Ben je helemaal uitgekeken op je badkamer en sta je te trappelen om er een thuisspa van te maken? Zomaar €20.000 uitgeven aan een make-over van je badkamer is niet voor iedereen weggelegd. Goed nieuws: je hebt geen dikke spaarpot nodig om je badkamer om te toveren in een ruimte waar je heerlijk tot rust kan komen. Er zijn tal van manieren om je badkamer met een beperkt budget te renoveren.
Bepaal eerst hoeveel je je kan veroorloven en kan besteden aan de make-over van je badkamer. Is je budget aan de lage kant, dan kun je beter eerst kijken naar cosmetische veranderingen, zoals nieuwe armaturen, een nieuwe gootsteen of een ander kleurtje op de muur. Heb je meer te besteden? Kijk dan verder naar tegels, een grotere douche of een raam in de badkamer. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar je budget bepaalt uiteindelijk wat je daadwerkelijk kan aanpakken in de badkamer.
1. Nieuwe voegen en kit
Wanneer voegen en kit vuil wordt, is het geen gezicht. Simpelweg door de voegen schoon te maken en opnieuw – strak – te kitten ziet je badkamer er alweer hartstikke fris uit. Het zal je verbazen wat een verschil dit maakt voor een paar tientjes.
2. Minder tegels
Tegels zijn duur, vooral als je iemand inhuurt om ze voor je te leggen. Beperk het aantal m2 tegels in de badkamer voor een flinke besparing. Douche vloertegels zijn een must op de vloer en ook op de muren van de douchecabine of bij het bad zijn tegels een goed idee, maar de rest van de badkamer heeft vaak helemaal geen tegels nodig. Wat ook kan, is een horizontale strook langs de muur laten betegelen, en de rest schilderen. Heb je je hart verloren aan een dure trendy tegel? Gebruik ‘m dan als accenttegel naast een goedkoper exemplaar. Zo valt de trendy tegel meer op en bespaar je flink wat omdat je er minder nodig hebt.
3. Bespaar op het wastafelblad
Granieten of marmeren wastafelbladen zijn helemaal je-van-het, maar ze kosten ook een flinke duit. Dus hoe kun je hierop besparen? Kijk eerst naar de kleur. Neutrale kleuren zoals zwart, bruin en beige zijn populairder, wat betekent dat ze duurder zijn. Kijk ook eens naar andere kleuren die misschien wat minder populair, maar wel goedkoper zijn.
Een andere manier om te besparen je wastafelblad is door een blad te kopen dat misschien niet perfect is. Hoe beter de imperfectie zichtbaar is, hoe goedkoper hij zal zijn. Houd er rekening mee dat je wasbak veel ruimte in beslag neemt, dus als de imperfectie zich bevindt op de plek waar de gootsteen of kranen komen, zie je het toch niet!
4. Likje verf
Als je niet veel te besteden hebt, is je badkamer voorzien van een frisse lik verf de goedkoopste en misschien wel de meest effectieve manier om ‘m een nieuwe look te geven. Het kost vaak echter meer tijd dan je denkt. Je badkamer is misschien een van de kleinste kamers in huis, het kost wel veel tijd om het goed én voorzichtig te doen zonder het raam, het bad, de douche, gootsteen, spiegel of het toilet onder te kliederen. Je moet er allemaal omheen schilderen. Dit kost niet alleen tijd, maar ook een flinke voorraad schilderstape.
Houd ook rekening met vocht. Omdat schimmel zich heerlijk thuis voelt in een badkamer en de vochtigheid en temperatuur vaak veranderen, is het een goed idee om te investeren in een goede verf die hier tegen kan. Tip: pak gelijk het plafond mee met een badkamerverf die schimmel tegengaat.
5. Het zit ‘m in de details
Tijd om naar de details te kijken. Voor een relatief klein bedrag kun je verlichtingsarmaturen, gootsteenkranen en handdoekhouders updaten. Het is een kleine investering, maar heeft een groot effect. Kijk ook verder dan de bouwmarkt of de sanitairwinkel en geef je badkamer een persoonlijke touch met DIY-projecten of gepersonaliseerde details. Hang je handdoeken op aan leuke deurknopjes die je aan de muur bevestigt of ga voor een opvallende lamp die je bij de kringloop hebt opgedoken. Tip: een andere geweldige plek om upcycled badkameraccessoires te zoeken is Etsy.
6. Koop gebruikt
Een gebruikt toilet of een douchebak waar al vaker in is gedoucht is misschien in eerste instantie niet zo’n fijn idee, maar na een flinke schoonmaakbeurt en een enorme besparing denk je wel anders. Wist je dat er speciale klus-kringlopen zijn? Zo hebben we in Amersfoort een enorme aparte afdeling bij de kringloop waar je dit soort zaken kan vinden. Via Markplaats kan je ook heel makkelijk aan gratis sanitair komen.
7. Ga voor groen
Ben je toch aan het verbouwen, kijk dan ook eens naar groene opties. Letterlijk groen zoals planten, maar ook groene materialen zoals bamboe, FSC-hout, etc. Wist je dat waterbesparende kranen bijvoorbeeld ook niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook voor je portemonnee? Vaak kosten waterbesparende douchekoppen bijvoorbeeld hetzelfde als een ‘normale’ douchekop, dus je hoeft zelfs niet eerst te investeren. Alles wat jouw badkamer verlaat, doneer je natuurlijk aan de kringloop!