Beleggen: besparen met de kennis van een expert

Denk je erover na om geld te investeren, maar weet je niet weet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn geïntimideerd door de aandelenmarkt en willen hun zuur verdiende geld niet riskeren door geld te stoppen in iets wat ze niet begrijpen.

Een supersimpele manier om uiteindelijk toch een positief resultaat te behalen, is je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder. Jij betaalt de vermogensexpert, maar hebt wel de zekerheid dat je op iemand kan bouwen die weet wat hij of zij doet. Als je het zelf doet, heb je deze zekerheid niet en kan een avontuurtje op de aandelenmarkt je wellicht geld kosten.

Je geld laten beleggen

Veel mensen willen hun vermogen laten groeien. Ze horen de mooiste verhalen – van crypto’s tot nft – om meer uit hun geld te kunnen halen. Echter zitten er veel ‘gevaren’ aan instappen in deze bewegelijke markt. Zo ook aan beleggen. Het is in eerste instantie altijd belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico’s van beleggen. Je geld kan namelijk altijd minder waard worden.

Heb je weleens nagedacht over het inhuren van een beleggingsspecialist om je geld voor je te beheren? Dit kan een goede optie zijn als je niet de tijd of interesse hebt om zelf te leren beleggen. Zo betaal je misschien voor een dienst, maar bespaar je juist op financiële misstappen. Veel mensen zijn zo op de lange termijn juist goedkoper uit. Het is wel altijd belangrijk om een gerenommeerde adviseur te kiezen die het beste met je voor heeft.

Er zijn ook veel (gratis) online hulpmiddelen en bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om te beginnen met beleggen. Zo kan je zelf gemakkelijk, snel en gratis de basics leren over hoe de aandelenmarkt werkt en welke soorten beleggingen geschikt zijn voor jou en jouw persoonlijke situatie.

Zelf beleggen? Let op de risico’s

Wil je liever zelf beleggen, dan kan dat uiteraard, maar let dan wel goed op dat je weet welke risico’s je neemt. Zoals:

  • Je kunt altijd geld verliezen wanneer je belegt. Er is nooit een garantie dat je überhaupt ooit winst zult maken. Het is daarom belangrijk dat je alleen geld belegt dat je je kunt veroorloven te verliezen.
  • Een ander risico is het risico op fraude. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet voordat je in een bedrijf of product investeert, en werk alleen met partijen die je vertrouwt. Lees altijd reviews! Wanneer het niet snor zit, kan je nog op tijd uitstappen.
  • De ene belegging is risicovoller dan de andere. Aandelen zijn bijvoorbeeld risicovoller dan obligaties, en buitenlandse beleggingen zijn risicovoller dan binnenlandse beleggingen. Als je weet welke risico’s aan elk type belegging verbonden zijn, kan je beter goed geïnformeerde beslissingen nemen over waar je je geld in wilt steken.

Meer weten over beginnen met beleggen? Lees ook onze andere artikelen over beginnen met beleggen.