Budgetproof een feestelijke eettafel dekken voor kerst

Ik ben groot fan van eten aan de eettafel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vaak van m’n ontbijt en lunch smul achter m’n bureau, maar ’s avonds schuif ik meestal met m’n vriend aan onze eettafel. Schijnt niet alleen gezelliger te zijn, maar ook gezonder omdat je bewuster eet. Nu we kerst dit jaar heel klein vieren – wij voornamelijk met z’n tweetjes – vind ik het extra leuk om van de eettafel een feestje te maken. 

Het is dé tijd van het jaar dat je echt kan uitpakken aan tafel. Maar aan ‘glamour’ hangt vaak een prijskaartje. En nu met ‘tante Cor’ in het land en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat, voelt het misschien gek om diep in de buidel te tasten voor een mooie kersttafel. Zeker als er geen visite komt dit jaar. Toch ben ik van plan – ook voor ons samen – om er deze kerst een feestje van te maken aan de eettafel. Dit zijn mijn toptips om van de tafel een showstopper te maken met een klein budget.

Mix en match

Mijn vriend vindt het vreselijk, maar ik vind het wel geinig dat wij een allegaartje aan servies hebben. Twee borden met gouden randjes, een variatie aan witte borden, gekleurde exemplaren … Daar kan je juist heel uniek en gezellig de tafel mee dekken. Zeker als je voor een wat groter gezelschap dekt, is mixen en matchen een uitkomst. Het maakt niet uit als elke plek anders is gedekt, als je je maar aan hetzelfde kleurenpalet houdt en de accessoires matchen. Ik ga ook niet per se voor een ‘kerstthema’, zodat ik mijn verzameling feestelijke borden, kommetjes en glazen keer op keer kan gebruiken, ongeacht het seizoen, door de accessoires aan te passen.

Meerdere tafellopers

Elk jaar een andere tafelloper? Kan, maar je kan ook je tafelkleden en tafellopers lekker mixen en matchen. Wanneer je meerdere tafellopers (half) over elkaar legt, wordt het gelijk een stuk luxer en moderner. Tip: je kunt ook zelf een tafelloper maken met niets meer dan een lang stuk goedkope stof en een zoomband voor de randen. Met twee tafellopers over elkaar of een loper bovenop een tafelkleed zorg je makkelijk voor een luxe basis van de eettafel. 

Goud bestek

Ons gouden bestek maakt elke maaltijd direct feestelijker. Stiekem gebruiken we soms het als het andere in de vaatwasser zit, maar daardoor zien we wel dat het redelijk snel verkleurt. Je kan ook niet anders verwachten, van bestek van Action. Je kan dus beter in een wat duurder exemplaar investeren dat lang mooi blijft, maar wij gebruiken het voornamelijk voor speciale gelegenheden. Zoals nu, met kerst. Het maakt de gedekte eettafel echt in een handomdraai zoveel luxer!

Knutsel je eigen centerpiece

Een centerpiece maakt je eettafel met kerst helemaal wauw. Of je nu voor een versierde dennentak, een verzameling van kerstballen met lichtjes gaat … je eigen centerpiece knutselen is niet alleen leuk, maar ook goedkoop. Met een lage taartstandaard, bloemen van de markt, een paar stukjes van de kerstboom en wat steekschuim flans je ook zo een luxe kerststuk in elkaar.

Tweedehands glazen

Let op koopjes in de kringloop! Mooie glazen zijn er echt in overvloed te vinden. Mid century glaswerk is een persoonlijke favoriet!

Versier de borden

Vergeet de borden niet te versieren. Bijvoorbeeld met mooie servetten en een servetring, confetti, dennentakje of een goud gespoten dennenappel. Een beetje groen doet het altijd goed op het bord. Steek dus een takje eucalyptus of rozemarijn tussen de servetring. Niet duur, maar superdeluxe.

Maak het af met kaarsen

Een paar goedkope glazen theelichthouders laten elke tafel glinsteren en je kunt ze vrijwel overal vinden. Plaats er een paar over de lengte van de eettafel en je hebt weer een vleugje extra luxe voor weinig geld. Check ook vooral de kringloop voor zilveren of bronzen kandelaars.

Bonustips voor een feestelijke eettafel met kerst

  • Geef de feestelijke eettafel dimensie met tafelkleden, lopers, placemats en servetten. Ga voor meerdere laagjes om een luxe uitstraling te creëren.
  • Een luxe stoffen servet is een onfeilbare manier om de tafel extra speciaal te maken. En nog lekker duurzaam ook.
  • Kleine houtdecoraties die je al in huis hebt, ginger bread koekjes of takjes uit de tuin vormen een mooi accent voor elke tafelsetting.
  • Gebruik kaarsen in glaasjes om te voorkomen dat je tafelsetting in de hens vliegt.