Een (budgetproof) voetbalreisje naar Londen: alles wat je moet weten

Weekendje naar Londen met vrienden, familiebezoek in Engeland of een zakelijke meeting in de Engelse hoofdstad? Een mooi excuus om als echte voetbalfan een wedstrijd van Tottenham Hotspur, Arsenal of Chelsea mee te pikken. Ook leuk: plan een voetbalreisje met je vader of vriend. Dit is alles wat je moet weten om het te plannen.

Welke wedstrijd?

Een goede planning begint met het uitzoeken van een weekend en welke wedstrijden er dan zijn. Goed om te weten: in het Engelse voetbal staat de thuisspelende club altijd eerst. Dus is het Liverpool – Chelsea, dan speelt Liverpool thuis. Liverpool of Manchester is trouwens ook prima te doen vanuit Londen, zo’n 2 uur met de trein. Als je fan bent van een specifieke club dan is een wedstrijd zo uitgekozen. Wil je gewoon een leuke wedstrijd zien in een leuke stad of een mooi stadion? Zoek beide teams eens op in Google Maps en bekijk de reistijd naar het stadion. Hoe korter de reistijd, hoe meer fans en hoe gezelliger het wordt. Google ook eens een rondje naar hoe de fans zijn en hoe goed de teams zijn om te kunnen bepalen of het een leuke wedstrijd wordt.

Tickets scoren

Als het een wedstrijd in de Premier League is, zoals een wedstrijd van Chelsea bijvoorbeeld, kan het lastig zijn om kaartjes te krijgen. Hetzelfde geldt voor een populaire wedstrijd tussen rivalen in een competitie. Neem altijd eerst contact op met de officiële ticketbox. Dit is absoluut de goedkoopste, betrouwbare optie. Veel Premier League-teams hebben lidmaatschapsvereisten, wat betekent dat je voordat je een kaartje kunt kopen, een lidmaatschap bij de club moet kopen. Dit kost ongeveer £ 20 tot £ 45, bovenop de circa £ 80 tot £ 90 voor een kaartje. Zo’n voetbalwedstrijd kan dus best een prijzige aangelegenheid zijn. Zijn tickets uitverkocht? Bel dan elke dag even om te checken of er misschien kaartjes retour zijn gekomen.

Altijd al eens een wedstrijd van Chelsea willen bijwonen en wil je zeker zijn van officiële tickets? Kijk dan eens naar ‘voetbalreizen Chelsea’ van Voetbaltravel.nl. Hier stel je eenvoudig je eigen voetbalreis samen.

Wat zijn de beste plaatsen?

Check voordat je een kaartje voor een wedstrijd koopt altijd even de beste plaatsen. Kijk naar de stoelindeling van het stadion zodat je een fijne plek kunt kiezen. Waar je naar moet kijken, is waar de bezoekende fans zullen zitten. Ga tegenover ze zitten of in het thuisgedeelte het dichts bij hen om de sfeer mee te krijgen. Let ook altijd even op wat voor kleur kleding je aantrekt naar een voetbalwedstrijd en of dit niet per ongeluk de kleur van de tegenstander is.

Hoe kom je bij de voetbalwedstrijd?

Oké je hebt je wedstrijd gekozen en tickets bemachtigd. Hoe kom je dan bij de wedstrijd? Of in Londen überhaupt? Vanuit Nederland kan je voor een paar tientjes met low cost airlines zoals Ryanair en EasyJet naar Londen vliegen. Maar houd er rekening mee dat je dan nog niet in het centrum van de stad staat. Een meer budgetproof alternatief kan de Eurostar zijn. Je stapt in Amsterdam op en iets meer dan 4 uur later stap je hartje Londen weer uit. Als je een beetje op tijd bent, kan je zo’n Eurostar-ritje al boeken vanaf € 47 enkele reis.

In Londen pak je heel gemakkelijk de metro. Schaf een ov-kaart (de Oyster Card) aan, dat is goedkoper dan elke keer een kaartje kopen. Blijf je meerdere dagen in de stad en wil je graag meer zien dan alleen een voetbalwedstrijd? Budgettip! Koop een Travel Card: een papieren kaartje waarmee je maximaal zeven dagen lang onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer. Omdat alle stations in de buurt van het stadion superdruk zullen zijn kun je het beste een hapje of een drankje plannen in de buurt van het stadion.

Een drankje en hapje voor of na de wedstrijd

Voor de wedstrijd wil je natuurlijk wat eten en drinken. Waar je op moet letten, is welke pubs voor de thuisfans zijn en welke voor uitfans. Die worden voor de veiligheid namelijk uit elkaar gehouden. Houd je kaartje paraat, want soms moet je die laten zien om een uit- of thuiskroeg binnen te mogen. 

Klinkt het fluitsignaal, maar heb je geen kaartje weten te bemachtigen? Ga dan naar een van de vele sportbars en -pubs in Londen om de wedstrijd op groot scherm te bekijken. Samen met andere voetbalfans. En deze manier van voetbal kijken in Engeland is een stuk vriendelijker voor je portemonnee. De The Freemasons Arms in Covent Garden is bijvoorbeeld ook leuk voor toeristen. Wist je dat de Engelse Voetbalbond hier rond 1800 de voetbalregels heeft vastgelegd? En gezellig is het hier zeker. De pub ligt ook nog eens op slechts een steenworp afstand van de topattracties van Londen, zoals Trafalgar Square, The National Gallery en Chinatown. Bar Kick is ook een leuke plek om voetbal te kijken in het trendy Oost-Londen. Hij ligt vlakbij Old Street station in Shoreditch en is versierd met heel veel sjaals en vlaggen uit vervlogen tijden. Er zijn verschillende grote tv’s, dus je hebt altijd een goede hoek om de wedstrijd te bekijken, zelfs op drukke dagen. 

Goedkoop hotel in Londen? 

Wie een goedkoop hotel zoekt in Londen staat voor een uitdaging. Want al snel ben je zeker 100 euro per nacht kwijt. Ga je met een groep vrienden? Kijk dan ook eens naar hostels. Die kunnen ook hartstikke hip zijn, zoals het populaire Generator Londen of het Dictionary Hostel in het hippe Shoreditch. Daar hebben ze trouwens ook relatief budgetvriendelijke privékamers.