Dit is het geheim van gratis fit blijven

Laat ik maar meteen verklappen: het geheim om gratis fit te worden (en blijven), is elke gelegenheid met beide handen aangrijpen om actief te zijn. Je hebt echt niet per se een sportschoolabonnement of een personal trainer nodig om lekker te bewegen. Van fitness thuis tot sportaccessoires lenen, zo blijf je gratis in beweging.

Neem de benenwagen

Een van mijn favorieten en o zo simpel: loop overal heen. Het is de makkelijkste manier om met een paar gezonde benen lekker actief te zijn. Je verbrandt zo meer energie en krijgt er ook nog een goed gevoel van. Mensen die dagelijks de 10.000 stappen aantikken, zijn vaak fitter dan mensen die veel naar de sportschool gaan. Maar eerlijk is eerlijk, die 10.000 stappen haal ik zelden. Stap een halte eerder uit de bus of plan een lange wandeling in het weekend. Je lijf zal je dankbaar zijn.

Start to run met Evy

Hardlopen schijnt niet alleen goed te zijn om fit te blijven, maar ook goed te werken voor een gezonde geest. Ik heb hardlopen nooit leuk gevonden, maar toen ik werd aangemoedigd door Evy vond ik het goed vol te houden. Evy? Hoor ik je denken. Start 2 Run met Evy is een hardloopapp. Ren op je favoriete muziek en word tijdens je trainingssessies persoonlijk begeleid en gemotiveerd door Evy Gruyaert. De app biedt zowel trainingen die je voorbereiden op je eerste 5 km-run als trainingen voor meer geavanceerde hardloopdoelen.

Download een personal trainer op je telefoon

Zin in een personal trainer, maar kan je die niet betalen? Download er eentje op je telefoon (via een app of luister een podcast). Zo geniet je van een gratis fitnesscoach. De virtuele trainer begeleidt je via een app of podcast door een reeks oefeningen die je meestal makkelijk kan volgen.

Fiets naar werk

Dit is er eentje ‘voor als het straks weer kan’. Of je nu naar je werk, school, de winkel of gewoon voor de lol fietst. Je stalen ros is een gemakkelijke manier om actiever te zijn. En, het bespaart je ook nog op bezinekosten of een kaartje voor het openbaar vervoer. Heb je geen fiets? Veel werkgevers bieden een aantrekkelijk fietsenplan aan. Informeer er eens naar.

Thuis work-out

Rol de yoga mat uit voor je work-out vanuit huis. Verbrand calorieën, verlies gewicht en voel je goed met een zelf uitgekozen work-out. Het internet staat er vol mee. Download een app of doe een beroep op YouTube. De 7 minute work-outs om je buik, benen, armen en billen te versterken zijn bijvoorbeeld erg populair. Mijn tip: zoek naar een dans-work-out. Voelt een stuk minder als sporten.

Neem de trap

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om een snelle workout aan je dag toe te voegen: neem de trap. Met traplopen verbrand je zelfs meer calorieën per minuut dan joggen. Onderzoek toont aan dat regelmatig traplopen goed is voor sterke botten en je conditie. Lekker makkelijk en veilig ook. Je hebt er niets voor nodig.

Speel spelletjes met de kids

Herinner je je de spellen die je vroeger op het speelplein speelde? Spelletjes als verstoppertje en tikkertje zijn niet alleen leuk, maar ook een uitstekende manier voor het hele gezin om actief te zijn. Dit soort spellen hebben vaak intense activiteiten afgewisseld met rustperiodes, wat effectief is om je conditie te verbeteren. Vooral als je niet per se een actief leven leidt.

Touwtjespringen voor een betere conditie

Wist je dat touwtjespringen en een leuke manier is om fit te blijven? Een paar minuten per dag heeft al gezondheidsvoordelen. De gemiddelde persoon verbrandt tot 200 calorieën bij 15 minuten touwspringen. Maar het is pittig, dus begin rustig. Probeer eerst een halve minuut te springen en dan een halve minuut pas op de plaats te maken. Naarmate je conditie verbetert, kun je de tijd dat je spring verlengen. Heb je de basis te pakken? Probeer dan verschillende sprongen om het leuk te houden.

Gratis sportspullen

Mensen geven vaak fitnessartikelen weg, zoals gewichten, springtouwen of oefenballen. Het zijn dingen die mensen met hoge verwachtingen kopen maar die na verloop van tijd in de hoek belanden. Check website als gratisaftehalen.nl of plaats een oproep op Facebook of Marktplaats dat je op zoek bent naar sportaccessoires. Een andere optie is om je trainingsuitrusting (tijdelijk) te ruilen voor een aantal andere sportartikelen, bijvoorbeeld met Peerby.

Geld besparen op een sportschoolabonnement

Gebruik jij jouw sporschoolabonnement eigenlijk nog wel? Bekijk hier 10 redenen waarom je geen abonnement (meer) nodig hebt.

Wil je een sportschool eerst proberen of krijg je ontwenningsverschijnselen na het opzeggen van je lidmaatschap? Profiteer dan van de gratis 1-daagse sportschoolpassen die veel ketens aanbieden. De medewerkers van de sportschool zullen waarschijnlijk hun best doen om je achteraf voor een betaald lidmaatschap te laten inschrijven, maar er is geen enkele verplichting om dit te doen.