Een gezellige buitenwoonkamer inrichten: zo doe je dat

Even klaar met het wieden van je bloemperkjes? Droom tijdens een break lekker weg over het gezellig inrichten van een buitenwoonkamer. Want het maakt niet uit hoe groot je tuin, terras of buitenruimte is, jij wilt toch ook dat het aanvoelt als een verlengstuk van je huis? Aan de slag dus met diezelfde comfortabele en ontspannen sfeer. Deze tips helpen je een gezellige buitenwoonkamer in te richten.

Begin met een comfi bank

Het geheim van een fijne buitenruimte is ervoor te zorgen dat je de tuin inricht met buitenmeubels die net zo comfortabel en leuk zijn als wat je binnen zou verwachten. Een fijne Van der Garde loungeset met lekkere kussens bijvoorbeeld: ideaal om te ontspannen in de zomerzon. Comfortabele hoekbanken zijn enorm populair voor outdoor leefruimtes om het authentieke gevoel van een woonkamer na te bootsen, in plaats van de traditionele houten tuinmeubelen. Een gestoffeerde bank geeft elke achtertuin of ieder balkon meteen een huiskamergevoel.

Een vloerkleed voor buiten

Met een vloerkleed voeg je met een patroon of kleurtje extra gezelligheid toe aan je tuin, terras of balkon. Bovendien is het extra comfortabel onder je blote voeten. Het voorkomt dat je je voeten verbrandt aan hete stenen of uitglijdt door een plotselinge regenbui.

Experts adviseren om eerst de ruimte af te kaderen met een vloerkleed en daarna verder te ‘bouwen’ met meubels, gezellig textiel zoals plaids en kussentjes en te decoreren oppervlakken zoals tafels en krukjes.

Meubeltjes rond de salontafel

Pas dezelfde stylingprincipes toe als je zou doen bij het inrichten van je woonkamer. Zoek een centraal punt om de banken en stoelen omheen te schikken: een salontafel is een perfecte oplossing. Daarbij is het een perfecte plek om je tuinbenodigdheden of hapjes en drankjes te laten – zo hoef je niet steeds naar binnen.

Kleed je buitenmeubels aan met kussens en plaids

Geen huiskamerbank is compleet zonder een zorgvuldig samengestelde collectie  knusse kussens. Toch staan tuinmeubels vaak kaal in de achtertuin, niet gestyled en zeker niet zo uitnodigend als een huiskamerbank.

Het toevoegen van kleine decoratieve accenten zoals kussens en plaids is een geweldige manier om je meubels nieuw leven in te blazen, zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Kies outdoorstoffen om ervoor te zorgen dat je accessoires bestand zijn tegen verkleuring door de zon en tegen een spatje regen kunnen.

Versier de muren met accessoires

Wanddecoratie is niet langer alleen leuk binnenshuis. Het decoreren van buitenmuren met spiegels en kunstwerken wordt steeds populairder. Het helpt echt om direct een gevoel van een woonkamer buitenshuis te creëren. Een tuinspiegel geeft niet alleen een hip tintje aan je buitenruime, het zorgt er ook voor dat de ruimte groter aanvoelt. Denk dus eens verder dan de tuinkabouter. Ga op zoek naar beelden voor je tuin (van keramiek, hout of metaal bijvoorbeeld) en wandversiering die bestand is tegen de elementen.

Zorg voor schaduw

Hoewel een woonkamer buiten een droom is, zullen er ook momenten zijn waarop je echt even aan het zonnetje wilt ontsnappen. Een zonnescherm of -doek is een supermakkelijke manier om schaduw te creëren. En wist je dat er ook hele goedkope DIY-luifels bestaan? Het leuke is dat zonneschermen en schaduwdoeken vaak verkrijgbaar zijn in allerlei verschillende stoffen, zodat je de kleur, het patroon en de textuur kan matchen met de ruimte.

Gezelligheid rond de vuurkorf

Geen tuin, terras of balkon is tegenwoordig compleet zonder de mogelijkheid om gezellig een fikkie te stoken. Een vuurkorf of vuurplaats is superleuk om meer warmte en sfeer te creëren. En ideaal om nog lekker buiten te zitten nadat de zon is ondergegaan.

Waar binnenshuis een open haard (of televisie) het middelpunt van de kamer zou kunnen zijn, ligt de focus buiten op het mooie uitzicht op je tuin of een vuurplaats, vuurkorf of –schaal bijvoorbeeld. Helemaal leuk!