Wintersportbattle: Frankrijk vs. Oostenrijk

Goedkoop wintersportbenodigdheden kopen

Skiën. Dat kan in heel veel landen. Ook in Nederland, maar dan sta je op ‘nepsneeuw’. Landen zoals Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Tsjechië en Zwitserland staan bekend om hun goede wintersporteigenschappen. Maar waar ga je nou het beste op wintersport? En waar krijg je het meeste waar voor je geld? Natuurlijk is dat afhankelijk van de locatie van je wintersport. Ga je naar Val Thorens of Gerlos, dan is het er über toeristisch. De prijzen zijn daar ook naar. Wintersport is nooit goedkoop, maar je kunt er met slim budgetteren wel voor zorgen dat de kosten niet de pan uitrijzen. Ik heb 2 van de populairste wintersportlanden vergeleken op verschillende punten. Wie wint de wintersportbattle? Zijn dat de Fransen of de Oostenrijkers? Ting ting ting!

Wintersport Oostenrijk of Frankrijk

Pistes

Frankrijk heeft meer kilometers pistes (meer dan 26.000 hectare), maar die zijn voornamelijk héél groots en enorm wijds. Oostenrijk heeft 22.000 km piste, maar de pistes zijn er minder wijds en wat mij betreft ‘gezelliger’. Denk bijvoorbeeld aan paadjes door de bossen en minder rechttoe-rechtaan.

Gemiddelde prijs voor een (week)skipas in Oostenrijk: €230
Gemiddelde prijs voor een (week)skipas in Frankrijk: €250

In Rofanseilbahn in Maurach (Oostenrijk €160,-) en Aussois of Le Corbier – St Jeans d’Arves (Frankrijk €140 en €163) is een skipas voor 6 dagen het goedkoopst. Wist je trouwens dat je in Centraal Massief (Frankrijk) al voor €85,20 (43 km piste) 6 dagen skiet?

Skiles

Als je niet zo’n skitalent hebt, kan het geen kwaad om een lesje te boeken. Better safe than sorry. Daarbij is les ook gewoon heel erg gezellig! Ga je voor het eerst skiën? Neem dan ook gewoon de hele week les. Skiën is net als fietsen: als je het eenmaal kunt leer je het niet zo snel af.

Gemiddelde prijs voor 6 (volle) dagen skiles Oostenrijk: €200
Gemiddelde prijs voor 6 (volle) dagen skiles Frankrijk: €300

Wintersport Oostenrijk of Frankrijk

Materiaalhuur

Ik ben een groot voorstander van eigen materiaal aanschaffen als je regelmatig (eens per jaar) gaat skiën. Je weet altijd dat je goed zit en het scheelt weer huur-gedoe. Mijn roze (!) skietjes zijn van ROXY (yup, die maken ook ski’s) en ik heb schoenen van Technica. Uiteraard beide gekocht in de SALE. Skispullen altijd ná het seizoen aanschaffen. Geloof mij, goede skischoenen zijn heel(!) belangrijk voor skigemak en -plezier.

Als je dan toch moet huren, zoek dan naar een verhuurmaatschappij waar je niet de afdankertjes krijgt, maar ook niet de hoofdprijs betaalt. Wist je trouwens dat wintersportmateriaal huren in Nederland vaak veel goedkoper is? Op je vakantieadres betaal je voor ski’s/board, schoenen en stokken gemiddeld:

Gemiddelde prijs voor 6 (volle) dagen materiaalhuur Oostenrijk: €125
Gemiddelde prijs voor 6 (volle) dagen materiaalhuur Frankrijk: €140

Skileraren

Hier kan ik geen prijskaartje aan hangen, maar is voor veel vakantiegangers wel onbetaalbaar. Zeker als je kinderen hebt. De skileraren. In Oostenrijk vind je veel (héél veel) Nederlandse skileraren. In Frankrijk is dat al heel veel minder. Oostenrijk heeft een gezonde mix van verschillende culturen, in Frankrijk geven voornamelijk de Fransen les. Ik heb zelf 7 maanden als skilerares in Kaprun gewerkt en meer dan de helft van de skileraren is daar Nederlands.

