Ik wil een EHBO-cursus doen + 6 redenen waarom jij dat ook wil

Het kan je niet ontgaan zijn dat ons alarmnummer 112 eerder deze maand een paar uur (!) uit de lucht was door een storing. Ik kreeg hierover wel 10 NL Alerts over onderweg van Hoorn naar Amersfoort. O shit. Aan mij heb je niks in nood. Verder dan een EHBO-diploma op de basisschool, een ontruimingsoefening van de schouwburg waar ik werkte een lawinecursus ben ik nooit gekomen.

Het is zo’n voornemen dat keer op keer op mijn lijstje met goede voornemens komt: een EHBO-cursus volgen. Bij de meeste mensen komt dat lijstje weer uit de kast met nieuwjaar, maar aangezien een van mijn grote interimklussen op zijn eind loopt, ben ik stiekem al aan het nadenken over wat ik met die vrijgekomen tijd ga doen. Natuurlijk een andere klus zoeken, maar óók staan er een aantal cursussen op mijn lijstje. Waaronder een EHBO-cursus. Dit zijn een aantal redenen waarom:

Levens redden, duh!

Op je werkplek, thuis, op straat… Als iemand in nood is, wil je kunnen helpen. Eerste hulp geven kan een enorme invloed hebben op iemand leven. Of dood. Ik zou nu écht niet goed weten wat ik moet doen als iemand onwel wordt, een hartstilstand krijgt of er een ongeluk voor mij neus gebeurd.

Je kan je geliefden ‘beschermen’

Als je kinderen hebt, wil je ze automatisch beschermen tegen elk risico of gevaar. Het hebben van eerstehulpvaardigheden geeft je het vertrouwen om te kunnen omgaan met noodsituaties. Je eigen kind (of iemand in de familie) medische hulp kunnen geven geeft je rust. Wist je dat er ook cursussen bestaan waar je meer leert over EHBO voor kinderen? Eigenlijk zou iedere ouder, opa, oma, etc. zo’n cursus moeten doen.

Handig als je een sport beoefent

Een ongeluk of blessure zit in een klein hoekje. Zeker met (contact)sporten. Handig wanneer je dan kan helpen of een verdere blessure kan voorkomen met je EHBO-skills.

En vergeet jezelf niet!

EHBO-kennis is ook hartstikke handig als je zelf een schaafwond hebt die verzorgd moet worden of een verbandje moet aanleggen. Daarbij maak je je minder snel druk omdat je met de nodige kennis weet wanneer je je echt zorgen moet maken.

Zelfverzekerd helpen

Basis EHBO-kennis maakt je zekerder van je vaardigheden, maar het draagt ook bij aan je algemene zelfverzekerdheid. Tijdens de training denk je na over hoe jij en anderen in bepaalde situaties reageren. Dit inzicht vergroot je zelfvertrouwen in verschillende situaties. En zeg nou zelf, het geeft je toch een gerust gevoel dat je eerste hulp kan geven wanneer nodig?

Het staat goed op je cv

Een EHBO-cursus mag je best scharen onder persoonlijke ontwikkeling, toch? Meld je je aan voor een EHBO-functie of als BHV’er op je werk, dan staat dat ook nog eens lekker op je cv.

Goed nieuws; een EHBO-cursus hoeft helemaal niet duur of tijdrovend te zijn. Tegenwoordig bestaan veel cursussen uit een paar uur (online) theorie en een halve dag praktijksessie. Afhankelijk van de aanbieder ben je voor €100 klaar of kom je een heel eind. Ik ga het doen! En jij?

Artikel i.s.m. Livis.nl