Waarom je nu met je vakantiefoto’s aan de slag moet

‘Vroeger’ was ik dol op fotoboeken maken. Ik kocht zo’n leeg boek met een gekleurde voorkant en een ringband bij HEMA, liet m’n foto’s afdrukken bij de drogist en maakte daar heel enthousiast een fotoboek van. Zo heb ik bijvoorbeeld een boek met foto’s, verhaaltjes en bonnetjes van mijn vakantie naar Amerika (met ouders), maar ook van m’n interrailvakantie door Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk met mijn toenmalige vriendje. Leuk voor de heb.

Fotoalbum of fotoboek maken bij de Fotofabriek

Ik ontdekte het digitale (vakantie)fotoboek vrij laat

Digitale fotoboeken ging ik pas maken toen mijn huidige vriendje Kevin me in 2012 verraste met een fotoboek dat hij digitaal had gemaakt. Onze eerste vakantie samen was een weekje naar Zwitserland. Die vakantie herleef ik nu nog regelmatig als ik het mooie fotoboek weer eens opensla. Sinds toen is het mijn taak om fotoboeken te maken van onze (zomer)vakanties. Ik verzaak alleen een beetje. Onlangs heb ik namelijk pas het fotoboek in elkaar geflanst van onze zomervakantie van 2014. Zo’n beetje 2 jaar te laat dus.

Een fotoboek maken bij de Fotofabriek

Ik mocht het fotoboek op kosten van de Fotofabriek maken, maar toch bleef het maar liggen. Uiteindelijk heb ik er wat uren(!) voor uitgetrokken. Ik moest immers bij elkaar zoeken wat waar was, de foto’s van een externe harde schijf plukken en ze bewerken, maar ook moest ik even wennen aan de software voor het boek. Dat duurde een tijdje. Even een mooi boek in elkaar knutselen koste me meer tijd dan ik eigenlijk had. In eerste instantie wilde ik het fotoboek automatisch laten vullen aan de hand van één van de templates, maar dat lukte niet.

Ik vind het belangrijk dat je zelf de lay-out kunt inrichten zoals je wilt en dat je voor een gezellige font kunt kiezen voor je krabbeltjes onder de foto’s.

Uiteindelijk heb ik het boek met 40 pagina’s dan ook met de hand gevuld. Stuk voor stuk. Je kunt je voorstellen dat dat even duurt. Zeker als je het ook nog belangrijk vindt welke foto’s bij elkaar staan, welke foto’s groot worden weergegeven en dat er hier en daar wat bij gekrabbeld kan worden. Het programma vond ik in eerste instantie niet heel gebruiksvriendelijk (misschien ligt het aan mijn Macbook), maar het resultaat vind ik heel mooi. Dikke, glimmende fotopagina’s en de kleuren zijn prima overgekomen. Wist je dat de Fotofabriek dit jaar 2 keer is uitgeroepen tot beste fotoboekenmaker? Een keer door Radar en een keer door tips fotoalbum maken.nl.

Nope. De foto op de voorkant is niet helemaal scherp, dat is mijn eigen schuld omdat ik ‘m teveel heb uitvergroot.

Ik liet trouwens 2 boeken maken (één kreeg ik cadeau, de ander heb ik gewoon afgerekend). Eén voor mijn vriend en de ander – vanzelfsprekend – voor mij. Ik moet altijd lachen dat hij een eigen boek wil. ‘Stel dat we later gaan scheiden’, zegt hij dan. Ik koos voor een standaard A4 hardcover boek (€24,99) en voegde daar nog 16 extra pagina’s aan toe (€8).

5 redenen waarom je nu met je vakantiefoto’s aan de slag moet

Ik baal van mezelf dat ik het zolang heb uitgesteld. Daardoor kostte het met meer tijd dan zou moeten en was het niet meer leuk om te doen. Het werd een echt ‘moetje’. Ga daarom snel met je vakantiefoto’s aan de slag. Of je ze nu op canvas laat afdrukken, een fotoboek laat maken of polaroids laat printen (wil ik nog eens doen!). Plemp ze niet direct na je vakantie allemaal in een boek, maar laat ze even liggen en ga er dan met een frisse blik mee aan de slag.

1. Nagenieten van je vakantie

Als je gewoon lekker de tijd inplant om een vakantiefotoboek te maken, kun je tenminste nagenieten van je vakantie. Alle foto’s komen weer voorbij, je roept herinneringen op en droomt misschien stiekem al over een volgende vakantiebestemming. Ja, als het niet zo’n ‘moetje’ is, is een fotoboek maken heel leuk. Het maakt mij in ieder geval warm vanbinnen.

2. Een geheugen als een zeef

Mijn geheugen kan me bij vlagen echt bijzonder goed in de steek laten. Ik weet bijvoorbeeld van een aantal foto’s die ik in Sicilië heb gemaakt (de vakantie van 2 jaar geleden) nog heel goed wat we hebben gedaan, wat we aten, dat er in het betreffende dorpje een feestdag was waardoor we onze auto niet konden parkeren en dat er veel wespen waren. De naam van het plaatsje? Geen idee! Ook nooit meer kunnen achterhalen :(. Als je geen dagboekjes maakt, dan kan het lastig zijn om foto’s en gebeurtenissen te plaatsen. Doe het daarom snel na je vakantie!

3. Perfecte zondagmiddagbesteding

Zeker met belabberd weer in aantocht is een fotoboek maken echt de perfecte zondagmiddagbesteding. Kopje thee (of chocomel) en een taartje erbij en aan de (digitale) knutsel maar. Jij droomt lekker weg bij zonnige bestemmingen terwijl de regen op het raam tikt.

De achterkant van het boek (samen met 2 oudere fotoboeken). Tegen betaling kun je de barcode weg laten halen.

4. Aanbiedingen

Voor de meeste mensen zit de vakantie erop. Dat betekent dat er fotoboeken in overvloed gemaakt worden. Maar welke aanbieder kies je? Er zijn er zoveel! Gelukkig beconcurreren ze elkaar flink tegen het einde van de zomer en in het najaar. De kortingscodes vliegen je om de oren. Zo kreeg ik bij de Fotofabriek korting op mijn hardcover A4 fotoboek.

5. Foto’s selecteren en bewerken

Vergis je niet. Het selecteren en bewerken van je foto’s kan zeeën met tijd kosten. Je kunt jezelf dan ook beter óp je vakantiebestemming al beperken. Schiet niet 1.000 foto’s in het wilde weg. Kies bedachtzaam. Omdat het bewerken en selecteren van je foto’s zoveel tijd kost, ben je automatisch wel even bezig. Als je nu begint heb je misschien nog vóór je volgende vakantie een boek in de kast staan ;).

Waar laat jij je fotoboek van je vakantie altijd maken?

fotoboek fotoalbum van fotofabriek
fotoboek fotoalbum van fotofabriek
fotoboek fotoalbum van fotofabriek

One thought on “Waarom je nu met je vakantiefoto’s aan de slag moet

  1. Leuk! Ik mocht mijn ibiza fotoboek daar maken. En nu heb ik mijn laatste vakantie boek ook bij hun gemaakt. Ik vond het progamma zo fijn 🙂

    xo

Comments are closed.