Huis kopen stappenplan: wat komt er kijken bij het kopen van een huis?

Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat ik mijn eerste huis kocht. Dacht ik ‘vroeger’ altijd dat een huis kopen mega ingewikkeld was en niet zomaar voor mij als ondernemer weggelegd zou zijn…. Feit is: het was eigenlijk een eitje en een superleuke ervaring. Ik kocht mijn eerste huis in een paar weken. Van zoektocht tot bieden en tekenen van het koopcontract. Wil jij ook een huis kopen? Samen met NHP zet ik een ‘stappenplan huis kopen’ op een rij. Zo ben je goed voorbereid op alles wat komen gaat bij het kopen van een huis.

Voorbereiden op een huis kopen

Supercliché, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker bij het kopen van een huis. Kom beslagen ten ijs en weet waar je precies naar op zoek bent en wat je kan uitgeven aan een huis. Zorg dus dat je een lijstje maakt met aan welke eisen jouw droomhuis moet voldoen en waar je bereid bent wat water bij de wijn te doen. Een tuin op het zuiden is die paar duizend euro extra misschien bij nader inzien toch niet waard. Zorg ook dat je alvast weet wat het bedrag is dat je aan hypotheek kunt krijgen. Plan alvast een adviesgesprek en zorg dat je alle benodigde papieren bij elkaar zoekt: salarisstroken, intentieverklaring, eigen geld, etc. Wanneer je weet wat je budget is, kan je ook weel gerichter zoeken en direct actie ondernemen wanneer een huis je hart sneller laat kloppen. Misschien blijkt wel dat je zonder ‘onder voorberhoud van financiering’ kan bieden, zodat je meer kans maakt in het biedingsproces.

Zoektocht naar je droomhuis

Weet je wat je kunt uitgeven en heb je een lijstje met waar je toekomstige woning aan moet voldoen? Dan kun je gericht op zoek. Dat kan door een aankoopmakelaar in de arm te nemen, funda af te speuren (tip: stel meldingen in) of te flyeren in een buurt waar je graag zou willen wonen. Probeer je tijdens bezichtigen niet te laten overrompelen of halsoverkop verliefd te worden op een huis. Je kunt altijd terugvallen op je lijstje met eisen waar een huis aan moet voldoen. Wijk daar ook niet van af omdat je met je gevoel in het proces zit. Een huis zou geen emotieaankoop moeten zijn.

Bieden en onderhandelen

Dan komt het spannende deel: bieden op een huis waar je jezelf wel ziet wonen. Het is vaak lastig om te bepalen wat een huis nou echt waard is. Vaak is het ‘wat de gek ervoor geeft’ tegenwoordig. Een makelaar kan je advies geven welke prijs je moet bieden om in aanmerking te komen, maar doe je het liever zelf? Het kan helpen om in het kadaster op te vragen waar soortgelijke huizen onlangs voor zijn verkocht. Je kan ook naar WOZ-waarde kijken, maar in sommige gemeentes wordt deze niet regelmatig bijgewerkt. Onthoud: de vraagprijs is wat de koper wil hebben, maar niet altijd per se wat het huis waard is. Kijk ook naar of het huis op eigen grond of pachtgrond staat, of het goed onderhouden is en hoe de omgeving is.

Bied ook niet direct het maximale wat je kan geven voor een huis (tenzij het huis wordt verkocht op inschrijving en je wel je laatste bod op tafel moét leggen). Zo houd je ruimte om te onderhandelen. Een verkoper gaat namelijk vaak niet direct met een bod akkoord.

Bieden kan onder voorbehoud van financiering (dat je de hypotheek rond krijgt) of bijvoorbeeld onder voorbehoud dat er geen gekke dingen uit de bouwkundige keuring komen. Vaak verkoopt de verkopende partij het huis liever aan iemand die niet onder voorbehoud biedt, maar bedenk goed of je dit het risico waard vindt. Wanneer je bijvoorbeeld niet onder voorbehoud van financiering biedt en de hypotheek toch niet rond krijgt, ben je vaak een flinke smak geld kwijt (zo’n 10% van de aankoopprijs).

Koopakte

Zijn jullie het eens geworden over de prijs en de voorwaarden? Fijn! Nu moet de verkoop worden vastgelegd in een koopakte. Voordat je je handtekening zet onder de (voorlopige) koopakte, is het belangrijk om te controleren of alles klopt. Zoals de prijs, voorwaarden, opleverdatum, roerende zaken, etc. Goed om te weten: als koper heb je altijd een paar dagen bedenktijd na het tekenen.

Financiering regelen

Koopcontract getekend? Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht. Nu nog die hypotheek krijgen. Met de koopakte en alle papieren ga je naar je hypotheekverstrekker om de hypotheek rond te maken. Dit duurt meestal een paar weken. In de tussentijd moet je een waarborgsom van 10% van de koopsom naar de notaris overmaken. Heb je dat geld niet? Kies dan voor een bankgarantie. De bank vraagt hier echter wel geld voor. Benieuwd wat je kan lenen voor een huis? Kijk eens naar hypotheekadvies NHP.

Tip: vaak mag de kopende partij de notaris uitkiezen. De meeste notarissen doen precies hetzelfde, maar de prijzen verschillen nogal. Verdiep je hier dus in zodat je niet teveel geld betaalt voor de overdracht. Bewaar ook alle facturen/kostenoverzichten, want veel kosten die gepaard gaan met de aankoop van een huis mag je van de belasting aftrekken.

Levering/overdracht

Is de hypotheek rond? Tijd om te tekenen bij de notaris en de sleutel in ontvangst te nemen. Voordat je je handtekening zet, loop je altijd nog even een rondje door het huis met de makelaar voor een laatste inspectie om te checken of alles is zoals afgesproken. Mist er iets of is er iets niet zoals afgesproken? Dan kan je dat laten vastleggen voordat je voor de overdracht tekent bij de notaris.

Dat zijn ze, de stappen die je doorloopt bij het kopen van een huis. Piece of cake eigenlijk als je goed voorbereid het proces ingaat. Binnen een paar weken kan je een huis gevonden én gekocht hebben. Maar laat je niet opjagen en neem geen genoegen met minder. Een huis is een bijzondere aankoop. Hoewel ik in een razend tempo een huis hebt gekocht, wíst ik gewoon dat dit ‘m was omdat ik van tevoren alles al op een rijtje had gezet en had geïnformeerd naar de hypotheekmogelijkheden.