7 simpele gewoonten die je helpen goedkoop te koken

Ik vind uit eten gaan heerlijk: de lekkerste gerechten worden voor je klaar gemaakt, de afwas is niet jouw pakkie an en je hoeft alleen op te komen dagen en te smullen. Allemaal leuk en aardig, tot je de rekening krijgt. Toch maar weer zelf met die koekenpan aan de slag dan? … Deze simpele gewoontes helpen je om met een beperkt budget te koken, gezond te eten en een hoop geld te besparen.

Plan je maaltijden

Een eenvoudige manier om geld te besparen in de keuken is je uitgaven bijhouden en je maaltijden plannen. Maak voordat je boodschappen doet een plan wat je wilt eten en welke ingrediënten je nodig hebt. Wanneer je eenmaal weet wat je nodig hebt, kun je uitzoeken waar je de ingrediënten het goedkoopst shopt.

Een weekmenu maken of je maaltijden plannen is supersimpel. Ga naar Google, type de ingrediënten die je nog hebt liggen in en er rollen eindeloos veel recepten uit. Tip: laat je niet enkel leiden door goedkoop eten, maar kijk ook naar de voedingsstoffen. Zo kost het niet alleen weinig, maar is het ook nog gezond.

Koop boodschappen ‘in het seizoen’

Boodschappen kopen die in het seizoen zijn, kan meerdere voordelen hebben. Niet alleen smaken je maaltijden beter, ingrediënten die in het seizoen zijn, zijn vaak ook goedkoper. Nog een voordeel van seizoensproducten: de voedingsstoffen zijn op dat moment ’t beste.

Seizoensproducten kun je in de juiste periode ook prima wat meer kopen en invriezen, zodat je ze goedkoop aanschaft en later van kan genieten. Veel supermarkten verkopen ook diepvries seizoensgroenten, maar blijf daar van weg als je de producten net zo goed vers kan krijgen.

Kook met goedkoper vlees

Mensen hebben de neiging om de goedkope maaltijden te associëren met maaltijden zonder vlees. Waarom? Vlees kan duur zijn. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Je kunt nog steeds vlees eten en tegelijkertijd geld besparen. Koop goedkopere stukken vlees, zoals vlees met bot, taaiere stukken rood vlees of kippendijen in plaats van kipfilet.

‘Taaiere stukken vlees?’ hoor ik je al denken. Probeer eens een andere kookmethode: verruil je favoriete gietijzeren koekenpan eens voor de slowcooker. Die maakt ook taaiere stukken vlees sappig en mals. Ook vis kan soms een goedkopere optie zijn. Bak eens visfilets of maak soep met goedkope vis.

Koop grote hoeveelheden

In bulk shoppen kan je geld besparen: vaak kosten grote verpakkingen relatief gezien minder. Plan dus groot, koop veel en bespaar veel. Kan je ’t niet allemaal nu gebruiken? Vries het gewoon in of houd ‘droge’ producten langer vers in een weckpot. Staat nog leuk op het aanrecht ook.

Zo snijd je niet alleen in je budget, maar hoef je ook minder vaak boodschappen te doen (win-win!). Het slimste is natuurlijk om grote hoeveelheden te kopen van de boodschappen die je het meest gebruikt. Naarmate de tijd verstrijkt, kom je er vanzelf achter wat en hoeveel je nodig hebt voor verschillende maaltijden zodat je met een gerust hart in bulk kunt kopen. Met aardappelen en groenten kan je lekker variëren en verschillende recepten klaarmaken. 

Rijst, pasta, bonen en quinoa

Het zijn misschien niet de meest spannende ingrediënten, maar met rijst, pasta, bonen en quinoa kan je eindeloos variëren en het vult lekker voor een klein prijsje. Ga voor volkoren, dat geeft je langer een vol gevoel. Én het doet veel goeds voor je spijsvertering. Vandaag maak je er burrito’s mee, morgen Chinees en de dag erna een rijstsalade. Het geheim is om lekker te variëren met verschillende recepten, zodat je niet elke dag hetzelfde eet.

Kook met kliekjes

Als je merkt dat je veel eten weggooit of veel overhoudt (ik heb daar soms nogal een handje van), dan kan je dit op 2 manieren oplossen. Bereid simpelweg kleinere maaltijden of gebruik wat je over hebt om een nieuwe maaltijd mee te maken. Je kan natuurlijk ook altijd 2 dagen achter elkaar hetzelfde eten, maar ik ben daar niet zo’n fan van. Als je vandaag kip had en je hebt nog wat vlees over, gebruik dit dan de volgende dag als broodbeleg bijvoorbeeld. Heb je nog wat kale rijst over? Doe er cacao en suiker door en je hebt een heerlijk toetje. Met een beetje fantasie kun je alles op verschillende manieren gebruiken. 

Doe boodschappen op de markt

De markt kan een stuk goedkoper zijn dan de supermarkt, maar vermijd de hippe boerenmarkten waar alles juist een stuk duurder is. De regulier weekmarkt is ideaal voor goedkope groenten en betaalbaar fruit. Ik ga vaak aan het einde van de dag. Dan zijn de deals nóg beter, omdat de producten morgen niet meer zo vers zijn en ze het dan niet meer (of voor minder) kunnen verkopen. En, tip: onderhandelen kan vaak ook met de marktkoopmannen en -vrouwen.