Schoenen online kopen: 8 tips om miskopen te voorkomen wanneer je vanuit huis winkelt

Online schoenen kopen kan soms lastig zijn. Vooral wanneer het pakket aankomt en je hoopt op een Assepoester-moment, maar in plaats daarvan wordt getrakteerd op een ‘boze stiefzus moment’. Probeer jij ook weleens je voet in een slecht passend paar hakken of sneakers te proppen? Niet doen joh! 

Voorkom dat je geld verspilt aan schoenen die te groot of te klein zijn. Of niet helemaal wat je ervan had verwacht. Volg deze tips die ik samen met Shuz op een rijtje heb gezet en de kans is groter dat jij straks superblij bent met je nieuwe muiltjes.

1. Meet je voeten

Dit is een stap die ik zelf vaak vermeden heb. Hoe stom was ik?! Het had me zoveel schoenenleed kunnen besparen. Weet altijd de afmetingen van je voeten dus. Pak er een wit A4-tje bij en plaats je voeten erop. Teken de omtrek van je voeten op het papier. Meet de lengte van de punt van je grote teen tot je hiel. En doe allebei je voeten. De meeste mensen hebben namelijk 2 verschillende voeten.

Zo kun je voortaan heel makkelijk je schoenmaat voor verschillende merken achterhalen door te een blik te werpen op de conversietabellen. Schoenen van Floris van Bommel vallen bijvoorbeeld heel anders dan Nike, maar als je afmetingen van je voeten weet, weet je voor elk merk jouw maat.

2. Winkel op sites waar je kunt inzoomen op afbeeldingen

Een van de grootste uitdagingen bij het online kopen van schoenen is dat het moeilijk kan zijn om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en afwerking van de schoen. De uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ ken je vast wel. En dat is nou net wat je wilt voorkomen. Koop je schoenen bij voorkeur in een webshop waar je de schoenen vanuit meerdere hoeken kan bekijken. Je wilt kunnen inzoomen om een beter beeld te krijgen van de kleur en textuur van de gebruikte materialen, om nog maar te zwijgen van hoe fijn de afwerking is.

3. Zoek foto’s waarop modellen de schoenen dragen

Vaak helpt het om de schoen in perspectief te zien. Vooral als je een nieuwe stijl probeert is het een goed idee om foto’s te bekijken waarop een model de schoen draagt. Op de voeten van een model kun je bijvoorbeeld zien hoeveel ‘teendecolleté’ een paar hakken onthult, of dat je benen juist korter of langer lijken door de plek van de enkelbandjes. Vind je geen foto’s op de webshop? Zoek dan naar foto’s via de zoekmachine of op social media. Bij grote merken heb je zo bijna altijd succes.

4. Kijk goed naar de afmetingen

Maatvoering is vaak inconsistent tussen merken, soms zelfs binnen hetzelfde merk. Kijk dus altijd naar de afmetingen die bij het artikel vermeld staan en naar de conversietabellen. Webshops die veel verschillende merken op voorraad hebben, bieden misschien één maat- en conversatietabel als richtlijn, maar houd er rekening mee dat dit vaak niet genoeg is om te bepalen of de schoen jou past. Heeft het merk een eigen website? Kijk daar dan ook altijd even op als je er niet uitkomt.

5. Koop merken die je eerder hebt geprobeerd

Bij twijfel, blijf bij merken je eerder hebt gedragen. Zitten die Cypres schoenen als pantoffels? Kijk vooral eerst eens of je daar vindt wat je zoekt. Op die manier weet je beter welke maat je moet hebben en hoe de schoenen bij jouw voetvorm passen.

6. Informeer naar het retour- en ruilbeleid

Lees het retour- en ruilbeleid zorgvuldig door voordat je iets koopt. Schoenen zijn vaak zwaar en groot en kunnen hierdoor veel kosten om terug te sturen, vooral naar een buitenlandse winkel.

7. Lees recensies over het paar dat je op het oog hebt

Als het om schoenen gaat, zijn beoordelingen van onschatbare waarde als je wilt weten of de beschrijving en pasvorm klopt. Lees dus reviews van andere klanten. Soms schrijven ze of de schoenen klein/groot vallen of iets over de afwerking.

8. Begin met een relatief goedkoop paar

We blijven budgetbewust he. Koop je voor het eerst iets via een nieuwe website of van een ander merk? Keer dan niet je hele spaarpot om. Begin als het ware met een ‘testbestelling’ die je niet teveel kost wanneer het verkeerd uitpakt. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat de maatvoering en pasvorm van het merk voor jou werken, kan je shoppen tot je erbij neervalt.