijn, maar je kunt ‘m voor allerlei oefeningen gebruiken: van billen tot armen, van brug tot planken en rek- en strekoefeningen voor je rug.

Voor veel full-body workouts heb je niet meer nodig dan zo’n bal in de juiste afmetingen. Bovendien zijn ze spotgoedkoop. Je scoort ‘m al online vanaf €4,50 (afhankelijk van de bal en grootte).

Dumbbells

Nog zo’n multifunctionele fitnessaccessoire: dumbbells. Van oefeningen voor de borstpieren op een balansbal tot deadlifts … het kan allemaal! Wil je proberen of oefeningen met dumbbells wat voor jou is? Dan kun je prima af met een variant van een budgetketen als Action, maar waarschijnlijk wil je een wat serieuzer exemplaar wanneer je hooked bent.

Als je net begint en niet zeker weet waar je staat (of squat) qua gewicht, zou je een setje met verschillende gewichten kunnen aanschaffen of een verstelbare variant kunnen bestellen. Op die manier heb je altijd een paar opties om uit te kiezen, en je kun je het juist zwaarder of lichter maken.

Cardio

Zelfs als je van plan bent om alleen krachttrainingen te doen, is het altijd verstandig om even op te warmen en je hart wat sneller te laten pompen. Terwijl je misschien 90% van de tijd prima buitenshuis kunt rennen of lopen, is optie voor binnenshuis ook altijd handig voor regenachtige of koude dagen. Wanneer je niet wilt investeren in een duur cardio-apparaat is een springtouw een perfecte oplossing. Maar stiekem droom ik nog altijd van een eigen trampoline waarmee ik bellicon bounce weer kan oppakken.

En zo is je basic fitnessruimte thuis compleet voor minder dan €100.