Tips voor Oktoberfest in Duitsland met een klein budget

Oktoberfest is zo’n evenement waar je gewoon minstens één keer in je leven geweest moet zijn. Als je van bier houdt tenminste. Dat is wel een must. Oktoberfest dus. Bij voorkeur de échte. In München. Eén en al feest.

Tips goedkoop oktoberfest

Mijn vriend was er vorig jaar met een stel vrienden van de partij en na afloop zei hij ‘je moet een blog schrijven over budgetproof Oktoberfest’. Hij bemoeit zich echt never nooit met de content voor mijn blog, dus deze tip moest ik ter harte nemen. Nu sta ik nou niet bepaald bekend als een drankorgel, maar een blogje typen moest me wel lukken. Inmiddels een jaar later – en eigenlijk te laat, het grote feest is immers al bijna – schrijf ik die blog voor iedereen die dit jaar (of volgend jaar) naar Duitsland afreist voor Oktoberfest.

Verheug je op het uitje van het jaar. Dit wordt lol gegarandeerd. Oktoberfest staat er ook om bekend dat de sfeer enorm relaxt is. Niemand maakt ruzie en het is een echt dagje uit. Niet alleen vind je op het terrein een stuk of 15 tenten waar de liters bier om je oren vliegen, je kunt je ook vermaken met een reuzenrad, schiettent, etc.

Verdiep je in de Oktoberfest-gebruiken

M’n eerste tip is een hele simpele. Of eigenlijk zijn ze allemaal heel simpel. Verdiep je in de Oktoberfest-gebruiken. Weet bijvoorbeeld dat er ongeveer 15 tenten zijn waar je uit kunt kiezen. Dat je alleen bier kunt bestellen als je aan een tafel zit en wat het betekent als je je voet op tafel zet.

Tips goedkoop oktoberfest

Goedkoop naar München

Duitse wereldstad München is natuurlijk relatief om de hoek. Binnen een werkdagje touren ben je er ongetwijfeld. Natuurlijk is er met de auto op uittrekken met je vrienden en de kosten delen al relatief goedkoop, maar het kan nóg goedkoper. Bijvoorbeeld met diensten zoals BlaBlaCar (car sharing) of busritten van Flixbus bijvoorbeeld.

€10 voor ‘een biertje’

In de meeste gevallen tik je €10 (of een beetje meer) af voor 1 biertje. Eén bier voor €10? Yup. Maar wel een echte Maß. Een dikke pul van een liter dus. Budgetliefhebbers drinken er ook gewoon bier en niets anders. Het is traditie, maar ook het goedkoopst. Frisdrank, wijn, water en sapjes zijn relatief duur. En het bier is goed! Niet zoals dat aangelengde evenementenbier in Nederland. Valt het bier niet in de smaak? Dan mag de leverancier het volgende jaar niet meer komen. Dat willen ze natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Dankzij de dikke pullen blijft het ook best lang koud, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de helft van je geld door je slokdarm giet zonder dat het je smaakt.

Gratis entree & tafel reserveren

Entreegeld? Nee joh, ben je mal! Dat hoef je gelukkig niet te betalen voor Oktoberfest. Wel is het misschien verstandig om een tafel te reserveren (daar betaal je wel voor) als je zeker van een plekje wilt zijn. Zeker als je met een grote groep bent kun je niet zomaar zonder reservering binnen komen denderen. Er is simpelweg geen plaats. Zorg dan dus ook dat je vroeg bent. Als je in een hotel slaapt, kun je ook vragen of je hotel misschien nog een tafel heeft waaraan je plaats kunt nemen. Veel hotels reserveren van tevoren een hotel voor hun gasten. Goede service!

Tips goedkoop oktoberfest

Reis doordeweeks

Ja, je moet er wel een paar dagen vrij voor nemen (er vanuit gaande dat je doordeweeks werkt). Dat kost inderdaad ook geld. Al helemaal als freelancer. Maar doordeweeks is je accommodatie velen malen goedkoper dan in het weekend. En verschil tussen doordeweeks en in het weekend is er niet op Oktoberfest. Het principe is hetzelfde en er wordt evenveel lol gemaakt. Doordeweeks is misschien zelfs nog wel leuker omdat voornamelijk de locals er doordeweeks op uittrekken en de toeristen dit meer in het weekend doen. De locals gaan trouwens om de dag. Een dag zuipfestijn en een dag bijkomen. Je snapt het idee.

Waar slaap je dan goedkoop tijdens Oktoberfest?

