Warm blijven in de koude maanden: isoleer je huis op deze plekken

De dagen worden korter, de nachten kouder. En daarmee komen in deze tijden misschien zorgen over hoe je het huis warmt kunt houden zonder dat het qua kosten uit de klauwen loopt. Als je huis niet goed is geïsoleerd, kan je veel warmte in rap tempo verliezen. Daarom kijken we in dit artikel naar verschillende plekken in huis waar je isolatie kunt aanbrengen om de warmte binnen te houden, uitstoot te verminderen en geld te besparen.

Vloeren

Het isoleren van de vloeren van de benedenverdieping is een goede manier om je woning warm te houden en je energierekening en uitstoot te verlagen. Als je in een bovenwoning woont, hoef je de vloer meestal niet te isoleren. Overweeg wel om vloeren boven onverwarmde ruimtes zoals garages te isoleren, omdat je daar juist veel warmte kunt verliezen.

Niet alle isolatiewerkzaamheden hoeven door een vakman te worden uitgevoerd. Het kan goedkoper zijn om de kleinere klussen zelf te doen. Je kunt de kieren tussen vloeren en plinten vrij eenvoudig zelf afdichten om tocht te verminderen. Gewoon met een tube kit die je bij de bouwmarkt koopt. 

Het is ook relatief eenvoudig om houten vloer te isoleren als je er een onverwarmde kelder of souterrain onder hebt waar je bij kunt. Controleer of de draagbalken van de vloer in goede staat zijn en ze geen tekenen van nat- of droogrot vertonen. Als de balken in orde zijn, kun je er isolatie tussen aanbrengen. Bijvoorbeeld EPS isolatie. Dit goedkope isolatiemateriaal is bij uitstek geschikt om vloeren mee te isoleren omdat het een hoge druksterkte heeft en ongevoelig is voor vocht. Vaak worden de platen eerst aangebracht en wordt hier een betonvloer over gestort of worden de isolatieplaten aan de onderkant van een bestaand vloer aangebracht.

Tip: vloerkleden en tapijten op de vloer zorgen er ook voor dat je voeten warmer blijven, waardoor je de verwarming misschien minder hoeft aan te zetten.

Dak en zolder

Als je een slecht geïsoleerd dak of een slechte geïsoleerde zolder hebt, kun je warmte verliezen via de bovenkant van het huis. Het isoleren van de zolder of het dak is een eenvoudige en doeltreffende manier om warmteverlies te beperken en minder te hoeven stoken.

Als je zolder gemakkelijk toegankelijk is, geen vochtproblemen heeft en het huis geen plat dak heeft, kun je deze waarschijnlijk relatief gemakkelijk zelf isoleren. In gevallen waar er vochtproblemen zijn of waar meer complexe isolatie nodig is, is het beter om een beroep te doen op een professionele installateur. Isolatie van platte daken vereist namelijk altijd professionele isolatie. Voor vochtige daken is een professionele beoordeling nodig voordat je aan de slag kan met isoleren.

Muren

Ongeveer een derde van alle warmte die in een huis verloren gaat, ontsnapt via de muren. Door hier isolatie aan te brengen, kun je energie besparen en de verwarmingsrekening omlaag brengen. Er zijn verschillende manieren om je muren te (laten) isoleren. Zo kiezen veel mensen voor spouwmuurisolatie, dit is een isolatielaag tussen de binnen- en buitenmuur. Maar ook je binnen- en buitenmuren kan je isoleren. Zo worden er bij buitenmuurisolatie isolatieplaten aangebracht op de buitengevel en afgewerkt met een afwerkingslaag. Binnenmuurisolatie is hetzelfde principe, maar dan binnen in je woning.

Ketels, leidingen en radiatoren

Het isoleren van ketels, leidingen en radiatoren is een snelle en eenvoudige manier om geld te besparen. Door isolatie toe te voegen aan eventuele ketels/boilers, leidingen en radiatoren gaat er minder warmte verloren. Zo ben je minder geld kwijt aan het opwarmen van je huis en blijft het bij verdere isolatie van je huis ook langer warm.

Als je de boiler of ketel wilt isoleren, kun je online een waterboilerhoes of ketelfolie bestellen voor een paar tientjes. De montage hiervan is meestal supereenvoudig.

Leidingen kunnen worden geïsoleerd met schuimbuizen die de blootliggende leidingen tussen de ketel, boiler en radiatoren bedekken. Kies de juiste maat bij een bouwmarkt en schuif deze om de leidingen heen.

Wist je dat reflectorfolie achter de radiator een goedkope manier is om je energieverbruik te verminderen? Het weerkaatst de warmte van de radiator terug de kamer in, in plaats van de warmte te laten ontsnappen via een buitenmuur.