Etentje hosten met klein budget: menu plannen, borden kopen, tafel dekken en meer

Als je meer vrienden dan geld hebt, zijn er nog steeds leuke, goedkope manieren om een etentje bij jou thuis te organiseren. Als je terugdenkt aan de mooiste feestjes, was het dan echt het porselein en het bestek dat je je herinnert? Vast niet! Een dinner party geven met een klein budget? Zo doet je dat.

Begin vroeg met plannen

Een van de beste gratis bronnen om je etentje optimaal voor te bereiden is tijd. Met voldoende tijd tot je beschikking kun je op zoek gaan naar de beste aanbiedingen, drankjes goedkoop inslaan en nog op tijd goedkope accessoires of borden kopen. Overhaaste voorbereiding is de vijand van een goed feest, dus begin maar alvast met plannen.

Maak lijstjes

Etentjes zijn geweldig, maar er zijn veel details waar je rekening mee moet houden: van aankleding tot dieetwensen. Lijstjes helpen mij altijd geen dingen te vergeten. Van ervoor zorg dat iedereen weet waar ze moeten zijn tot de huisdieren uit logeren sturen en een menu maken: zet het op je lijst.

Dek de tafel met liefde

Mensen eten zowel met hun ogen als met hun smaakpapillen, dus onderschat de kracht van een oogverblindende tafel niet. Je hebt geen dure accessoires nodig, met bloemen, kaarsen en een mooi tafelkleed kom je een heel eind. Fairy lights en handgeschreven menu’s of naamkaartjes zijn ook supergoedkoop maar toch stijlvol.

Zelfs als het servies niet bij elkaar past zal het, door alles er speciaal uit te laten zien, zeker smaak toevoegen aan het eten dat je serveert. Leg bijvoorbeeld placemats over het tafelkleed om een geheel te creëren en leid de aandacht af van het eenvoudige bestek. Speel lekker met kleur en textuur. Kom je servies tekort? Koop servies waar je nog jarenlang van geniet of vraag vrienden of familieleden of je het mag lenen.

Zet een muziekje aan

Een achtergrondmuziekje maakt de sfeer direct feestelijker. Het volumeniveau is aan jou, maar het is een goed idee om het laag genoeg te houden om een gesprek te bevorderen – in ieder geval tijdens het eten. Als je achterblijvers een hint wilt geven dat het feest ten einde loopt, zet dan de sfeermuziek uit voor een smaakvolle maar duidelijke aanwijzing dat het tijd is om welterusten te zeggen.

Dure drankjes

Een van de grootste uitgaven voor een etentje is de alcohol. Je kan gasten daarom vragen om hun eigen favoriete alcoholische drankje mee te nemen en zelf alleen niet-alcoholische opties te schenken. Of ga voor Sangria: een goedkope optie en perfect voor etentjes in de tuin. Sangria kan je vooraf al maken en kan gemaakt worden met niet-dure wijn. Maar zelfs een mooie karaf met water en verse citroen of limoen zal je gasten al tevreden stellen. En het ziet er feestelijk uit.

Houd het menu simpel

Laat je budget een goed stuk vlees niet toe? Geen probleem! Het gezelschap en de gastvrijheid zorgen ervoor dat elk feest een succes wordt, ongeacht het menu. Door het menu eenvoudig te houden, beperk je de kosten en is de bereiding gemakkelijker en minder stressvol. Een vegetarisch menu is niet alleen praktisch (want zou hoef je geen extra rekening te houden met vegetariërs) maar vaak ook goedkoper. Plan de recepten rond wat er nu groeit. In het seizoen zijn verse producten vaak goedkoper en verser. En ze smaken beter.