Wat je moet checken voor je een refurbished laptop koopt

Ben je op zoek naar een laptop voor school of werk? Kijk dan niet alleen naar gloednieuwe exemplaren, maar overweeg ook eens een refurbished laptop. Dat maakt zo’n dure aankoop een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Voordat je jouw nieuwe ‘gereedschap’ afrekent, zijn er wel een paar dingen die je even moet checken – zo weet je zeker dat je een goede deal scoort.

Wat is een refurbished laptop eigenlijk?

Wanneer een computer wordt verkocht als een refurbished (opgeknapt) product, kan dit een paar dingen betekenen. Een mogelijkheid is dat een klant de laptop heeft gekocht en deze later heeft geretourneerd. De originele verpakking is bijvoorbeeld geopend, waardoor de laptop niet als nieuw verkocht kan worden. Een andere optie is dat de laptop niet voldeed aan de kwaliteitstest van de fabrikant. Dit betekent niet dat het in dezelfde ondermaatse staat wordt verkocht. Voordat een fabrikant een refurbished product opnieuw op de markt brengt, wordt het opgeknapt zodat hij aan alle kwaliteitseisen voldoet. 

Refurbished laptops kunnen ook oudere modellen zijn die worden ingeruild voor nieuwere. Bijvoorbeeld door bedrijven. Deze laptops worden dan opgeknapt zodat ze weer een tijdje meegaan en worden verkocht als refurbished modellen. Daarom zijn refurbished laptops vaak oudere modellen. Maar je kunt ook het geluk hebben een laptop te krijgen die is geretourneerd vanwege geannuleerde bestellingen of eentje met een krasje. Dan krijg je een zo goed als nieuwe laptop.

Van de garantie tot de batterij tot de korting: het is belangrijk om de nodige vragen te stellen wanneer je een refurbished laptop koopt. Weet zeker dat je een goede deal te pakken hebt door een beetje onderzoek te doen. Zo bespaar je jezelf gemakkelijk een miskoop:

1. Lees de reviews

Scroll door de feedback en zoek patronen in de reviews – zowel positieve als negatieve. Kijk vooral naar opmerkingen die betrekking hebben op:

  • Gebruik (wordt de laptop voor werk, foto- of videobewerking of gaming gebruikt bijvoorbeeld);
  • RAM en snelheid (hoe snel is de laptop, hoe goed is hij in multitasken, etc.);
  • Programma’s die je van plan bent te gebruiken;
  • Opslagruimte (is er genoeg ruimte voor hoe je de computer wilt gebruiken);
  • Kwaliteit en gebruikerservaring.

2. Controleer op garantie

De meeste nieuwe laptops worden geleverd met een garantie van minimaal een jaar. Bij refurbished laptops is de garantie nóg belangrijker omdat er een kans bestaat op een defecte reparatie of verborgen problemen die niet zijn ontdekt. Zoek daarom een verkoper die minimaal een jaar garantie biedt. Bij voorkeur ga je natuurlijk liever voor een verkoper die 2 jaar garantie biedt. Dan weet je dat het voor de komende jaren wel snor zit. Wel zo fijn, bij zo’n dure aankoop.

3. Kijk goed hoeveel korting je krijgt

Het feit dat een geweldige refurbished laptop verkocht wordt op een bekende site, betekent niet altijd meteen dat je een goede deal te pakken hebt. Graaf eens een beetje en ga op zoek naar de originele verkoopprijs van de laptop. Bij een goede deal voor een refurbished product bespaar je zo’n 40 tot 65 procent. Op oudere modellen krijg je vaak meer korting, terwijl het wat lastiger is om nieuwere modellen met 40 procent korting te vinden.

4. Zoek uit in welk jaar de laptop is uitgebracht

Over oudere modellen gesproken … Het jaar waarin de refurbished laptop oorspronkelijk is uitgebracht, kan belangrijk zijn. Want voor een oudere laptop hoef je nou eenmaal minder te balen. Bovendien is het jaartal handig om te weten omdat je zo kunt weten welke generatie processor de computer heeft. Zo is de Core i5-processor uit 2014 niet te vergelijken met de Core i5-processor uit 2018. Zelfs als beide modellen dezelfde hoeveelheid RAM hebben en er bijna identiek uitzien.

5. Wordt de batterij vervangen?

Doorgaans verliest een batterij zijn levensduur in de loop van de tijd, wat leidt tot een geleidelijke afname van hoe lang je zonder de stekker in het stopcontact kan werken. Stel, de batterij van een nieuwe laptop gaat 12 uur mee. Een oudere batterij gaat dan een stuk minder lang mee. Na verloop van tijd kan je bijvoorbeeld nog maar 4 uur draadloos werken. Koop je een refurbished laptop, check daarom altijd of de oude batterij vervangen wordt.