Beginnen met beleggen, waar begin je?

Steeds meer mensen die een extra zakcentje willen verdienen besluiten in aandelen te beleggen. Een manier om extra geld te verdienen en ook om de steeds toenemende inflatie te bestrijden. Door slim en verstandig te investeren, kun je je geld voor je laten werken. De vraag blijft echter – waar begin je met online beleggen?

Doe eerst de benodigde kennis op voor je begint

Veel mensen denken dat beleggen op de beurs zeer gecompliceerd is en dat effectenmakelaars over geheime kennis beschikken. Dit is niet het geval. Iedereen kan beginnen met beleggen, en alle geheimen en sleutels tot het succes van beleggen liggen voor het oprapen op het internet. Gidsen om te beginnen met beleggen zijn bijvoorbeeld te vinden op de website aandelenkopen.be.

Welke kennis heb je nodig? Eerst is het handig om de basisbeginselen van beleggen te kennen: Wat zijn aandelen? Wat is een effectenrekening? Wat is een broker? Hoe werkt de aandelenmarkt? Wat heeft er precies invloed op de aandelenprijzen? Enz. Tip: volg de grote handelaars en leer van de experts.

Het is handig om vertrouwd te raken met twee verschillende soorten aandelen-analyses: de technische en fundamentele aandelenanalyse. 

De technische is gebaseerd op de historische koers. Aan de hand hiervan leer je de aandelenkoersen te voorspellen. De fundamentele analyse stelt je in staat kansen te voorspellen op basis van je beoordeling van de economische situatie in een bepaalde bedrijfstak en de financiële positie van een bepaald bedrijf. Het is aan jou om te bepalen welke aanpak het beste bij jou past.

Open een beleggingsrekening

Ben je bekend met de basics van beleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Als je alle investeringsbeslissingen zelf wilt nemen en niet geïnteresseerd bent in tussenpersonen, is het opnen van een rekening de volgende basisstap. Voordat je dit doet, moet je wel een broker kiezen. Dit is niets anders dan een beleggingsmaatschappij, die zich bezighoudt met de aan- en verkoop van aandelen.

Een broker fungeert als tussenpersoon tussen jou en de beurs. Het loont dus de moeite om het aanbod van verschillende brokers zorgvuldig te bestuderen. Misschien kan je zelfs wel kiezen voor je eigen bank als dat fijn en vertrouwd voelt. Als jouw bank ook dergelijke diensten aanbiedt, profiteer je soms van leuke extraatjes. Zoals een gratis rekening.

Voordat je een broker kiest, check altijd wat het bedrag is dat je betaalt aan provisie voor de aan- en verkoop van aandelen. Dit bedrag varieert namelijk en deze ‘verborgen kosten’ kunnen een flinke hap uit je rendement nemen. Ook het gebruiksgemak en de intuïtiviteit van het handelssysteem zijn goed om naar te kijken. Kijk ook of er specialisten zijn die je kunnen helpen bij problemen of twijfels en of jouw broker ook lesmateriaal aanbiedt zodat je betere beslissingen kunt (leren) nemen – simpelweg doordat je meer weet. 

Leer je emoties onder controle te houden

De aandelenmarkt is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor mensen die hun emoties niet de baas zijn. Een beslissing nemen om te kopen of te verkopen onder invloed van kortstondige euforie is geen verstandige zet. Wat telt, is de berekening. 

Soms gebeurt het dat aandelen van een bepaald bedrijf dalen. Veel mensen worden dan bang en willen onmiddellijk alles verkopen. Denk altijd eerst na over waarom het aandeel plotseling daalde. Met die kennis kun je voorspellen of het om een tijdelijke situatie gaat of dat een daling op lange termijn wordt voorspeld. Handel nooit overhaast.

Geef nooit meer uit dan je je kunt veroorloven

De belangrijkste regel: geef nooit geld uit dat je niet kan missen. Gebruik dus altijd je spaargeld om te beleggen, en nooit het geld dat je nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven. De aandelenmarkt kan zo veranderlijk zijn als het weer en je kunt alles in een oogwenk verliezen. Bereken dus op voorhand hoeveel je kan missen en overschrijd dit bedrag nooit.

Goed om te weten: beleggen in de aandelenmarkt is niet ingewikkeld als je je goed voorbereidt. Gun jezelf een paar weken of maanden om te leren. Deze kennis zal in de toekomst goed van pas komen en je zal jezelf dankbaar zijn dat je je eerst in beleggen hebt verdiept.

Leestips voor beginners: In 10 stappen succesvol beleggen (e-book van Harm van Wijk), ‘Rich dad poor dad’ (mindset) en ‘Blondjes Beleggen Beter’ (vrouwen zijn beter in beleggen).