Doodgaan is duur

Doodgaan is duur, dat kun je dan ook maar beter niet doen. Niet alleen om die reden, maar sowieso. Waarom het af te raden is? Dat hoef ik je niet te vertellen natuurlijk! Hoewel het helemaal niet gezellig is om na te denken over de dood, en zeker niet als je lekker blogjes aan het lezen bent, wil ik er wel even bij stilstaan. Want hoe vaak denk je er nou aan dat doodgaan veel geld kost? De actie op zich niet, maar wel een eventuele uitvaart (als je geen uitvaartverzekering hebt) . Maar óók dát kun je ‘on a budget’ doen. De gemiddelde begrafenis of crematie kost namelijk alleen al €7.700. Veel hè? Zoveel geld hebben de meesten van ons niet op onze spaarrekening staan, toch? Vandaag deel ik 13 tips en weetjes over een uitvaart on a budget. Niet per se voor die van jezelf natuurlijk.

  1. Bloemen kunnen goedkoper en mooier
    Regel bloemen van de markt, die zijn net zo mooi, alleen zijn ze niet zo mooi opgemaakt. Heb je dat eigenlijk wel echt nodig? Ik zou bosjes bloemen echt net zo prima vinden. Liever nog eigenlijk van die nonchalante mooie heidebosjes die tegenwoordig zo hip zijn! Toen mijn opa overleed, wilden m’n broertje en ik een bloemstuk laten maken. Online vonden we alleen maar lelijke bloemstukken en dus gingen we gewoon naar de bloemist op de hoek. Daar lieten we iets mooiers maken, maar bovenal ook goedkoper. Ook al adverteren ze er niet mee, probeer het toch eens. Iedere bloemist kan een plat boeket maken.
  2. Yum yummm
    Verzorg zelf de catering. Weg met de kleffe broodjes en fabriekscake. Doe mij maar macarons. Of taarten en broodjes die je mee laat brengen door familie, vrienden, kennissen en collega’s. Of waarom kiezen voor een dure koffietafel in het crematorium bijvoorbeeld als je dat ook gewoon thuis of in een leuk cafeetje kunt doen?

  3. Cremeren vs. begraven
    Wist je dat cremeren goedkoper is dan begraven? Een urn kost ook minder dan een graf met steen.
  4. Jongeren betalen minder
    Wist je dat een uitvaartverkering goedkoper is voor jongeren? Redelijk vanzelfsprekend natuurlijk omdat we hopelijk niet binnenkort uit het leven stappen.
  5. Verzekering
    Hoe jong je ook bent, denk toch eens na over een uitvaartverzekering. Of als je een uitvaartverzekering overbodig vindt op jouw leeftijd (ik ben er zelf nog niet uit) tenminste het verzekeren voor repatriëring vanuit het buitenland, mocht je het loodje leggen tijdens een reis of vakantie.
  6. Online
    Vergeet die dure advertentie in de krant, gebruik social media en kies voor een online condoleanceregister.
  7. Ingewikkeld
    Kies niet voor een kist, maar lijkwade (of maak er zelf een).
  8. DIY
    Timmer de kist zelf. Mocht je al weten dat iemand helaas binnenkort komt te overlijden, dan kun je zelf aan de slag gaan met een kist. Kisten zijn belachelijk duur, maar zelf een kist maken is natuurlijk veel goedkoper, maar ook nog eens onderdeel van het verwerkingsproces. Er bestaan zelfs DIY-pakketten.
  9. Creatief
    Maak een kist van simpel hout en laat ‘m beschilderen of schilder ‘m zelf. Een uniek afscheid voor weinig geld.
  10. Partyplanner
    Een uitvaart zelf organiseren zie je misschien niet zitten? Maar het is véél goedkoper én persoonlijker. Yup, dat mag gewoon in Nederland. Wist je dat uitvaartondernemers hoeven trouwens ook nergens officieel geregistreerd hoeven te zijn? Trek een pak en een hoge hoed aan en off you go. In ons land mag je officieel gewoon met een kist op pad (ook in een huurauto, mits de kofferbak dicht kan) en zolang de locatie ervoor openstaat kun je de ‘dienst’ overal houden.
  11. Vergelijk
    Ook hier geldt: vergelijk vergelijk vergelijk! Prijzen verschillen overal! Vraag daarom verschillende offertes aan.
  12. Online akte aanvragen
    Vraag zelf de akte van overlijden aan. Ja, dat mag en het scheelt je een hoop geld. Voor ongeveer €15 ben je in de meeste gemeentes wel klaar. Aangifte van overlijden doen kan zelfs digitaal.
  13. Budget uitvaartmaatschappij
    Kies je een iets makkelijker pad? Iemand verliezen is immers niet niks, en dan zit je vaak helemaal niet te wachten op het organiseren van een afscheid. Er bestaan ook budget uitvaartmaatschappijen die voor een minimale prijs een complete uitvaart voor je organiseren.

Waarschijnlijk heb je hier nooit of vrij weinig over nagedacht, maar houd het in gedachten! Hopelijk is het niet nodig.

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

2 thoughts on “Doodgaan is duur

  1. Goed dat je hier ook over schrijft! Ik hoop het nooit te hoeven doen of organiseren, maar dit soort dingen zijn helaas onvermijdelijk. Ik ben dus ook absoluut niet van die gore cake en heb altijd geroepen dat ik op mijn begrafenis (wat klinkt dat eng…) wijn en bier wil hebben. Het leven moet gevierd worden en daar hoort m.i. geen kleffe behuilde cake bij haha! Ik heb ook sowieso geen uitvaartverzekering, en voor de repatriëring ben ik verzekerd via mijn reisverzekering. Maar ik zorg dat ik het geld op mijn rekening heb staan en dan zien we (eh, ze) wel!

  2. Joh nee, daar denk je nooit over na eigenlijk nee. Toch goed dat je hiermee onze ogen opent.

Comments are closed.