Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: wat kost het?

Hard werken, moed, doorzettingsvermogen en een goed idee: dat heb je wel nodig voor het opbouwen van een succesvol bedrijf. Daar kom je heel ver mee, maar er zijn ook andere dingen die onmisbaar zijn als bedrijfseigenaar. Zoals de juiste verzekeringen om jou en je bedrijf te beschermen tegen risico’s, verliezen, rechtszaken en schade. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten is bijvoorbeeld niet alleen heel slim, maar zorgt ook voor een belangrijk stukje gemoedsrust.

Inmiddels draai ik al even mee als ondernemer. Zo’n 10 jaar sta ik ingeschreven bij de KVK. En dat ondernemen, dat is soms best spannend. Want het brengt ook risico’s met zich mee. Niet alleen je inkomen kan van dag tot dag of van maand tot maand verschillen, maar ook andere zekerheden die je als werknemer hebt zijn verleden tijd. Zo moet je bijvoorbeeld zelf je pensioen regelen. En wat doe je als je (tijdelijk) niet meer kan werken? Gelukkig kan je in Nederland heel veel risico’s beperken door ze te verzekeren.

Maak je bijvoorbeeld schade bij of aan iemand anders (spullen en personen) tijdens je werk of overkomt een van je medewerkers iets? Dan ben je daarvoor verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel een AVB); wat mij betreft een van de basisverzekeringen als ondernemer. En het goede nieuws? Zo’n verzekering is vaak ook best budgetproof.

Prijs van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Alle verzekeringen zijn anders, want een verzekering is logischerwijs vaak toegespitst op jouw bedrijf en situatie. Wat je betaalt voor jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is afhankelijk van wat je van tevoren met de verzekeraar afspreekt. Voordat je een verzekering afsluit, kies je namelijk een te verzekeren bedrag. Zo weet je waar je aan toe bent. Bij de meeste verzekeraars kies je bijvoorbeeld een te verzekeren bedrag van € 1.250.000 of € 2.500.000, wat vaak ruim voldoende is voor de meeste ondernemers. 

De keuze voor het te verzekeren bedrag telt natuurlijk mee bij het bepalen van de premie. Maar ook het risico op aansprakelijkheid bepaalt deels het premiebedrag. Schat de verzekeraar de kans op aansprakelijkheid hoog in – bijvoorbeeld omdat je met machines werkt – dan kan de kans op letselschade hoger ingeschat worden. Als zzp’er in de bouw betaal je daarom vaak meer dan iemand met een administratief beroep. Best logisch, toch? Daarbij speelt je omzet vaak ook een rol. 

Besparen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wil je besparen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Zorg er dan voor dat je, je goed inleest. Hierdoor kies je een verzekering die past bij jouw financiële draagkracht en mogelijke schade in jouw branche. En wist je dat je geregeld voor een eigen risico kunt kiezen bij een AVB? In zo’n geval betaal je eerst een deel zelf bij schade. Of dat kan, is wel afhankelijk van de verzekeraar. Wie een hoger eigen risico kiest, betaalt een lagere maandpremie. Bij meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij krijg je vaak stapelkorting. Dat kan goedkoper zijn dan je verzekeringen afsluiten bij diverse maatschappijen. Check dus altijd eerst even de prijs van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij de maatschappij waar je bijvoorbeeld je goederen/inventaris verzekering hebt lopen.

En zoals ik bij iedere verzekering tip: kijk of het goedkoper is om de premie per jaar te betalen en blijf elk jaar weer vergelijken of je nog wel de beste deal hebt.

Tip: lees ook al onze blogs en tips die we al eerder hebben gedeeld over besparen op je verzekeringen.

Nog even belangrijk: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bestuurdersverzekering.