Robotstofzuiger kopen: tips voor een goede koop

Robotstofzuigers zijn geweldig om je huis makkelijk schoon te houden. Ze kunnen probleemloos om je meubels manoeuvreren, op afstand ingeschakeld worden terwijl je niet thuis bent en zichzelf opladen. Superhandig! Maar zijn ze het geld waard? En wat moet je weten voordat je de sprong waagt? We zetten een aantal dingen voor je op een rij waar je aan moet denken voordat je een robotstofzuiger in huis haalt.

Heb ik er een nodig en moet dat een geavanceerd model zijn?

Vraag jezelf eerst af of een robotstofzuiger wel wat voor jou is. Hoe handig hij ook is: gewone stofzuigers (met zak) maken vaak beter schoon als je vloerbedekking of veel tapijten hebt. Robotstofzuigers zijn echter geweldig voor harde vloeren en maken licht werk van je vloer schoonmaken. 

Of je een geavanceerd model nodig hebt of prima af bent met een goedkope robotstofzuiger hangt af van je wensen. Zoals bij de meeste dingen, krijg je waarvoor je betaalt wat kwaliteit betreft. Ik heb zelf een goedkope robotstofzuiger en ben er hartstikke blij mee, maar zie wel dat hij een paar handige functies mist.

Geavanceerde exemplaren kunnen bijvoorbeeld dingen die op de vloer liggen detecteren en ontwijken. Een eenvoudiger model kan volstaan als je weet dat je een relatief opgeruimd huis hebt. Of als je verschillende soorten vloeren hebt, is het misschien juist wel de moeite waard om te investeren in een duurder model met de nieuwste technologie. Sommige duurdere modellen hebben namelijk geavanceerde sensoren en zijn ook in staat om over te schakelen tussen gladde, harde vloeren en kamers met tapijt zonder handmatig van instelling te wisselen.

Dingen waar je op moet letten als je een robotstofzuiger wilt aanschaffen:

Het kiezen van de beste robotstofzuiger die aan al je wensen voldoet, zou zeker geen ontmoedigende taak moeten zijn. Door je wensen te vergelijken met alles wat we in dit artikel bespreken, krijg je een goed idee van waar je op moet letten om een goede aankoop te doen.

Wendbaarheid

De vrije ruimte die een robot nodig heeft, verschilt per model; sommige modellen hebben minder ruimte rondom nodig dan andere. Zeker iets wat je in gedachten moet houden als je gaat winkelen voor een robotstofzuiger. Dit heeft namelijk ook invloed op de plek in huis waar hij het beste kan staan bijvoorbeeld.

Is hij geschikt voor verschillende oppervlakken?

Bepaalde oppervlakken vereisen meer kracht en zorg om schoon te maken. Zoals tapijten of vloerbedekking. Een goede robotstofzuiger moet hiertoe in staat zijn. Dit betekent dat hij op kleine oppervlakken zoals tapijten en matten moet kunnen klimmen om ze schoon te maken. Dikkere tapijten kunnen probleemloos worden beklommen door modellen met grotere wielen. Een andere essentiële functie is de mogelijkheid om de zuigkracht te verhogen wanneer de stofzuiger een tapijt, kleed of mat detecteert. Deze oppervlakken houden meestal meer vuil vast en zijn hardnekkiger dan gladde oppervlakken.

Kan hij de ruimte scannen?

Robotstofzuigers kunnen door je huis navigeren, het in kaart brengen en ervoor zorgen dat elk hoekje en gaatje wordt schoongemaakt. Zelfs om allerlei obstakels heen. Dit gebeurt met behulp van sensoren. Sommige modellen kunnen je huis scannen en de indeling zelfs opslaan en voorkomen dat ze tegen muren of meubels botsen. De sensoren helpen de stofzuiger ook te bepalen welke delen van het huis nog niet zijn schoongemaakt. En, die sensoren zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je stofzuiger niet van de trap valt bijvoorbeeld.

