Wat doe ik met mijn bouwafval?

Is het de hoogste tijd om je huis van een upgrade te voorzien? Je hebt groot gelijk! Door één of meerdere ruimtes in je woning te verbouwen, maak je je woning weer helemaal naar wens. Bovendien maak je je huis meer van deze tijd, waardoor je onder meer van een waardestijging geniet. Al met al zijn er voldoende redenen om voor een (grootschalige) verbouwing te kiezen.

Ga je verbouwen of renoveren? Dan moet je ook met dingen rekening houden zoals het bouwafval. Wat ga je met al het afval en puin doen dat vrijkomt bij een verbouwing? Je hebt hier meerdere mogelijkheden voor, waaronder de 3 onderstaande.

Mogelijkheid 1: je voert het puin zelf af

Eén van de opties die je hebt, is om al het bouwafval zelf af te voeren. Dit is nogal een intensieve en tijdrovende klus, maar wel lekker budgetproof. Je moet het bouwafval continu in je bestelbus of in de aanhanger laden en vervolgens naar de gemeentewerf toe rijden. Op de werf moet je al het bouwafval uit de bestelbus/aanhangwagen halen. Je kunt je vast voorstellen dat dit veel tijd kost én erg arbeidsintensief is. Het is daarom een mogelijkheid, maar het is niet de beste mogelijkheid als je je tijd liever anders besteedt. Bijvoorbeeld aan je side hustle om een extra zakcentje te verdienen.

Mogelijkheid 2: je huurt een container

Een container huren is verreweg de beste optie. Bij deze optie krijg je thuis een container geleverd, waarna je in deze container al het bouwafval kunt verzamelen. Dit doe je op een vrij simpele manier; je kunt bijvoorbeeld met een kruiwagen de container oprijden en de kruiwagen boven de container omkiepen.

Een belangrijk voordeel hiervan is dat je ook al het bouwafval met elkaar mag mixen. Als je voor een zogeheten mix-container kiest, heb je hier geen enkel omkijken naar. Je hebt vervolgens ook geen omkijken naar het afvoeren van al het bouwafval. Dit wordt ook volledig voor je uit handen genomen door de verhuurder/leverancier van de afvalcontainer.

Mogelijkheid 3: bouwafval laten afvoeren

Zie je het huren van een container niet helemaal zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om een vakman in te schakelen. Dit is een gespecialiseerd persoon (of een bedrijf) die de hele dag niks anders doet dan afval ophalen en afvoeren. Zo’n specialist weet dan ook precies op welke manier jouw bouwafval het beste en snelste afgevoerd kan worden.

Belangrijk aandachtspunt hierbij is het kostenplaatje. Het laten afvoeren van bouwafval door een specialist is niet voordelig te noemen. Zéker niet als je dit vergelijkt met het huren van een container. Als je deze twee kostenposten naast elkaar zet, valt één ding op: het huren van een container is prijstechnisch ook interessant.