Tips voor een budgetproof BBQ

Dit lekkere zomerweer is het perfecte excuus om een gezellige BBQ te organiseren. Maar hoe plan je de perfecte BBQ als je probeert te besparen op je uitgaven? We hebben wat tips op een rijtje gezet om de leukste BBQ te organiseren met een klein budget. Begin maar alvast met plannen!

Geef jezelf een BBQ-budget

Het klinkt zo simpel, maar jezelf een vast bedrag geven om aan de BBQ te besteden is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je niet teveel uitgeeft. Door jezelf te dwingen binnen je budget te blijven, kom je misschien wel met creatieve oplossingen. Slechts €5 te besteden aan drankjes voor 10 personen? Maak 2 liter zelfgemaakte ijsthee. Maar €4 voor het toetje? Bak zelf chocoladekoekjes. Hoe ambitieuzer en zuiniger je budget, hoe creatiever je zult moeten zijn.

Kies je gasten en baseer je menu daarop

Wie je voor de BBQ uitnodigt bepaalt hoeveel je uitgeeft en wat je klaarmaakt. Denk na over de ruimte die je hebt: heb je genoeg voor 20 mensen in je tuin of is 5 het maximum op jouw balkon? Als je eenmaal een gastenlijst hebt vastgesteld, kun je je budget door het aantal mensen delen en beginnen met plannen.

Een van de meest voorkomende blunders voor te hoge uitgaven? Te veel eten kopen. Je wil natuurlijk niet dat je gasten met honger naar huis gaan. Maar als je teveel koopt, dan kun je net zo goed je geld op de barbecue gooien ;-). Als je weet hoeveel mensen er komen kun je beter inschatten hoeveel je nodig hebt en is de kans kleiner dat je blijft zitten met bergen pastasalade of koude hamburgers.

Hoe zit het met je grillskills?

Even eerlijk: ben je een goede kok? Als je dagelijkse dieet bestaat uit magnetronmaaltijden en tosti’s kan je misschien beter iemand anders vragen om de grillmaster uit te hangen. Vind je het leuk om te koken? Probeer dan toch het aantal gerechten tot een minimum te beperken. Kies recepten met veel dezelfde ingrediënten en koop alles in bulk om te besparen.

Barbecuespulletjes

Heb je zelf al een barbecue? Van een simpele emmer-barbecue tot een Kamado: alles is geschikt voor je eigen BBQ-festijn. Laat je niet meeslepen door de grote gasmonsters, goedkopere exemplaren zijn net zo goed voor een leuk tuinfeestje. Maar wie een echter grillmaster in zich heeft, spaart natuurlijk voor een profi exemplaar! Zorg dat je sowieso kolen, aanmaakblokjes, een metalen spatel, vork en tang in huis hebt. Houd ook een emmer water paraat, voor het geval dat.

Veel koolhydraten

Voor wie graag barbecuet met een klein budget zijn koolhydraten hun beste vrienden. Zo weet je zeker dat je gasten met gevulde buikjes weer huiswaarts gaan. Voor de prijs van één biefstuk, kun je een heerlijke aardappelsalade maken voor 10 mensen. En voor de prijs van een paar kippendijen kun je 3 knoflookbroden maken bijvoorbeeld. Andere klassiekers zijn pastasalade of geroosterde aardappeltjes van de grill.

Bring your own booze

Alcohol is duur, dus vraag je gasten om hun eigen alcoholische drankjes mee te nemen. Dat is in het buitenland heel normaal. Vul een paar grote emmers, teilen of een oud pierenbadje met ijs en water om de drankjes koel te houden. Zet zelf nog frisdrank en limonade en wat plastic bekertjes op tafel.

Een goed begin is het halve werk

Bereid zoveel mogelijk voor, zodat je meer tijd hebt om van je eigen BBQ te genieten. Snijd groenten de avond van tevoren en zet de salades zonder dressing in de koelkast. Maak de bijgerechten en marineer het vlees. Dit kan je allemaal voorbereiden.

Maak je tuin, terras of balkon klaar

Een walking dinner is hartstikke hip, maar je wilt wel genoeg stoelen hebben zodat je gasten ook even kunnen zitten. Vraag een vriend of buurman of hij iets te leen heeft. Dit geldt ook voor tafels; je hebt er een nodig om eten op te zetten en misschien een extra exemplaar of statafels om aan te eten. Een behangtafel kan ook een slimme oplossing zijn: die kost meestal niet zoveel en kan je na gebruik weer opklappen en opbergen.

Maak het gezellig met goedkope fairy lights op zonne-energie in bomen of struiken. Misschien kun je zelfs wat waxinelichtjes in leuke houders op tafel zetten. Hang wat goedkope versiering – zoals papieren lampionnen – op, maak een afspeellijst met leuke liedjes, haal de terrasverwarmer voor de nazomeravonden tevoorschijn en je bent er helemaal klaar voor!

Houd de kids lekker bezig

De kans is groot dat er kinderen op je BBQ zullen zijn, wat betekent dat zij ook graag vermaakt willen worden. Als je zelf kinderen hebt, is je werk al half gedaan omdat ze genoeg speelgoed en spelletjes hebben om met de andere kindjes te delen. 

Andere leuke dingen voor kids: Laat ze hun eigen limonadekraampje runnen in de achtertuin of bestellingen van de BBQ rondbrengen. Of haal stoepkrijt, waterballonnen, bellenblaas en frisbees in huis. Gooi alles in een doos en de kids vermaken zich wel! Spelletjes zoals Twister, jeu de boules en badminton doen het ook altijd goed op het gazon.

Budgettip! Koop goedkope, kleine speeltjes bij Action bijvoorbeeld en verstop ze in grote ijseieren. Supersimpel: waterballon vullen met water en speeltje, de dag ervoor in de vriezer stoppen en de kids hebben er urenlang plezier van.