Gezond eten met een klein budget: 10 tips

Gezonde voeding is soms best prijzig. Daardoor kan het samenstellen van een uitgebalanceerd dieet met groenten en fruit best een uitdaging zijn. Dit zijn tien tips om gezond te eten met een beperkt budget.

1.     Koop seizoensproducten

Lokale seizoensproducten zijn meestal voordeliger dan producten die van ver moeten komen. Bovendien zijn deze producten vaak op hun piek wat betreft voedingswaarde, geur en smaak.

2.     Start een moestuin

Een moestuin beginnen of naar een zelfpluktuin voor groenten en fruit gaan, is een manier om gezond te eten met een klein budget. Zaden zijn over het algemeen betaalbaar en soms zelfs gratis te verkrijgen. Bijvoorbeeld via vrienden of de zadenbieb.

Als je van tuinieren houdt, kan het zaaien, verspenen en verzorgen van de planten een leuke bezigheid zijn.  

3.     Plan je maaltijden

Je maaltijden plannen is belangrijk als je gezond wil eten met een klein budget. Kijk iedere week in de voorraadkast en koelkast om te zien wat je nog in huis hebt en waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is verstreken. 

Op deze manier kun je maaltijden plannen rondom voedingsmiddelen die je hebt liggen of voedingsmiddelen die je binnen afzienbare tijd moet gebruiken. Zo voorkom je dat je producten moet weggooien.

Maak een boodschappenlijstje van producten die je komende week gaat gebruiken. Dit is dé manier om te voorkomen dat je blijft zitten met onbruikbare producten.

4.     Houd je aan je boodschappenlijstje

Om gezond te kunnen eten met een klein budget, is het belangrijk dat je je aan je boodschappenlijstje houdt. Koop dus alleen de dingen die op je boodschappenlijstje staan.

5.     Kies een gezonde route

Kies een route door de supermarkt die je eerst langs de verse voedingsmiddelen brengt. Deze bevinden zich meestal aan de buitenste randen van de winkel. In het midden vind je over het algemeen meer bewerkt eten.

6.     Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Als je erop gaat letten, zal het je opvallen dat koekjes, borrelnootjes en ander sterk bewerkte voedingsmiddelen duur zijn in verhouding met de voedingsstoffen die ze bevatten. Denk hierbij aan voedingsstoffen als vezels, vetten en eiwitten. 

Laat bewerkte producten liever liggen. Dat is gezonder voor je lijf en je gewicht, én op deze manier kun je je beschikbare budget vooral uitgeven aan voeding vol gezonde vezels, eiwitten en vetten. Wil je weten welke plantaardige producten het meeste eiwit bevatten? Lees dan dit artikel.

7.     Ga geen boodschappen doen als je trek hebt

Als je boodschappen doet terwijl je trek hebt, bestaat de kans dat je meer en andere producten koopt dan je van plan was. Niet zelden zijn het bewerkte producten die je op zo’n moment in je winkelkarretje laadt. 

Eet een schaaltje yoghurt of een stuk fruit voordat je boodschappen gaat doen. Op deze manier weet je zeker dat je geen trek krijgt als je in de winkel staat.

8.     Koop hele producten

Hele vruchten en grote stukken kaas zijn goedkoper dan blokjes kaas en gesneden fruit. Koop deze voedingsmiddelen dus in deze vorm.

9.     Koop meer gezonde producten die in de aanbieding zijn

Het kan lonen om en voorraadje aan te leggen van gezonde producten die in de aanbieding zijn. Zeker als je een ruime koelkast hebt en je de producten daarin kunt bewaren. Zo blijven sinaasappels en appels langer goed als je ze koel en donker bewaart.

Als je korting krijgt bij de aanschaf van grotere hoeveelheden, kun je ook samen met een vriend of een vriendin inkopen doen. Zo hoef je geen grotere voorraad aan te leggen, maar kun je toch profiteren van aantrekkelijke prijzen.

10.  Koop grotere verpakkingen

Producten in grotere verpakkingen zijn meestal voordeliger dan voedingsmiddelen die worden verkocht in kleinere hoeveelheden. Denk aan vlees, diepvriesfruit en zuivel. Als het product zich ervoor leent, kun je een deel van de hoeveelheid invriezen. Ook op deze manier kun je gezond eten met een beperkt budget.

Door: Annemiek van der Krogt.