Kies jij voor een duurzame inboedelverzekering?

Je inboedelverzekering verzekert de spullen die los in je huis staan tegen zaken als brand-, water- en stormschade. Bij beschadigde spullen wordt de vergoeding van de verzekering vaak gebruikt om deze te vervangen. Ook wanneer de spullen eigenlijk nog prima te repareren zijn. Enorm zonde en slecht voor het milieu dus. Gelukkig zijn er verzekeringen die een alternatief bieden, namelijk: duurzame inboedelverzekeringen. Hoe dit precies werkt en wat de verzekering duurzaam maakt, leggen we je uit.

Hoe duurzaam belegt je verzekeraar?

Een duurzame inboedelverzekering kun je op verschillende manieren realiseren. Zoek bijvoorbeeld op hoe verzekeraars het geld beleggen dat ze bij hun klanten innen in de vorm van premie. Sommige verzekeraars zijn hierin heel kritisch en beleggen jouw premie alleen in duurzame initiatieven, zoals groene energie. Andere verzekeraars houden hier bij hun beleggingen helemaal geen rekening mee. 

Je kunt zelf een oordeel vormen met de benchmark van Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Deze meet hoe goed Nederlandse verzekeraars het doen qua duurzaam beleggen. Dit doen ze aan de hand van vier punten: 

  1. Bestuur en senior management voor verantwoord beleggen; 
  2. Beleggingsbeleid voor verantwoord beleggen;
  3. Implementatie van het beleid; 
  4. Transparantie over het beleid en de implementatie. 

De meest recente ranglijst van VBDO komt uit 2021. Toen scoorden verzekeraars als Athora, NN Groep, Achmea en a.s.r. erg goed; zij haalden allemaal de top 5 van meest duurzame beleggers in de categorie ‘verzekeraars’.

Voordelen duurzame inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is ook duurzaam als de verzekeraar naast vervanging van een beschadigd product, de optie geeft het product te laten repareren. Kiezen voor een duurzame inboedelverzekering draagt bij een groenere wereld. Wanneer een verzekeraar de kans geeft om je beschadigde televisie of wasmachine te laten repareren in plaats van geheel te vervangen, wordt er minder CO₂ uitgestoten. Grondstoffen hoeven namelijk niet opnieuw opgewekt en ingezet te worden tot een eindproduct, dat vervolgens nog geleverd moet worden. Voor een nieuwe televisie zijn vele malen meer materialen nodig dan voor een reparatie. 

Daarnaast kan duurzaam verzekeren ook een voordeel opleveren in je portemonnee. De afgelopen jaren is er een positieve verandering in het stimuleren van groener en bewuster leven. Zo zijn er verzekeraars die zonnepanelen op je dak en laadpalen voor je elektrische auto zonder extra premie meeverzekeren op je woonverzekering. 

Hoe vind ik een duurzame inboedelverzekering?

De afgelopen jaren is er een flinke toename in verzekeraars die zich actief bezighouden met het aanbieden van duurzame verzekeringen. Wat moet je dan nog doen als consument? Belangrijk bij het vergelijkingsproces is dat je kritisch kijkt naar de manier waarop een verzekeraar duurzaam is. Het keurmerk van GroenGedaan laat zien of verzekeraars bijdragen aan een duurzaam bestaan door te herstellen en repareren in plaats van vervangen.

Zowel het uitkeren van de schadevergoeding als het beleggen van je premie kan mogelijk een stuk duurzamer dan bij je huidige verzekeraar. Als bijvoorbeeld het repareren echt niet mogelijk is, draagt een verzekeraar die investeert in duurzame initiatieven alsnog meer bij aan een schonere wereld dan een verzekeraar zonder duurzaam beleggingsbeleid. Zoek bij het vergelijken naar het VDBO keurmerk of bekijk de VDBO website om op de hoogte te zijn van de meest duurzame verzekeraar. Zo ben je als consument actief bezig met het maken van duurzamere keuzes.