Geluidsniveau

Kies nooit een robotstofzuiger zonder eerst na te gaan hoeveel geluid hij maakt. Als je de stofzuiger in een winkel koopt, test dan eerst het geluidsniveau op de hoogste stand voordat je een aankoop doet. Koop je online? Lees dan reviews om erachter te komen wat kopers hierover zeggen. Alle robotstofzuigers maken een bepaalde mate van lawaai, maar als je het geluidsniveau van de verschillende modellen kent, koop je niet iets dat de rust in huis volledig zal verstoren.

Levensduur van de batterij/accu

Geweldig aan robotstofzuigers is dat ze snoerloos zijn en lange afstanden kunnen afleggen. Maar dit betekent wel dat hij een batterij/accu heeft die moet worden opgeladen. Dit is meestal geen probleem, omdat de meeste robotstofzuigers meer dan een uur kunnen schoonmaken voordat ze moeten worden opgeladen. Maar als je in een groot huis woont, wil je er zeker van zijn dat je een model koopt met een hoge zuigduur. Zo hoef je niet halverwege de schoonmaakbeurt te stoppen om de robot op te laden.

Automatisch stofzuigen met planningsfunctie

Robotstofzuigers zijn volledig geautomatiseerd, hoewel je natuurlijk wel dingen aan de instellingen kan aanpassen. Het is een goed idee om sowieso een planningsfunctie op te nemen op je wensenlijstje van functies. Robotstofzuigers kunnen worden ingesteld om automatisch schoon te maken op specifieke tijdstippen. Dit tijdstip kan ’s ochtends vroeg zijn, voordat iemand wakker wordt, of tijdens werkuren wanneer niemand thuis is. 

Compatibiliteit met je home assistant

Om je leven nog makkelijker te maken, zoek je een robotstofzuiger die compatibel is met Google Assistant of Alexa. Zo kun je de wekelijkse of dagelijkse schoonmaakronde starten terwijl je op de bank ligt, met een simpel commando richting je home assistant.

Het stofbakje legen

Net zoals bij een gewone stofzuiger, moet ook de stofbak van een robotstofzuiger geleegd worden. Wist je dat sommige robotstofzuigers zo ontworpen zijn dat ze dit automatisch doen – net als hoe sommige modellen zichzelf opladen?

Kan hij ook dweilen?

Sommige robotstofzuigers zijn ontworpen om al je schoonmaakklusjes in één keer te doen. Dat wil zeggen, ze stofzuigen en dweilen tegelijkertijd. Deze functie is misschien niet voor iedereen belangrijk, maar als je altijd dweilt na het stofzuigen, dan is dit zeker iets om op te letten bij het kopen van een robotstofzuiger.

Bonustips voor je robotstofzuiger:

Kies de juiste plek

Verstop je robotstofzuiger niet in een hoekje. Zijn thuisbasis met oplaadstation moet meestal tegen een vlakke muur staan met vrije ruimte eromheen. Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt af van het model. De juiste plek in huis maakt het gemakkelijk voor de robot om ’thuis’ te komen na het schoonmaken en weer op te laden.

Het kan een beetje uitproberen zijn voordat de robot zijn weg in je huis heeft gevonden. Volg hem de eerste paar keer even om te zien waar hij blijft steken. Wellicht kun je je meubels een beetje verschuiven voor optimaal succes.

Vergeet ‘m niet te onderhouden

Net als bij een gewone stofzuiger, moet de robotstofzuiger een beetje liefde krijgen om efficiënt voor je aan de slag te zijn. Dat betekent dat je af en toe vuil of haar in de borstels moet verwijderen zodat hij goed blijft werken. Gebruik hiervoor de accessoires die bij de meeste robotstofzuigers worden geleverd en de reinigingshandleiding van de fabrikant.

Kijk voor aanschaf ook altijd even hoe lang de fabrieksgarantie is en welke schade of storingen worden gedekt.