Budgetproof een tuin aanleggen: slimme manieren om te besparen

Er is geen betere plaats om tijd en geld in te investeren dan je tuin. Een mooie tuin is niet alleen leuk om tijd in door te brengen, wanneer je het goed doet verhoogt het ook de waarde van je huis. Zorg dat je een geweldig rendement krijgt op je investering door je droomtuin te creëren met een klein budget. Hoe je dat doet, budgetproof tuinieren? We zetten een paar slimme manieren om te besparen op een rij.

In een notendop: Koop bijvoorbeeld altijd jonge bomen voor kleine prijsjes, kweek je eigen plantjes uit zaden en splits planten op om ze gratis te vermenigvuldigen. Het aanleggen van een budgetvriendelijke tuin is net als investeren. Zorg dat je goedkoop koopt, en wees geduldig terwijl de investering meer waard wordt.

Ga voor jonge bomen

Afhankelijk van hoe groot je tuin is, zal je waarschijnlijk meerdere bomen nodig hebben. Bomen kunnen duur zijn en worden net als veel andere dingen alsmaar duurder. Elk jaar dat je wacht, verlies je dus kostbare tijd. De nummer één tip voor budgetproof tuinieren is dan ook: Koop bomen als ze jong (en dus nog goedkoop) zijn. Laat de tijd z’n werk doen en de bomen worden vanzelf groter en dus meer waard. Als je ze klein koopt, zijn ze bovendien gemakkelijk te planten.

Boompjes die je nu nog achterin de stationwagen gooit, worden in een paar jaar volwassen exemplaren. Aan de slag dus! Een mooie en kleurrijke Japanse esdoorn, ook wel acer palmatum, plant je bijvoorbeeld het beste tussen oktober en maart. Ideaal om deze herfst dus zelf te planten of te laten planten.

Kweek zoveel mogelijk zelf

Een tuin aanleggen met een klein budget hoeft niet moeilijk te zijn. Bloemen kunnen bijvoorbeeld uit zaadjes worden gekweekt, door ze op te plitsen vermeerderen, of zichzelf opnieuw uitzaaien in de tuin. En dat allemaal gratis. 

Het goedkoopste is om vaste planten en eenjarige plantjes zelf uit zaadjes te kweken. Na een jaar of 3 kun je je vaste planten opsplitsen voor een heleboel gratis planten. Vraag familieleden, vrienden en buren ook om hun planten op te splitsen. Dat betekent heel veel verschillende gratis planten, jaaaa!

Doe jezelf een plezier en concentreer je op vaste planten en niet op eenjarige plantjes. Op de lange termijn bespaar je een klein fortuin door voornamelijk vaste planten te planten. Gebruik de eenjarige plantjes voor wat extra kleur in plantenbakken en –potten bijvoorbeeld. 

Heb geduld

Als het op tuinieren aankomt, is geduld heel belangrijk. Heb het geduld om zaailingen of een jonge boom te planten en hem te zien uitgroeien tot een prachtige boom. Probeer zoveel mogelijk tuinierprojecten zelf aan te pakken, ook al duurt het misschien wat langer dan een professional nodig heeft. Je hebt bovendien flink wat geduld nodig om je tuin uit te zien groeien tot een mooie bostuin of bloemenzee. En heb jij het geduld om 1 plant te kopen in plaats van 5, wetende dat je ‘m over een paar jaar kan splitsen in misschien wel 3 nieuwe planten?

Het loont ook om het geduld te hebben om tweedehands sites of kringlopen te doorzoeken om tuinspulletjes te scoren voor een fractie van de nieuwprijs. Sowieso loont wachten op de sale vaak. Ja, die heb je ook in de tuinwereld. Misschien kan je die Japanse esdoorn wel in de uitverkoop kopen voor 50 tot 60 procent korting. Kortom; heb geduld om de natuur haar werk te laten doen, terwijl jij blijft werken aan je droomtuin.

Koop gebruikt tuingereedschap

Koop tuingereedschap zoals schoppen, kruiwagens en meer tweedehands op de rommelmarkt of in de kringloop. Kijk in de kringloop ook eens naar tuinpotten, -slangen en andere tuinproducten. Het wemelt ervan.

Deel de kosten van tuingereedschap dat je zelden gebruikt met je buren. Denk aan een bladblazer, hogedrukreiniger of zelfs een grasmaaier. Wil je het liever niet zelf aanschaffen? Huur of leen dan materiaal dat je niet vaak gebruikt.

Minder gras = minder onderhoud

Verwijder of verminder het gras in je tuin om op toekomstige besproeiings- en onderhoudskosten op lange termijn te besparen. Maar zorg wel dat het water weg kan lopen bij zware buien. Groen is daar ideaal voor, maar je kan het ook op andere manieren oplossen. Bijvoorbeeld met een drainagesysteem.

Tip: zet ook eens regentonnen neer, zodat je water opvangt en dit weer voor de tuin kunt gebruiken. Lekker milieubewust. Lees hier meer over slim met water omgaan bij deze droogte.

Bonustips:

  • Gebruik solarverlichting om te besparen op elektriciteitskosten.
  • Begin een composthoop om geld te besparen op grond.
  • Overweeg je eigen groenten en fruit te kweken om te besparen op de boodschappenrekening, en het is daarbij ook nog eens lekker en gezond. Lees hier meer tips over gezond eten met een klein budget.