Waarom je op moet passen met parfum in de zon

Voor één van de opdrachtgevers waar ik regelmatig als tekstschrijver voor werk, schreef ik onlangs een blog over wespen. Zoveel weet ik niet van wespen – inmiddels veel meer – dus deed ik wat research. Nu blijkt dus dat wespen zich aangetrokken voelen tot geurtjes, bijvoorbeeld jouw parfum of deodorant. Als je geen aantrekkelijk hapje wilt zijn voor een wesp laat je die dus thuis. Dat is niet waarom ik deze blog schrijf hoor, gewoon een handig weetje.

parfum zon pigmentvlekken pas op

Parfum + zon = rode vlekken of pigmentvlekken

Tijdens de L’Oréal University woonde ik een presentatie bij van een huidtherapeute bij de Bergman Kliniek. We konden haar het hemd van het lijf vragen over onze eigen huid en huidproblemen in het algemeen. Heel interessant. Vanzelfsprekend kwam mijn pigmentsnor aan bod, maar wist je bijvoorbeeld ook dat je beter geen parfum op je huid kunt spuiten als je in de zon komt? De parfum in combinatie met de zon zorgt ook voor pigmentvlekken. Daarom hebben ‘oudere’ mensen regelmatig vlekken in hun nek die donkerder zijn dan de rest van hun huid. Who knew. Een tip voor jou van mij (en de Bergman Kliniek).

Hoe komt het dat (sommige) parfums pigmentvlekken veroorzaken?

Dit is niet bij alle luchtjes het geval, maar sommige parfums bevatten een bepaald molecuul – fuccomarine – dat UV-straling absorbeert. Voornamelijk luchtjes met citrusgeurnoten bevatten deze toxische moleculen.

Ook alcohol op je huid in de zon veroorzaakt regelmatig pigmentvlekken. En laat alcohol nou een hoofdingrediënt zijn van de meeste parfums. Al zijn niet alle artsen van mening dat alcohol de vlekken veroorzaakt, maar zouden de geurstoffen dit doen.

Better safe than sorry. Gelukkig bestaan er ook parfums zonder alcohol. Zo heeft Biotherm er een aantal en geloof ik dat Daisy Dream van Marc Jacobs ook vrij van alcohol en fuccomarine is. Na een rondje Googlen kun je er vast nog meer vinden.

Liever op je kleding dan je huid

Ga je in de zon? Spuit dan je parfum op je kleding. Niet alle kleding kan trouwens tegen parfum, dus let daar ook even op. Ik wil geen boze mailtjes dat je favoriete jurk nu verpest is omdat je van mij geen parfum meer in je nek of op je pols mocht spuiten, haha. Parfum in je haar spuiten is ook een goed alternatief. Zo heb ik bijvoorbeeld een speciale haarparfum van Chanel, ja dat bestaat! Zoek online maar eens op hair mist. Ik verzamelde alvast een aantal lekkere hair mists voor je…

One thought on “Waarom je op moet passen met parfum in de zon

Comments are closed.