Wintersport Oostenrijk of Frankrijk

Food

Natuurlijk kun je zelf je hagelslag meenemen en een brood invriezen, maar nee. Daar ben ik geen voorstander van. Lekker op vakantie is ook lekker (lokaal) uit eten. Yummy! Lunchen in zo’n berghut vind ik toch zo gezellig. Oostenrijk heeft er daar heel veel van. Frankrijk heeft wat meer van de enorme vreetschuren langs de piste staan. In Oostenrijk vind je van die gemutliche hutjes waar maar 10 (of minder) tafeltjes te vullen zijn. <3 liefde daarvoor! De après ski is in Oostenrijk een begrip. In Frankrijk ben je aangewezen op de lokale disco. Heel anders dan Anton aus Tirol.

Pizza en pasta vind je in elk skigebieden (ook als je niet in Italië bent) en is altijd een voordelig alternatief. Ook lokale gerechten kosten vaak niet veel. Qua eten en drinken kun je het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Net als met accommodatie. Uit mijn ervaring is Oostenrijk vaak voordeliger als je niet alleen pizza en pasta wilt eten.

Vakantiegevoel

Door de enorme hoeveelheid aan toeristen neemt bij mij het vakantiegevoel vaak af. Zo vind ik het altijd jammer om veel landgenoten (horen jullie nu ook Beatrix?) tegen te komen. Heb je er weer eentje. Vaak schaam ik me ook voor Nederlanders op vakantie ;). Ga je op wintersport naar een van de bekende oorden? Dan ontkom je er sowieso niet aan. Als je zou willen zou je in Oostenrijk alleen maar Nederlands hoeven spreken. In Frankrijk is daarom voor mij het vakantiegevoel iets meer aanwezig. Daar verplichten (haha) ze je nog in een andere taal te communiceren en is een Nederlandse skileraar of hoteleigenaar uitzondering op de regel.

Wintersport Oostenrijk of Frankrijk

Accommodatie

Net als met eten en drinken, kun je je accommodatie zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Grote chalets en berghutten zijn natuurlijk voordelig als je met een groot gezelschap gaat. Zoals ik het meegemaakt heb zijn de appartementen in Frankrijk kleiner (en stiekem minder gezellig) dan in Oostenrijk. Maar wat ik afgelopen maand bij Denise en Sheelagh van Serre Chevalier (Frankrijk) zag was heel jaloersmakend!

Gemiddelde kosten p.p. voor een appartement met 4 personen in Oostenrijk: €150

Gemiddelde kosten p.p. voor een appartement met 4 personen in Frankrijk: €165

Vervoer

Vliegen is makkelijk en gaat lekker snel, maar voor je skimateriaal betaal je extra en tickets kunnen duur uitpakken in het hoogseizoen. De bus is ontzettend voordelig, maar niet iedereen brengt graag de nacht door op de snelweg samen met 40 andere mensen. De meeste mensen gaan toch met de auto op vakantie. Gerekend vanaf midden Nederland betaal je voor je wintersportreis:

Gemiddelde prijs met de auto naar Oostenrijk (retour voor 2 pers.): €215

Gemiddelde prijs met de auto naar Frankrijk (retour voor 2 pers.): €250

Ps. vergeet de benodigde vignetten niet!

Wintersport Oostenrijk of Frankrijk

Wie heeft wat jou betreft de battle gewonnen?

De budget-battle is in ieder geval gewonnen door Oostenrijk! Merk je hoe duur wintersport kan zijn? Dit zijn gemiddelde prijzen, dus als je lekker budgetproof op vakantie gaat kan het veel goedkoper! Zonder skiles, met geleend materiaal, met de bus, met 7 huisgenoten en je eigen hagelslag ;).

Welk land heeft jouw voorkeur? Ik zit deze week lekker in Hochfugen waar we 170 kilometer pistes kunnen afsjeezen! Oostenrijk is toch echt wel mijn favoriete wintersportland. Het wint altijd weer van Frankrijk en Italië. Skivakantie in een ander land heb ik nog nooit geprobeerd.

Ps. ga je nog op wintersport? Vergeet je verzekering niet hè? Naar die designerbag kun je wel fluiten als je met de helikopter van de piste gehaald moet worden en niet verzekerd bent.

One thought on “Wintersportbattle: Frankrijk vs. Oostenrijk

Comments are closed.