5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je geld leent

Elke keer dat je geld leent, een aankoop financiert of een lening aangaat, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of dit de juiste beslissing voor jou is. Geld lenen brengt verplichtingen met zich mee. Het betekent niet alleen dat je het binnen een bepaald tijdsbestek tegen moet terugbetalen, maar ook dat je hier rente over betaalt.

Het niet nakomen van die verplichtingen kan er best voor zorgen dat je financieel in de penarie komt. Én vaak levert het je een BKR-registratie op, wat bijvoorbeeld het kopen van een huis (of eerder: het krijgen van een hypotheek) moeilijker kan maken. Daarom is het belangrijk, voordat je voordat je online zoekt naar ‘goedkoopste rente persoonlijke lening‘ en je handtekening op de stippellijn zet, dat je jezelf de volgende 5 vragen stelt.

Is deze aankoop nu nodig?

Vaak zijn aankopen bij nader inzien toch niet zo noodzakelijk als je misschien in eerste instantie dacht. De meeste aankopen kun je prima uitstellen totdat je genoeg hebt gespaard om het te kopen, in plaats van schulden te maken om de aankoop nú te doen.

Stel, je wasmachine gaat kapot. De was bij een vriend- of familielid of de wasserette doen is misschien niet heel praktisch, maar het is de moeite waard. In ieder geval tot je genoeg hebt gespaard om een nieuwe wasmachine te kopen. Je bespaart namelijk geld door ‘m met je gespaarde geld aan te kopen omdat je geen rente hoeft te betalen.

Dit geldt natuurlijk helemaal voor ‘nice to have’ spullen. Het is misschien moeilijk om jezelf ervan te weerhouden iets wat je heel graag wilt hebben nu te kopen, maar je kunt dat als motivatie gebruiken om te sparen voor de aankopen.

Kan ik het voor minder geld kopen?

Als je al een aanzienlijk bedrag aan een aankoop uitgeeft, is het verleidelijk om te gaan voor het mooiste model met alle extra functies. Wanneer je echter schulden maakt voor een aankoop, is het slimmer om te kijken naar een gebruikte versie of een ouder model te kopen, of anderszins op zoek te gaan naar goedkopere opties.

Als je bijvoorbeeld een auto of televisie koopt, kunt je overwegen om een meer basismodel of een gebruikte auto te kopen. Zeg nou zelf: gebruik je het geld dat je spaart liever voor je volgende grote aankoop? Of om je schulden af te lossen van de lening die je moest afsluiten voor je oorspronkelijke aankoop?

Belangrijk: doe altijd onderzoek bij grote aankopen, zodat je weet dat je de beste waarde krijgt voor hoeveel je kunt uitgeven. Dit betekent niet dat je per se het goedkoopste artikel koopt dat beschikbaar is, want je wilt wel iets dat lang meegaat en de prijs waard is. Door onderzoek te doen vind je vaak een kwaliteitsproduct voor een redelijke prijs.

Kan ik het betalen?

Essentieel is de vraag of je het kunt veroorloven om de maandelijkse betalingen te doen. Denk na over de beperkingen die deze aankoop je eventueel in de toekomst kan opleggen omdat je financieel misschien met een lening minder flexibel bent. Misschien kan je jezelf minder vaak trakteren op eten bestellen, of zit die vakantie er niet in?

Als de financiële beperkingen die je worden opgelegd door schuldverplichtingen te beperkend zijn, kun je spijt krijgen van de aankoop. En dat is dubbel vervelend.

Tip: je schulden zouden nooit meer moeten zijn dan 25% van je inkomen.

Hoe snel kan ik het afbetalen?

Als je een lening afsluit, is het belangrijk om alle voorwaarden en de kleine lettertjes van de lening goed gelezen te hebben. Ook belangrijk hierbij is de duur van de lening. Rentebetalingen eten namelijk een stukje van je vermogen op, waar wil je zo snel mogelijk van af. Check ook hoeveel je mag afbetalen per maand of jaar. Misschien kan je wel extra sparen om versneld af te betalen zodat je bespaart op rente. Let wel op dat je boetevrij meer kan aflossen.

Wat gebeurt er als ik het niet kan afbetalen?

Heb je goed nagedacht over het worstcasescenario? Wat voor gevolgen heeft de lening als je je baan verliest of minder gaat verdienen in een andere functie bijvoorbeeld? Dat kan de nodige stress opleveren. Maak altijd een Plan B voor het geval je je baan verliest of je ziek wordt bijvoorbeeld en je inkomen wegvalt. Is er bijvoorbeeld een inkomen van je partner die dit deels kan opvangen?

Kortom; denk goed na over deze vragen voordat je een lening afsluit. Zijn er in jouw persoonlijke situatie weinig risico’s en vind je het waard? Dan is een persoonlijke lening natuurlijk een mooi middel om een belangrijke uitgave te doen.

Dit is geen financieel advies. Geld lenen brengt risico’s met zich mee.