Goedkoop op stedentrip naar Porto (Portugal) | mijn doetips

Populaire steden als Lissabon en Barcelona had ik al van mijn lijstje gestreept. We wilden weleens ‘wat anders’. Een levendige stad waar we alles nog konden ontdekken. En dat werd bruisend Porto. Wat een pláátje. Wat een knappe stad met een fijne sfeer. Daar wil ik nog weleens naar terug. Maar niet voordat ik samen met de Jong Intra Vakanties mijn tips voor een stedentrip Porto met jullie deel. Geloof mij maar: hier wil je naartoe!

tips stedentrip porto

Natuurlijk moet je de de kathedraal van Porto gezien hebben, maak je een foto van de Igreja de Carmo barokkerk, beklim je de De Torre dos Clérigos en ga je op ontdekkingstocht in de oude wijk Ribeira. O en shoppen in de leuke winkelstraat is ook een goed idee. Maar wat moet je nou écht doen en mag je niet missen als je in Porto bent?

tips stedentrip porto
Dit is dus die brug, maar dan vanuit een porthuis gezien.

Wandeling over de brug maken en van ’t uitzicht genieten

Porto (en omgeving) is zo prachtig met haar gekleurde huisjes op glooiende heuvels en de rivier de Douro die de stad in tweeën deelt. Genoeg om te zien. En dus heerlijk om alleen naar te kijken. Vanaf de stalen brug die de twee stadsdelen met elkaar verbindt (Ponte Dom Luis) heb je het mooiste uitzicht. Of wacht? Misschien was dat wel vanaf de kloosterkerk Serra do Pilar. Hoe dan ook: die brug, daar moet je overheen. Bij voorkeur mét camera. Oh, en vind je de brug een beetje op de Eiffeltoren lijken? Dat kan kloppen. Hij is ontworpen door Théophile Seyrig, wie veel met Eiffel samenwerkte.

tips stedentrip porto

Slenter vooral natuurlijk ook een keer lekker langs het water of plof op 1 van de terrasjes neer aan de Douro. Zelfs in de winter (toen ik er was met kerst) kun je buiten genieten van een drankje.

tips stedentrip porto

Aanschuiven bij een fado-optreden

Voor de Nederlandse hits van Jan Smit, André Hazes en René Froger hoef je me echt niet wakker te maken. Maar voor de Portugese volksmuziek ben ik elk moment wel te porren. Het fado-optreden was dan ook een van de hoogtepunten van mijn citytrip. Vroeger werd er alleen fado gezongen in armoedige kroegjes. Het was nou eenmaal de muziek van de armen. Maar tegenwoordig is dat al lang niet meer. Het Portugese levenslied wordt inmiddels (gelukkig) overal gespeeld. In Porto hoef je nooit ver te zoeken voor zo’n optreden. Vaak worden ze gratis gegeven in de wijn-porthuizen en kun je met kippenvel op je armen genieten van een drankje en de prachtigste muziek.

tips stedentrip porto

Een Francesinha proberen

Dit is zo’n lokale lekkernij uit Porto in de categorie ‘you hate it or you love it‘. Ik hoef het nooit weer, haha. Maar leuk was het wel. Ik heb er vooral erg om gelachen. Wat is het dan? Nou, een bijzondere variant op de tosti. Veel verschillende soorten vlees (zoals hotdogs en ham) tussen 2 witte boterhammen gepropt. Met kaas on top. En wait for it: daarna overgoten met tomatensaus. Of eh, eerder tomatensoep (gemaakt van tomaten en bier). Een caloriebom die je sowieso minimaal 1 keer besteld moet hebben. Doe dat maar bij Café Santiago (aan Rua Passos Manuel nummer 266). Daar schijnen ze ongeëvenaard te zijn. Maar je vindt de snacks op iedere hoek van de straat.

In Porto kun je trouwens blíjven eten. Een lekkere stad voor foodies dus. Ook Bacalhau (stokvis) bestellen is een must tijdens deze citytrip.

tips stedentrip porto

Een ritje met een oude tram maken

Natuurlijk kun je op de hop-on-hop-off-bus springen, maar een ritje maken met zo’n oude, kleine tram is toch veel leuker?! Wil je de brug oversteken, dan neem je de moderne sneltram, maar in het oude stadscentrum rijden nog van die gezellige ‘antieke’ trammetjes.

tips stedentrip porto

Van pastéis de nata smullen

O yes. Dan nu een Portugese specialiteit waar ik geen genoeg van kan krijgen. De Portugezen zijn trouwens – net als ik – dol op zoetigheid. Een kopje koffie gaat hoe dan ook gepaard met een gebakje. Het liefst met een pastel de nata. Deze zoete snacks doen mij een beetje denken aan crème brûlée in gebakvorm. Lekkerrrr, met gecarameliseerde suiker en kaneel dus. Je kunt ze bijna overal bij de koffie bestellen, of inslaan bij de bakker. Je hebt al een gebakje vanaf €1 of €2.

tips stedentrip porto

Port proeven en rondleiding door een porthuis

Ik drink in principe geen alcohol, maar port proeven moet je toch echt wel gedaan hebben als je in Porto bent. Ruby, Tawny, vintage: kom maar op met die verschillende portsoorten. Als je dan toch in het hart van het Dourogebied staat, kun je eigenlijk niet naar huis gaan zonder gezien te hebben hoe portwijn gemaakt wordt. Toch? Aan de kade van Vila Nova de Gaia vind je een aantal bekende porthuizen zoals Graham’s en Sandeman. Voor een paar euro krijg je hier een rondleiding en mag je na afloop ook nog port proeven. Tipje!

tips stedentrip porto

Kip van het spit eten bij Pedro dos Frangos

Voor een romantisch avondje moet je hier niet aanschuiven, maar voor lekkere kip met patat wel. Gewoon no nonsense. Het tentje zit bomvol met Portugezen die vooral veel herrie maken en lijkt dan ook eerder op een kantine dan een restaurant. Maar leuk is het er zeker! En super cheap. Als kip niet je lievelings is, hebben ze trouwens ook andere lokale gerechten.

Ben jij weleens in Porto geweest? Heb je nog tips? Deel ze in de comments!