Sieraden cadeau geven: 7 tips om een miskoop te voorkomen

Sieraden zijn fantastisch om cadeau te geven: een tijdloos en persoonlijk cadeau, én verkrijgbaar voor elk budget. Maar de zoektocht naar de juiste ring, armband of ketting kan soms best een uitdaging zijn. Samen met Selected Jewels heb ik daarom 7 tips verzameld die ervoor zorgen dat je het juiste sieraad koopt. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, jubileum of bijzondere prestatie …

Budget

Zoals altijd: maak een budget en houd je eraan. Het is niet nodig om jezelf in de schulden te steken voor een mooi sieraad. Sieraden zijn er in alle prijscategorieën. Een betaalbaar sieraad van een trendy merk als Selected Jewels is bijvoorbeeld hartstikke leuk om cadeau te geven. Zowel voor de ontvanger als jouw portemonnee. 

Tip: Selected Jewels heeft nu 20% korting op alle items, inclusief de sieraden giftsets.

Kijk naar haar stijl

Draagt ze bijvoorbeeld kleine, trendy zilveren sieraden zoals stapelringen, fijne kettinkjes in laagjes of grote statement-stukken? Of is haar stijl klassieker en draagt ze graag diamanten knopjes en een parelketting? Bedenk wat ze mooi vindt en wat ze echt niet draagt en kijk daarbij naar haar stijl en garderobe.

Maak een favorietenlijstje

Wat helpt bij het uitzoeken van sieraden voor iemand anders is een favorietenlijstje met likes en dislikes. Dat is natuurlijk gemakkelijker wanneer je iemand kent. Als je bijvoorbeeld iemand alleen geelgouden sieraden hebt zien dragen, suggereert dit dat ze een voorkeur heeft voor gele metalen. Of als je nog nooit iemand oorbellen hebt zien dragen, heeft diegene misschien geen gaatjes of een hekel aan oorbellen. Zo’n lijstje helpt je ook te focussen tijdens je zoektocht in plaats van dat je voornamelijk kijkt naar wat je zelf mooi vindt. Dat doen we stiekem vaak allemaal weleens, toch?

Tip: een simpel zilveren of goldplated sieraad, is altijd een goed idee en past bij elke stijl en iedere outfit. Én bij elk budget.

Vraag ‘t gewoon

Niet iedereen houdt van oorringen of gouden sieraden. Weet je niet wat iemand leuk vindt? Vraag het dan gewoon. Misschien iets minder leuk als het een verrassing is, maar zo zorg je er wel voor dat je iets koopt waar iemand superblij mee is en nog lang van geniet.

Allergieën

Check altijd of de ontvanger allergisch is voor bepaalde metalen, zoals nikkel. In sieraden die in Europa verkocht worden mogen metalen sieraden bij intensief contact met de huid niet meer dan 0,5 μg nikkel per cm2 per week afgeven. Maar pas daarmee op wanneer je bij buitenlandse website bestelt. Uit ervaring weet ik dat sieraden dragen waar je allergisch voor bent heel onaangenaam is ;-).

Niet iedereen is dol op haar geboortesteen

Een sieraad met een geboortesteen lijkt misschien een uitstekend en persoonlijk cadeau, maar niet iedereen is dol op haar geboortesteen. Niet alle oktober-kinderen houden van de lichtgevende gloed van opalen en niet alle maart-baby’s genieten van de blauwe tint van aquamarijn. Tip: een leuk alternatief is een initialen sieraad.

Overweeg retouropties

Hoewel goed onderzoek zou moeten helpen de kans op een miskoop te verkleinen, zijn er altijd onvoorziene omstandigheden die ertoe kunnen leiden dat een sieraad moet worden geretourneerd. Wanneer je sieraden als cadeau koopt, kijk dan wat het retourbeleid van de winkel is. Bij sommige winkels krijg je bijvoorbeeld geen geld terug maar een cadeaubon. En dat is niet altijd even fijn als je geen toekomstige sieradenaankopen gepland hebt.