7 fouten die je niet wilt maken bij het kiezen van behang

Behang kan elke kamer transformeren, zelfs badkamers en keukens. Het heeft de kracht om de look en feel van een kamer te veranderen door patronen, kleuren en texturen aan muren toe te voegen. Het juiste papier kan elke ruimte echt tot leven brengen. Ook kleine ruimtes.

Hoewel behang er fantastisch uit kan zien, kan behangen een kostbare zaak zijn. Niet iets dat je verkeerd wilt doen dus. Doe je voordeel met deze toptips die ik samen met de experts van Photowall voor je op een rij zet. Zo weet je waar je op moet letten bij het kiezen van behang.

Kopen zonder te proberen

Het lijkt een open deur, maar probeer eerst een staaltje op de muur voordat je direct een aantal rollen aanschaft. Wanneer je gaat schilderen is dit vanzelfsprekend, maar bij behangen slaan mensen deze stap vaak over. Probeer verschillende opties uit en plak behangstalen op de muren die je van een kleurtje of printje wilt voorzien. Zo krijg je een idee van de kleur en textuur in natuurlijk licht.

Alleen patronen overwegen

Behang hoeft niet altijd een patroontje te hebben. Je kan ook eenvoudig, effen behang gebruiken om kleur en textuur aan een kamer toe te voegen. Effen behang is een geweldig alternatief voor verf. Dit is de trendkleur van dit jaar.

Plak staaltjes met de kleuren of patronen die op jouw muurdecoratie shortlist staan op de muur om te zien of het voor jou werkt.

Kiezen voor niet-afneembaar behang

Overweeg afneembaar behang voor een praktisch thuis. Ook behang kan vuil en stof aantrekken en moet dus zo nu en dan worden schoongemaakt. Het is daarom de moeite waard om hier rekening mee te houden bij de aanschaf. Zeker als je een ruimte waar veel ‘verkeer’ komt gaat behangen, zoals de trap, gang of kinderkamer. Op de verpakking van het behang kan je meestal vinden of het behang afwasbaar is: van met een doekje afneembaar tot schrobben is mogelijk.

Denken dat behang niet in ‘vochtige’ ruimtes kan

Behang in keukens en badkamers kan een instant stijlupdate toevoegen. Maar kan dat in vochtige ruimtes? Jazeker! Kies wel het juiste soort behang dat tegen een warme douche of een uitgebreide kooksessie kan. Zoek naar papier met een slijtvaste vinylafwerking met reliëfdetails dat je kan afnemen. En, behang is een veel goedkoper alternatief voor tegels.

Over scheuren heen behangen

Voordat je de sprong waagt en aan het decoreren gaat, is het belangrijk om te weten wat eronder ligt. Gebruik een plamuurmes om te testen hoeveel lagen papier er onder de eerste laag zitten. Zijn het meer dan 2 lagen? Calculeer dan wat extra tijd in om dit te verwijderen. Op de ouderwetse manier (stomen, weken en schrapen) kan het even duren. Probeer het behang eens in te spuiten met een mix van warm water en wasverzachter. Laat een kwartiertje intrekken en je krabt het er zo af.

Verkeerde lijm gebruiken

Bij de aanschaf van behang is het belangrijk om te checken hoe je het moet aanbrengen. Over het algemeen zijn er drie verschillende behangtoepassingen: het behang is al voorzien van lijm, lijm op de muur aanbrengen en lijm op het behang aanbrengen. Papier waar al lijm op zit hoef je vaak alleen even te bevochtigen en je kunt aan de slag. Wel zo makkelijk! 

Behang dat niet aansluit

Kijk bij het aanschaffen van behang ook naar de manier waarop het patroon aansluit wanneer je verschillende stroken ophangt. Voor sommige types heb je zelfs extra behangrollen nodig om het perfect te laten matchen. Let daar goed op. Het laatste dat je wilt is dat je alles opnieuw moet behangen omdat je niet goed uitkomt.

Bron foto’s: Photowall.nl.