Goedkope opties zijn zoals gewoonlijk AirBnB, couchsurfen en hostels. Al heb je reuze geluk als je tijdens Oktoberfest nog een plekje in een hostel weet te bemachtigen. Guesthouses, pensions en hotels vragen helemaal de hoofdprijs, maar als je geluk hebt (en op tijd boekt) vind je nog een hotel met een fijne Oktoberfest-aanbieding. Bijvoorbeeld een hotelletje buiten München op een treinritje van een half uurtje van de grote stad. Voordeel is ook dat je lekker de natuur in kunt als je even een dagje bij wilt komen van al dat feestgedruis. Dat deed mijn vriend en is hem zeer goed bevallen. Ook kamperen is tijdens dit gemütliche evenement trouwens populair. Het feestje gaat op de camping gewoon door. Gratis bier. Je snapt het.

Tips goedkoop oktoberfest

Eten op Oktoberfest

Als je zou willen, kun je de héle dag op je luie gat op een bankje blijven zitten. Je wordt op je wenken bediend en je kunt – niet geheel verrassend – ook wat Duitse lekkernijen voorgeschoteld krijgen. Denk aan varkenspoot (schweinshaxe), spätzle, wurst, een gebraden kippetjes (hendl) of een pretzl (brezeln). Vergis je niet in de prijs. Eten op Oktoberfest is allesbehalve goedkoop. Waar je normaal op de hoek van de straat een pretzl voor €1 koopt, betaal je hier al snel €5 voor deze smakelijke, hartige krakeling. Eten kun je dus beter niet op het terrein doen, maar informeer wel goed of je zomaar het terrein op en af kunt. Zou zonde zijn als je na een hapje eten niet meer naar binnen kunt. Oh, en opgestaan is plaats vergaan. Je plekje aan de tafel ben je sowieso kwijt.

Gratis bier hier

Ja, dat hoor je goed. Er zijn genoeg campings en kleinere evenementjes die gratis bier schenken. Zoveel als je wilt. Weet je in ieder geval waar het gezellig wordt tijdens de pre- en afterparty. Lekker goedkoop ook als je gewoon door kunt feesten zonder je drankjes af te hoeven rekenen.

Tips goedkoop oktoberfest

Budgetproof in stijl op Oktoberfest verschijnen

Erg budgetproof is die kledingdracht niet. Hoe tof en leuk het ook is om in een dirndl of lederhozen te verschijnen, het kan best prijzig zijn. Dat pakje van de verkleedwinkel mag je thuislaten. Daar word je in uitgelachen. Een echte dirdl of lederhosen kost al snel €100. Wat doe je dan? Mannen dragen een blauw geblokt overhemd en dames gaan voor vlechtjes in het haar met lintjes aan de uiteinden. Blauwe lintjes bij voorkeur. In de Beierse kleuren. Laat je mooie kleding thuis. Verwacht dat er minimaal een pulletje bier overheen gaat en dat je de hele dag tegen een met bier doordrenkte tafel zit te schuren. Oh en een tas? Die laat je gewoon thuis. Gebruik je zakken. Na een paar liter bier van 6% weet je niet eens meer dat je überhaupt een tas bij je had.

Zorg dat je genoeg cash bij je hebt

Je serveerster loopt de hele dag met enorme pullen bier voor jou en je vrienden te zeulen. Die kun je maar beter te vriend houden. Dat doe je niet door je bestelling steeds te willen pinnen of met creditcard te willen betalen. Fooi geven helpt natuurlijk, maar zorg gewoon dat je genoeg cash geld bij je hebt. Geld uit de muur halen kan op het festivalterrein, maar dat moet je niet willen. De rijen zijn gigantisch. Zorg er dus voor dat je van tevoren gepind hebt. En zorg dat je wisselgeld bij je hebt zodat je zelf kunt bepalen hoeveel fooi je geeft.

Tips goedkoop oktoberfest

Plan een dag extra om München te bekijken

Of je nu een enorme kater hebt of niet, je kunt München niet verlaten zonder de stad bekeken te hebben of de enorm mooie natuur in de omgeving ingedoken te zijn. Nu je er toch bent, kun je er net zo goed een nachtje achteraan plakken. Een andere keer terugreizen is echt niet budgetproof. Het Hofbrauhaus schijnt uitstekend te zijn voor typisch beiers eten en een treinritje naar de Hirschgarten (een echte traditionele biergarten) mag volgens de München-kenners ook niet ontbreken.

Wie is er weleens naar Oktoberfest geweest?