Altijd goed: de perfecte budgetproof garderobe voor mannen in 3 stappen

Niet voor niets kiezen zoveel mensen hun outfit de avond van tevoren. Het kan best overweldigend zijn, waardoor je veel langer voor je kledingkast staat te drentelen dan nodig is. Vind je het überhaupt al een strijd om je kast te vullen met de essentiële items voor jouw garderobe? Dat kan anders. Wij helpen je!

De kast van elke man is natuurlijk verschillend. Maar als het aankomt op de garderobe-essentials, zijn er een aantal items die je ’s ochtends aankleden een stuk makkelijker maken. Volg deze 3 stappen om een fantastische (budgetproof) garderobe samen te stellen, zodat je niet steeds naar je trainingspak wilt grijpen.

Stap 1: Opruiming in je kast

Voordat je nieuwe kleding aan de mix toevoegt, laat je de kledingstukken die ‘het niet helemaal meer zijn’ lekker gaan. Haal alles uit je kast en gooi weg wat niet meer past, kapot is (en niet te repareren valt) of duidelijk verouderd is. Vaarwel jeans die je sinds je studententijd niet meer hebt gedragen…

Stap 2: Maak een lijstje

Ben je klaar met de grote opruiming? Zorg er dan voor dat je de juiste items in je kast hebt. Laten we er vanuit gaan dat de gemiddeld man één keer per week de was doet. Dan zou dit een mooi begin zijn voor de perfecte garderobe:

  • 2 jasjes (1 blazer en 1 casual jasje)
  • 8 bovenstukken (een mix van T-shirts, polo’s en overhemden)
  • 2 broeken (1 casual en 1 nette)
  • 2 paar schoenen (1 paar casual en 1 paar nette schoenen)
  • 8 onderbroeken
  • 8 paar sokken

Jasjes

Zoals een blazer en bomber jacket of leren jasje. Hoe veelzijdiger je garderobe, hoe makkelijker het is om een goede outfit te kiezen. Jasjes kunnen daarom niet ontbreken. Denk aan een donkerblauwe blazer voor belangrijke afspraken, maar ook voor dates in combinatie met een T-shirt. Een casual jasje is altijd goed, zoals een bomber jacket of een leren jasje zonder poespas.

Tip: stoere bombers en leren jasjes zijn hartstikke unisex. En unisex kleding is hot. Shop dus ook eens in de kast van je vriendin.

Tops

Een mix van T-shirts, polo’s en overhemden. T-shirts zijn essentieel voor elke garderobe. Ga je liever voor wat meer business casual? Draag dan een polo, meer casual dan een overhemd maar netter dan een T-shirt. Met een wit, lichtblauw en gestreept overhemd in je kast heb je gelijk een exemplaar voor elke gelegenheid. Een blauw jeans/chambray overhemd is perfect voor onder een blazer of over een paar chino’s (met stoere boots).

Broeken

Een paar donkere jeans en een paar legergroene chino’s. Bewaar de lichtgekleurde jeans voor de zomerweekenden. Met donker denim kan je veel meer. Je kunt ze ook naar je werk aan en het maakt het veel makkelijker om te mixen en matchen. Een chino is de perfecte business casual broek. Met een olijf- of legergroen exemplaar breng je gelijk wat kleur in je garderobe. Chino’s kan je makkelijk combineren met een blazer of een overhemd voor werk of een T-shirt en witte sneakers in je vrije tijd.

Schoenen

Witte sneakers en stoere boots. Simpele witte sneakers zijn niet meer weg te denken uit de garderobe van de moderne man. Ga voor een paar met minimalistische design, zodat je ze ook gerust naar kantoor kan dragen. Voor nettere schoenen zijn er natuurlijk verschillende opties, zoals een loafer. Maar een veterlaarsje doet het altijd goed. Makkelijk te matchen met zowel de chino als spijkerbroek.

Stap 3: Ga shoppen

Ga op pad met het lijstje dat je hebt gemaakt en vul je garderobe aan met je favoriete budgetvriendelijke merken. Dit is bijvoorbeeld een van mijn favoriete online adresjes. We raden je aan om je voor je nieuwe garderobe aan een eenvoudig kleurenpalet te houden. Denk aan wit, zwart, grijs, donkerblauw en legergroen. Deze kleuren lijken (in combinatie met elkaar) altijd duur, ook al zijn de kledingstukken dat misschien helemaal niet.

Winkel je met een klein budget? Reserveer dan het grootste deel van je budget voor een goede spijkerbroek, een blazer, wit overhemd en casual schoenen. De belangrijkste basics. Gebruik de rest van je geld voor de andere items.

Benieuwd naar meer tips voor een budgetproof garderobe waar je blij van wordt? Bekijk hier meer blogs over budgetmode.