13+ simpele manieren om je geld beter te beheren

Hoewel geld niet altijd gelukkig maakt, kan het je wel een gevoel van veiligheid geven als je goed met je geld omgaat. Goed met geld omgaan is meer dan de eindjes aan elkaar knopen. Maak je geen zorgen als je geen wiskundeknobbel hebt, geweldige wiskundevaardigheden zijn echt geen must. Je moet alleen kunnen optellen en aftrekken. Houd jij aan het einde van je geld altijd nog een stuk maand over of wil je aan de slag met betere financiële gewoonten? Doe je voordeel met deze tips!

1. Maak de balans op van je financiële situatie

Hoewel het misschien eng is, kun je je financiële situatie niet verbeteren tenzij je de balans opmaakt van de huidige situatie. Je moet dus heel eerlijk tegen jezelf zijn over openstaande schulden of hoge uitgaven die een grote hap uit je budget nemen. Schrijf alles op, zodat je het hele plaatje ziet.

2. Maak een plan voor je geld

Zonder een plan is het makkelijk om geld tekort te komen, omdat het zo veel gemakkelijker wordt om te veel uit te geven. Het is immers hartstikke verleidelijk om jezelf te trakteren. Als je te vaak ‘ja’ zegt tegen te veel onnodige uitgaven, kan dat negatief uitpakken voor je spaargeld. Neem de tijd om een budget op te stellen om dit te voorkomen.

3. Stel de juiste financiële doelen

Als je serieus met je geld bezig bent, dan is het stellen van doelen een van de belangrijkste tips. Door financiële doelen te stellen, blijf je gefocust en gemotiveerd, ook als het even moeilijk wordt.

4. Check je financiën elke dag

Je kunt geen vooruitgang boeken zonder te weten waar je staat, want dan weet je niet waar je moet beginnen. Neem elke dag vijf minuten de tijd om naar je financiën te kijken. Geef je te veel uit? Zit je op schema? Het is belangrijk om dat te weten, want dan kun je op tijd bijsturen waar nodig.

5. Kijk naar je inkomen

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om precies te weten wat je verdient. Neem dus even de tijd om je netto-inkomen na belastingen te berekenen, niet alleen je bruto-inkomen. Met dit getal kan je nauwkeuriger budgetteren.

Als je teleurgesteld bent in je totale inkomen, overweeg dan een side hustle. Een andere manier om je inkomen te verhogen is door te onderhandelen over je salaris.

6. Bezuinig op je uitgaven

Als je je financiën onder de loep neemt, kijk dan ook naar je uitgaven. Zoek naar uitgaven die je uit je maandelijkse budget kunt schrappen. Zelfs een onnodige uitgave van maar 20 euro kan al een besparing van 240 per jaar opleveren. Dingen om te schrappen zijn bijvoorbeeld werklunches, een abonnement of een uitgebreid zenderpakket voor je tv.

7. Werk aan een noodpotje

Plannen voor onverwachte uitgaven is een van de beste manier om je geld slim te beheren. Een noodpotje kan absoluut cruciaal zijn. Vaak krijg je met grote uitgaven te maken wanneer je het ’t minste verwacht. En vaak gaan deze uitgaven gepaard met onaangename gebeurtenissen, zoals een ziekenhuisbezoek of het verliezen van je baan. Je weet nooit wanneer zo’n noodsituatie zich in je leven voordoet, maar je kunt je erop voorbereiden. Maak er een prioriteit van om van elk salaris een deel in je noodpotje te stoppen, totdat je 3 tot 6 maanden aan uitgaven hebt gespaard.

8. Maak een plan om (eventuele) schulden af te lossen

Schuld is een enorme financiële last. Het heeft niet alleen invloed op je huidige budget, maar ook op je spaargeld voor de toekomst. Neem schulden serieus en maak er een prioriteit van om ze af te lossen.

Wil je je geldproblemen oplossen en kom je er echt niet meer op eigen kracht uit? Dan kan bewindvoering een oplossing zijn. In het kort: een bewindvoerder is iemand die jouw financiën beheert. Diegene zorgt ervoor dat de vaste lasten worden betaalt en dat je boodschappen kan doen. Bij schulden is de bewindvoerder de contactpersoon voor de deurwaarder bijvoorbeeld.

Wanneer je onder bewind staat, maak je samen met de bewindvoerder een plan om je geldproblemen op te lossen. De bewindvoerder opent vaak 2 nieuwe bankrekeningen voor je: eentje voor jouw leefgeld en een rekening die door de bewindvoerder beheerd wordt. Je leefgeld wordt bepaald op basis van je inkomsten en uitgaven en zal precies genoeg zijn om van te leven. 

Bewindvoering wil je natuurlijk liever voorkomen. Beter worden in je financiën beheren kan je daarbij helpen.

9. Spaar voor grote(re) uitgaven

Wanneer je grote aankopen uitstelt, in plaats van belangrijkere zaken op te offeren of de aankoop met je creditcard te doen, geef je jezelf de tijd om te bedenken of de aankoop wel echt nodig is én om prijzen te vergelijken. En door voor een grote uitgave te sparen in plaats van je creditcard te gebruiken, voorkom je ook dat je rente betaalt over je aankoop. Als je spaart voor een grote aankoop kan je ook niet in de verleiding komen om belangrijke rekeningen even uit te stellen – met alle gevolgen van dien.

10. Kijk rond voor grote aankopen

Wanneer je een grote aankoop doet, is het belangrijk om eerst goed rond te shoppen. Hoewel dat wat tijd kost, kan het je zo duizenden euro’s besparen. Ben je in de markt voor een nieuwe auto? Vergelijk dan altijd meerdere auto’s en offertes. Accepteer nooit een eerste aanbod. Zorg ervoor dat je een goede deal krijgt en de besparingen kunnen al snel oplopen.

11. Zorg dat je nooit teveel betaalt

Zorg ervoor dat je altijd de beste prijzen betaalt. Je kunt het meeste uit je geld halen door te vergelijken en ervoor te zorgen dat je de laagste prijzen betaalt voor producten en diensten. Zoek waar mogelijk naar kortingen en goedkopere alternatieven.

12. Leer meer over persoonlijke financiën

Hoe meer je weet over persoonlijke financiën, hoe beter. Meer kennis over persoonlijke financiën kan nooit kwaad. Je kunt alle nieuwe informatie die je leert weer gebruiken om je persoonlijke financiën bij te schaven.

13. Zoek een geldbuddy

Een geldbuddy kan helpen om op het goede spoor te blijven. Zoek iemand met vergelijkbare financiële doelen. Je kunt wekelijks of maandelijks bij elkaar aankloppen om de voortgang van je financiële doelen te bespreken. Want iemand hebben met wie je kunt praten over je financiën is nou eenmaal superfijn.

Bonustips:

  • Vind je het moeilijk om aan het einde van de maand niet al je geld uitgegeven te hebben? Stel dan automatische betalingen in zodra je salaris binnenkomt. Verplaats het geld voor je rekeningen en spaargeld automatisch ergens anders naartoe, zodat je het niet kan uitgeven.
  • Als je moeite hebt om georganiseerd te blijven met het betalen van de rekeningen, maak dan een ‘rekeningen-kalender’ waarop je kan zien wanneer welke rekening moet worden betaald. Dit kan sowieso voor je vaste lasten.
  • Probeer je schulden af te lossen? Maak er dan een gewoonte van om zoveel mogelijk contant te betalen. Pin elke maand een bepaald bedrag dat je hebt gebudgetteerd en stop dat in een envelop. Op is op. Je creditcard kom je niet aan.