Een klant koopt een product of neemt een dienst bij je af. Jij levert, de klant betaalt. Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch zijn er talloze gevallen waarbij de betaling van de klant uitblijft. Niets is vervelender dan het investeren van tijd en geld in iets waar je niets voor terugkrijgt. Al helemaal als je door openstaande of te laat betaalde facturen zelf niet kunt investeren of je eigen rekeningen kunt betalen. En wat versturen van betalingsherinneringen en eindeloos bellen naar de wanbetaler geen enkel effect heeft. Wat dan?
Wanneer het niet enkel om vergetelheid gaat aan de zijde van de debiteur en de factuur niet op tijd wordt voldaan, dan moet je misschien een incassobureau inschakelen.
Incassobureau inschakelen
Een incassobureau kan de debiteur aansturen op betaling. Dit doen zij, eigenlijk net als jij, door middel van het uitsturen van betalingsherinneringen en aanmaningen en eventueel door te bellen met de klant. Het verschil tussen jouw aanmaning en die van een incassobureau, is dat de laatste partij de aanmaning uitstuurt op eigen briefpapier, inclusief eigen logo en bedrijfsgegevens. Dit maakt vaak net wat meer indruk dan een eigen opgestelde brief en kan resulteren in een snellere betaling. Ook kan een incassobureau een aanmaning uitsturen via aangetekende e-mail. Dit heeft dezelfde juridische waarde als een aangetekende brief. Het grote voordeel van een aangetekende e-mail is dat deze niet geweigerd kan worden.
Wat verder niet een direct effect heeft op de snelheid en het succes van de betaling, maar bepalend is voor het aanspraak kunnen maken op de incassokosten, is de wettelijke geldigheid van een aanmaning. Een aanmaning opstellen luistert nauw en om aanspraak te kunnen maken op de incassokosten, moet deze specifieke informatie bevatten. Denk onder meer aan de betalingstermijn en het exacte bedrag aan incassokosten als de wanbetaler de factuur niet binnen de termijn betaalt. Schakel je een incassobureau in, dan weet je zeker dat de aanmaning voldoet aan de wettelijke eisen.
Deurwaarder inschakelen
Mocht een incassobureau niet baten, dan kun je ook nog een deurwaarder inschakelen. Deze heeft bevoegdheden die verder reiken dan die van een incassobureau. Een deurwaarder moet echter wel toestemming hebben van de rechter om eventueel beslag te kunnen leggen op de roerende of onroerende goederen van de wanbetaler.
Voordat je start
Denk altijd goed na voordat je een incassobureau of deurwaarder inschakelt. De kosten voor het incassobureau kunnen vaak verhaald worden op de debiteur, maar als de debiteur niet betaalt, dan draai jij voor deze kosten op. Hetzelfde geldt voor een deurwaarder, daar komen vaak ook nog advocaatkosten en gerechtskosten bij kijken. Het risico dat je loopt bij een incassobureau kun je wel verkleinen door er een te kiezen die werkt met no cure no pay incasso. Dit houdt in dat je geen kosten hebt als de betaling niet succesvol door het incassobureau kan worden geïnd. Zo raak jij niet nog meer zuurverdiende centen kwijt.