Zo maak je je interieur knus en gezellig deze herfst

Wanneer de blaadjes van de bomen vallen en de temperatuur daalt, is er binnenblijfweer op komst. Maak thuis cocoonen nog fijner met een herfstproof interieur. Van ideeën voor gezellige sfeerverlichting tot de perfecte kleuren voor de herfst: probeer deze ideeën eens als het gaat om het decoreren van je huis.  

Creëer een gezellige gloed met verlichting

Nu de dagen korter worden, knippen we vaker een lampje aan. Kijk daarom eens naar je verlichting deze herfst. Word je nog blij van de looks van je lampen, gebruik je de juiste kleurtemperatuur en helderheid?

De aanschaf van nieuwe verlichting kan vaak duur zijn, vooral als herbedrading nodig is. Kijk daarom eens naar het effect dat het verwisselen van een lampenkap of het verplaatsen van de lamp heeft. Experimenteer bij het kiezen van een nieuwe lampenkap met kleur, afmetingen en textuur. Je zult versteld staan van de verandering die dit teweegbrengt, en dat voor een fractie van de kosten van een gloednieuwe lamp.

Sfeerverlichting verlicht de hele kamer gelijkmatig en geeft een warme, uitnodigende gloed. Zachte verlichting vermindert het contrast tussen licht en donker en biedt het perfecte evenwicht tussen helder koel licht, warm licht en alles daartussen. Of je nu opgerold op de bank een boek leest of een spannende film kijkt – hoe heerlijk is het om de lampen aan te doen vanaf de bank? Kijk daarom ook eens naar slimme verlichting. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, zelfs bij Action verkopen ze goedkope slimme lampen.

En vergeet de kaarsjes niet! Dat staat niet alleen supergezellig, maar brengt ook warmte met zich mee. Zo kan de verwarming een graadje lager.

Bespaar met knusse accessoires

Een van de meest voorkomende interieurideeën: maak gebruik van accessoires die je elk seizoen kan wisselen. Door te kiezen voor seizoensaccessoires, bespaar je op een grote make-over.

Wanneer het weer omslaat, grijpen veel mensen naar een lekker warm plaid. Door stoffen toe te voegen, zoals kussens, plaids en tapijten, maak je een kamer gemakkelijk en snel hartstikke knus en gezellig. Kies voor gebreide plaids, donzige dekens, zachte kussens en ruige tapijten voor een echt gevoel van herfstachtige gezelligheid.

Haal de herfst in huis met warme kleuren

Kleur toevoegen aan een ruimte is de perfecte, budgetvriendelijke manier om te decoreren voor de herfst. Of je nu een nieuwe lik verf overweegt, plantjes in huis haalt voor meer kleur in je interieur of op een subtiele manier kleur wil toevoegen met decoraties: kijk eens op DoaBuy, waar je allerlei trendy meubels, accessoires en alledaagse producten vindt voor een klein budget.

Ben je niet vies van een drastische make-over? Verf dan de muren of zelfs de plafonds in een sfeervol kleurtje. Plafonds schilderen is een trend die we dit jaar veel hebben gezien en kan helpen om elke ruimte knusser te laten voelen. Blijf bij een natuurlijk kleurenpalet zoals taupe, terracotta en warme crèmes. Wees niet bang om kleuren, stijlen en patronen te combineren die een beetje botsen.

Maak een statement met raambekleding

Aan het wisselen van raamdecoratie wordt niet vaak gedacht als het gaat om seizoensdecoratie. Maar nu de temperatuur daalt, kan je lichtere, licht-filterende gordijnen en raambekleding vervangen door dikkere, luxueuzere gordijnen. Zo is je interieur niet alleen klaar voor de herfst, maar blijft het ook warmer binnen.

Ga zelf aan de slag met herfstdecoraties

Je eigen herfstdecoraties knutselen hoeft helemaal niet te leiden tot smakeloze creaties ;-). Maak je eigen herfstkrans met takjes uit je herfsttuin of gebruik bloemen om een feestelijke tafelversiering te maken. Helemaal leuk voor een persoonlijk tintje op tafel tijdens een gezellig etentje.

Bonustip: kies de makkelijke weg

Een van de gemakkelijkste manieren om je huis herfstproof te maken: haal seizoens-(kunst)bloemen en planten in huis in allerlei herfstkleuren als bruin, oranje en beige. Of ga los met pompoenen en dennenappels in verschillende vormen, maten en kleuren. Zorg ervoor dat je herfstdecoratie niet al te veel op halloweenversiering lijkt. Vleermuizen en skeletten door je huis zorgen nou niet bepaald voor het stijlvolle herfstinterieur dat je voor ogen hebt.