Altijd lekker slapen, ook bij stress: 7 tips

Als je me op elk willekeurig moment van de dag vraagt wat ik het liefst zou doen, dan denk ik waarschijnlijk aan slapen. Met mijn drukke leven heb ik een chronisch slaaptekort, maar het blijft forever and ever m’n lievelings. Als slapen meetelt als hobby, dan zit ik op slapen. Alleen slaap ik de laatste tijd best onrustig. Ik besloot wat research te doen naar een lekker slapen en in samenwerking met Emma matras deel ik vandaag 7 tips voor een betere nachtrust.

1. Het matras: de basis moet goed zijn

Het begint natuurlijk allemaal bij je bed. Je hebt echt geen boxpring nodig om prinsheerlijk te slapen. Het frame doet het er niet toe en zolang de lattenbodem in tact is, kom je met een fijn matras al heel ver. Mijn vriend mopperde altijd over mijn oude matras dat het net een banaan was. Dat ‘ie in een hangmat lag. Dus kwam er een nieuw matras. Eentje die ik online bestelde. Hoe dat beviel? Heel goed eigenlijk! Ik vond het een fijn gevoel dat ik er op kon proefslapen en ‘m eventueel kon terugsturen als ik niet tevreden was. Maar hij is gebleven hoor! En het heeft me heel wat tripjes naar van die troosteloze beddenzaken bespaard. Dikke prima!

Tip: wil jij ook online een matras bestellen? Het Emma matras is in maart en mei 2017 als beste matras beoordeeld in de matrassentest van de Consumentenbond.

Hard of zacht matras

Heb je vaak rugpijn? Dan werd vroeger altijd gezegd dat je een hard matras moest nemen. Wat blijkt? Een zacht matras dat je gewicht goed verdeeld is juist beter als je rugklachten hebt. Maar zorg dat je matras niet té zacht is. Het moet je lichaam wel ondersteuning bieden. Anders slaap je ook belabberd. Net als op een té hard matras

Matras schoonmaken

Aangezien je 33% van je leven in bed doorbrengt, heeft je matras nogal wat te voorduren. In een oud matras kunnen bijvoorbeeld ook schimmels ontstaan of bacteriën een feestje bouwen. Daarom moet je je matras regelmatig schoonmaken. Een dieptereiniging is echt niet elke maand nodig. Vaak kun je de hoes wassen en het matras even aan de buitenlucht laten luchten. Slaap je ook een stuk fijner!

2. In schoon beddengoed slapen we beter

Ik heb een hekel aan het bed verschonen, maar ben dol op het gevoel van een fris, schoon bed! Yes! Wist je dat wetenschappelijk bewezen is dat we dan ook beter slapen? Verschoon je bed daarom 1x per week of 1x per 2 weken.

3. Iedere dag een blokje om

Dit vond ik een verrassende en eentje die ik zeker ga toepassen. Er zijn dagen dat ik de hele dag achter mijn computer zit. Van m’n bed naar m’n computer is – letterlijk – 2 stappen en m’n hele appartement is niet groter dan 25m2. Het freelancerleven is af en toe ook een beetje een kluizenaarsleven. Het schijnt dus belangrijk ze zijn dat je elke dag even buiten komt (30 minuten buiten zijn is genoeg) en zonlicht/daglicht slurpt. Dat komt je biologische slaapklok ten goede.

4. Sport niet ’s avonds laat

Van sporten word je moe. Uitgeput soms in mijn geval, haha. Maar laat op de avond sporten moet je proberen te vermijden. De adrenaline die onder andere vrijkomt maakt je juist alert en actief. Klaarwakker in principe. Je kan misschien wel gewoon slapen, maar je slaapt sowieso minder vast en diep.

5. Frisse lucht is een must

M’n vriend gaat me om deze tip keihard uitlachen, want ik heb het altijd koud. Ik slaap met de verwarming aan. En laat dat nou een dooddoener zijn voor je nachtrust. Met frisse lucht slaap je veel beter, schijnt.

6. Geen computer- en telefoonschermen een uur voor je gaat slapen

In dit artikel geef ik niet alleen jullie tips, maar ook mezelf. Alleen punt 1 heb ik volledig onder controle, de overige 5 totaal niet. Ik hop zo van achter m’n computer m’n bed in en kan eenmaal onder de dekens nog uren liggen scrollen. No. Stop! Die schermen en het blauwe licht doen je nachtrust geen goeds.

7. Bij stress of een overvol hoofd: maak een to-dolijstje voordat je gaat slapen

Dit is er eentje van mijn eigen hand, speciaal voor jullie. Het werkt voor mij als een tierelier. Ook bij stress. Ik kán dus enorm liggen malen in bed. Over dingen die ik nog moet doen en niet moet vergeten of over ideeën en wensen die ik heb. Voor mij helpt het supergoed als ik alles op een lijstje schrijf. Dan weet ik dat ik het niet vergeet en dat ik een planning heb gemaakt voor de volgende dag. Kan ik het voor ik ga slapen even lekker loslaten.

Ik heb al deze tips voor mezelf opgeslagen en ga hiermee aan de slag. Ik ben benieuwd of ik beter slaap.

Wat zijn jouw tips voor een goede nachtrust?