De leukste gratis wandelroutes in Nederland | budgettips

Nu we er toch wel vertrouwen in hebben dat het echt heus weleens zonderjassenweer in Nederland is (hallo zon!), moeten er ook plannen gemaakt worden voor zonnige weekenden. Die breng je natuurlijk bij voorkeur niet binnen door. Gooi je zonnebrand in de rugzak en trek je wandelschoenen aan! Dit zijn leuke gratis wandelroutes in Nederland die ik samen met HotelSpecials verzamelde.

wandelvakantie Oostenrijk

Oké, nog even over wandelen. Klinkt suf? Misschien. Maar ook ik ontdekte vorig jaar dat wandelen zó ontzettend fijn is voor je lichaam (en geest). Netflix en chill maakte voor mij plaats voor wandelschoenen en chill. Voor alle 4 de wandeltips die ik verzamelde, kun je na een rondje Googlen gratis een wandelkaart of routebeschrijving uitprinten. Bijvoorbeeld via de website van ANWB of Route.nl om maar een voorbeeld te noemen.

gratis wandelroutes nederland
Beeld: Wiki Commons.

Gratis wandelroute naar ’t hoogste punt van Nederland

Lengte wandeling: 7 kilometer.

Wist je dat de naam Vaals komt van vallis? Wat dus iets dergelijks als vallei of dal betekent. Tijdens deze wandeling klim je tegen de Vaalserberg op. Een beetje hiken in eigen land dus. Door glooiende weilanden met talloze draaihekjes gaat het verder omhoog naar buurtschap Wolfhaag. Hier krijg je pas echt het vakantiegevoel! Via het Preusbos kom je uiteindelijke bij het Drielandenpunt. Dat is trouwens ook het hoogste punt van Nederland. Met een zielige 322,5e meter, haha.

Budget weekendje weg van maken? Boek een goedkoop hotelletje in Vaals.

gratis wandelroutes nederland

Gratis wandelroute in de Loonse en Drunense Duinen

Lengte wandeling: 9,61 kilometer.

De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel het mooiste natuurgebied van Brabant genoemd. Mede door de levende stuifzanden, maar ook om het mooie bos. En vergeet de beken en moerassen niet. Klinkt prachtig, toch? Daar wil ik wel een kilometertje of 10 doorheen banjeren op m’n vrije zondag. En als je geluk hebt spot je ook nog een das of een familie kamsalamanders. Vooral rondom Helvoirt is er een mooie wandelroute uitgestippeld.

Deze wandelroute is heerlijk te combineren met een weekendje Tilburg of een nachtje Den Bosch

gratis wandelroutes nederland

Gratis nachtelijke(!) wandelroute door het Dwingelderveld

Lengte wandeling: 5,1 kilometer.

Van 17 op 18 juni organiseert Natuurmonumenten de midzomernachtloop. ’s Nachts dus een lekker stukkie wandelen. Met afstanden van 2 tot 42 kilometer op 25 locaties in Nederland is er voor ieder wat wils. Niet gratis, want het is juist om Natuurmonumenten te steunen. Helaas kan ik dan niet, dus ging ik op zoek naar een andere nachtelijke wandeling. En ik vond die door het Dwingelderveld, vlakbij Dwingeloo. Deze wandelroute door het Dwingelderveld is speciaal uitgezet om in het donker te lopen. Normaal gesproken zijn de meeste natuurgebieden tussen zonsondergang en -opkomst juist gesloten. Maar deze niet! Zo kun je ervaren hoe het is om ’s nachts de natuur te beleven.

Als je ’s nachts wandelt, is het wel lekker om een hotelletje in de buurt van Dwingeloo te hebben.

gratis wandelroutes nederland

50 gratis wandeltochten van station naar station met NS

De NS-wandelingen zijn echt retepopulair in Nederland. Je wandelt namelijk van station naar station en kunt zo weer gemakkelijk met de beentjes omhoog richting huis. Ik heb de 50 wandelingen eens bekeken en ik ben ook stationnetjes tegengekomen waar ik nog nooit van had gehoord, terwijl ik altijd overal met de trein naartoe ga. De gratis wandeling over de Wezepsche Heide staat vanaf nu op mijn lijstje. Vlakbij mijn vriend, van station Wezep naar Zwolle: door het bos, over de heide en langs de IJssel.

Heb jij nog een tip voor een mooie gratis wandeling in Nederland? Laat ‘m achter in een reactie! Ben reuze benieuwd.