Is een lekkage aan jouw dak verzekerd?

Voelt je huis tochtig of koud aan? En heb je binnenshuis plassen met water ontdekt? Dit bevestigt al snel je vermoedens: hoogstwaarschijnlijk heb je een lekkage aan je dak. Dit vraagt om snelle actie, aangezien de gevolgen vaak niet te overzien zijn. En bij zo’n lekkage komt al snel een vervelend, onvoorzien kostenplaatje kijken. Wordt jouw dak verzekerd? Dat scheelt je aanzienlijk veel in de portemonnee. We vertellen je er mee over…

Waarom moet ik mijn dak repareren?

Een dakrenovatie is natuurlijk vanzelfsprekend als je last hebt van lekkage. Wat mensen vaak onderschatten, is hoeveel schade een lek dak kan aanrichten. Daarom is het zaak om snel te handelen als je een lekkage hebt ontdekt. Waarom?

  • Door overmatig vocht krijg je last van schimmels in huis en deze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Je interieur raakt permanent beschadigd. Vocht laat immers vlekken achter.
  • Het water kan veel schade aan de constructie van je dak veroorzaken, waardoor deze instabiel wordt. 
  • De kou krijg je moeilijk uit huis. Dit zorgt voor een hogere stookkosten.

Is lekkage verzekerd?

Bij schade aan je huis kun je vaak een beroep doen op je verzekering. Zo draai je zelf niet helemaal zelf op voor alle kosten. Hoe zit dat eigenlijk bij lekkage? Wanneer de lekkage is veroorzaakt door heftige weersomstandigheden of door bijvoorbeeld stormschade, dan dekt je opstalverzekering deze schade in de meeste gevallen. Een dakdekker kan de lekkage vervolgens herstellen. 

Maar het kan ook anders uitpakken. Als de constructie van het dak niet op de juiste manier is geplaatst of je hebt de schade zelf veroorzaakt, dan moet je de reparatiekosten waarschijnlijk ook zelf te betalen. 

Iedere verzekeraar heeft andere werkwijzen. Verricht daarom uitgebreid onderzoek vóórdat je een declaratie indient. 

Wie kan mijn lekkage herstellen?

Wil je je lekkage zelf herstellen? Dat is bij een dakpan die teruggelegd moet worden prima mogelijk, maar bij een serieuze lekkage niet aan te raden. De kans is groot dat je niet de juiste kennis in huis hebt om het op professionele wijze te herstellen. Een dakreparatie Heerhugowaard kun je het beste laten herstellen door een dakdekker.


Deze vakbekwame dakdekkers zijn niet alleen in staat om de reparatie te verrichten, maar ook om het lek op te sporen. Ook kan een dakdekker vaststellen hoe de lekkage is ontstaan en het vervolgens op een kundige manier oplossen. Door een dakdekker in te schakelen weet je zeker dat regenwater op de juiste manier wegloopt en niet nog eens een lekkage veroorzaakt. Je kunt verschillende aanbieders raadplegen. Als je zoekt naar de beste, dan kun je naar reviews van andere klanten kijken.