Relaxen in eigen tuin: 7 tips om heerlijk te ontspannen

Met een baan, gezin en sociale verplichtingen lijkt het leven soms alleen maar door te razen. Hoe fijn is het dan als je even tot rust kan komen en kan ontspannen in je eigen tuin of op het balkon? Of je nu in het hart van een stad woont of op het platteland, met deze tips kan je tuin een oase van rust en kalmte worden. Het mooie is: je bepaalt zelf je budget.

Kies voor comfort

De beste manier om van de zon te genieten? Zittend in je eigen tuin natuurlijk. Zitten is één ding, maar met een loungeset,  ligstoelen of chaise longues kun je je uitstrekken en écht ontspannen. Of het nu onder een parasol is, bij het zwembad, op het terras of op het balkon van een appartement. Er zijn echt genoeg goedkope loungesets (online) te vinden, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.

Hoe comfortabeler je tuinmeubelen, hoe groter de kans dat je even lekker achterover leunt en tijd buiten doorbrengt: aan de eettafel, in de loungeset of in de hangmat. Voeg een paar kussens en een verfrissend drankje toe en je wilt nergens anders meer heen om te ontspannen.

Natuurlijke geuren

Zoetgeurende bloemen zoals gardenia of lavendel laten je tuin niet alleen heerlijk ruiken, ze helpen ook stress te verminderen. De kleurrijke bloemen laten je tuin er daarbij warm en uitnodigend uitzien. Tip: plant kruiden in je tuin. Ze zorgen voor een heerlijk frisse geur en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Rustgevende geluiden

Geluiden van een drukke straat of de overbuurman die zijn muziek nét even te hard draait: het zorgt ervoor dat je niet optimaal ontspant. Voeg ontspannende geluiden toe aan de tuin om deze stoorzenders te elimineren. Denk aan een fonteintje of een bamboe windgong. Je kunt natuurlijk ook altijd een draadloze speaker mee de tuin in nemen en je favoriete rustgevende muziek of geluiden afspelen.

Meer groen

Dode planten zijn een goede reden om een bezoek te brengen aan het tuincentrum. Ik vind dat dus tegenwoordig een heel leuk uitstapje. Kleurrijke bloemen en gezonde planten geven zowel je tuin als jou een natuurlijke boost. Ontsnap aan de chaos in huis en laat je lekker inspireren door de laatste tuintrends. Om een rustige sfeer in je tuin te creëren, gebruik je groene en witte planten, die je in groepjes bij elkaar plant. Wil je liever een kleurrijker uitzicht voor een energieboost wanneer je de tuin in komt? Kies dan voor verschillende planten die al in bloei staan.

Water in de tuin

Het is algemeen bekend dat kabbelend water een kalmerend effect heeft. Ontdek wel eerst of dit ook voor jou geldt, voordat je een gat voor de vijver begint te graven. Naar zwemmende visjes kijken kan heel ontspannend zijn, net als het geluid van een fonteintje. Een hottub is natuurlijk altijd een aantrekkelijke optie, om te ontspannen. – maar minder budgetproof. In mijn ‘tuin’ (eh op de galerij) dobbert er een waterlelie in een zinken emmer van Action. Kost niets, toch een ‘vijver’ met weinig ruimte. Ook leuk: een waterschaal, daar zijn de vogeltjes vast ook blij mee.

Maak ruimte

Ook al is opruimen niet bepaald je favoriete bezigheid (hear hear!), het geeft je wel meer ruimte in je hoofd en zorgt ervoor dat je vaker even lekker buiten gaat zitten. Dus sleep je bezem een paar keer over het terras, sorteer de tuinspullen en berg ze netjes op in je schuur of tuinkast en gooi alles wat kapot is weg. Het geeft je een heerlijk bevredigend gevoel en je hebt het daarna verdiend om achterover te leunen en te ontspannen.

Wakker het vuurtje aan

Een vuurplaats, vuurkorf of open haard voegt direct warmte toe aan de tuin. Vooral tijdens de koudere maanden of ’s avonds. Wat is er meer ontspannend dan lekker kletsen met vrienden of familie bij een vuurtje? Of knuffelen met je liefde terwijl je in de vlammen staart? Tip: rooster marshmallows in het vuur en maak smores. Yummm!