Stress verminderen op werk: 6 eenvoudige strategieën waar iedereen iets mee kan

Er bevindt zich een sluipmoordenaar op de werkvloer. Hij slurpt je energie op, fuckt met je concentratievermogen en heeft niet bepaald een positief effect op je zelfvertrouwen. Je kent ‘m misschien wel als ‘stress’.

Onderzoekt toont aan dat overmatige stress kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagklachten, verhoogde bloeddruk, pijn op de borst en slaapproblemen. Om over de rol van stress bij angst en depressie nog maar niet te spreken. Tijd om korte metten te maken met stress op werk met deze 6 strategieën.

1. Een goede band met je collega’s

Hoewel je de negatieve effecten van stress echt kan voelen, kan veel van de stress die we ervaren al worden verlicht door er gewoon over te praten. Daarom is een goede band met je collega’s zo belangrijk. Zelfs al kunnen ze je problemen niet oplossen, dan kan het simpelweg bespreken van de stressfactoren (met iemand die je vertrouwt) de stress doen verminderen.

2. Kom uitgerust op werk

Stress wordt in verband gebracht met chronische slapeloosheid. Maar terwijl het vaak als symptoom van stress wordt gezien, ontdekten onderzoekers van de medische faculteit van Harvard dat slecht slapen in feite een bijdragende factor kan zijn. Dat komt omdat een gebrek aan slaap je vermogen belemmert om zelfs normale hoeveelheden stress het hoofd te bieden. Te weinig slaap heeft een negatief effect op je humeur en mindset. Je kunt stress nooit verminderen wanneer je een kort lontje hebt en snel geïrriteerd bent door een gebrek aan slaap.

Kan je wel een zetje in je rug gebruiken voor een betere nachtrust? Dan zijn de Holland & Barrett 5-HTP capsules zeker het proberen waard! Holland & Barrett 5-HTP is een bioactieve formule met magnesium, niacine (vitamine B3) en vitamine B6 ter ondersteuning van de normale werking van het zenuwstelsel. 5-HTP ondersteunt ook de aanmaak van serotonine.

Liever eerst zelf aan de slag met een aantal simpele tips? Lees mijn blog ‘Altijd lekker slapen, ook bij stress: 7 tips’.

3. Gezond eten

Veel mensen storten zich op ongezond ‘comfortfood’ als ze stress hebben. Maar ironisch genoeg verergert stress-eten het probleem alleen maar. Voedsel met veel suiker of vet maken je slaperig en minder geneigd om de problemen aan te pakken, wat op zijn beurt alleen maar voor extra stress zorgt. Daarom is het zo belangrijk om gezond te eten: je wilt dingen eten die je hersenen van brandstof voorzien en de concentratie en focus juist ondersteunen. Dit geeft je de kracht om te leren omgaan met werkdruk.

Wat je wel wilt eten: voedingsmiddelen met veel vezels zoals fruit en groenten en magere eiwitten, zoals kip. Vermijd eten rijk aan geraffineerde koolhydraten of suiker, dat ervoor zorgt dat je energie piekt en daarna crasht. Voedingsmiddelen met veel vet, leiden tot lethargie en traagheid. Ook geen goed idee dus.

4. (Meer) bewegen

Sporten verbetert je humeur en maakt endorfine vrij. Hierdoor is het ideaal om stress te verminderen. Bewegen helpt ook om je af te leiden van je stressvolle gedachten. Door jezelf te trainen om in het moment te leven en je te concentreren op de bewegingen van je lichaam (in plaats van je zorgen te overdenken), kan sporten een vorm van actieve meditatie zijn en een kalmerende uitwerking hebben. Bewegen is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Maar hoe kun je meer bewegen op werk? Ruil je bureau in voor een stabureau. De hele dag zittend aan je bureau doorbrengen is niet goed voor je gezondheid. Een stabureau heeft een positief effect op je been- en buikspieren, je hart en zorgt ervoor dat je extra calorieën verbranden. En wat dacht je van wandelmeetings? Helemaal hip!

5. Organiseren en prioriteiten stellen

Je overweldigd voelen kan een grote stressfactor zijn. Een mooie manier om je stress aanzienlijk te verminderen, is om te leren omgaan met stress door prioriteiten te stellen en goed te organiseren.

  • Doelen stellen: voordat je prioriteiten kunt stellen, moet je duidelijke doelen stellen. Maak bijvoorbeeld tijd om met je manager te zitten en je doelen duidelijk op papier te zetten. Zorg er daarbij voor dat je dagelijkse activiteiten bijdragen aan een van je overkoepelende doelen. Gebruik die doelen om het belang van elke taak te evalueren.
  • Focus en deadlines: concentreer je op de 2 of 3 dingen die elke week de grootste impact hebben op je doelen en stel realistische deadlines. Als een taak geen deadline heeft, moet zo’n taak altijd plaatsmaken voor belangrijkere zaken.
  • To-dolijst: maak een takenlijst. Simpel, maar o zo effectief. Om ervoor te zorgen dat alles gedaan wordt, schrijft je je taken op of gebruik je een app als Evernote of Asana.
  • Weekplanning: plan al je taken in je agenda, zodat je de gelimiteerde tijd die je elke week hebt, kunt maximaliseren. Maar zorg ervoor dat je ook pauzes voor jezelf inplant!

6. Mindset

Je mindset en kijk op zaken kan van grote invloed zijn op je vermogen om te gaan met stressfactoren. Blijf positief, wijs perfectionisme de deur en concentreer je op de dingen waar je zelf invloed op hebt.

Wees niet bang voor fouten, maar leer ervan. Perfectionisme kan veel stress veroorzaken en je zelfwaarde doen kelderen.

Concentreer je op wat je zelf kunt beïnvloeden. Een groot deel van de stress die we ervaren wordt veroorzaakt door dingen buiten onze controle. De beste manier om hier een einde aan te maken is om je juist te focussen op de dingen waar je zelf controle over hebt. Zoals je eigen inspanning, je mindset en hoe je met mensen omgaat.