Online solliciteren en je droombaan vinden

online solliciteren

Ik leid – vind ik zelf – een superleuk leven met een klein budget, maar als ik helemaal geen cent te makken zou hebben, dan zou m’n leven toch een stuk minder leuk zijn. Daarbij heb ik heel leuk werk. Ik heb van schrijven mijn werk kunnen maken en dat doe ik dan ook dag en nacht. Deels in loondienst, deels op freelancebasis en in de late uurtjes of weekenden nog voor m’n blog. Ik kan er geen genoeg van krijgen!

De jacht naar je droombaan

Ben jij niet gelukkig op je werk? Dan heb je een schop onder je kont nodig. Maak er iets van of ga op zoek naar een nieuwe baan. Of zit je momenteel – niet geheel vrijwillig thuis – en wil je wel weer graag werken? Let’s go! Een mooi moment om nog even mijn levensmotto aan te halen:

“Good things come to those who wait who work their asses off and never give up”

Het is ook mij niet allemaal aan komen waaien, maar als je bereid bent om hard te werken. Dan weet ik zeker dat je leuk werk vindt. Helaas is de banenmarkt de afgelopen jaren flink veranderd, waardoor de banen niet voor het oprapen liggen en dus heel veel concurrenten moet elimineren voordat je in de buurt komt van de droombaan. Hoe start je je gevecht op de banenmarkt anno 2015/2016? Ten eerste: wees origineel, eerlijk en vooral jezelf. Ben duidelijk en open over je dromen en doelen en niet te onzeker over je eigen skills.

online solliciteren en je droombaan bemachtigen

Online uitzendbureau’s

Vroeger ging je met je papieren cv langs verschillende uitzendbureau’s om de recruiter te overtuigen van je kunnen, tegenwoordig focus je je op het online uitzendbureau. Het voordeel hiervan is dat je je een ongeluk kunt solliciteren vanuit je eigen veilige, vertrouwde omgeving. Het nadeel? Het is minder persoonlijk en je moet ontzettend hard je best doen om op te vallen en je persoonlijkheid digitaal over te brengen.

LinkedIn is je vriend in banenland

Heb je nog geen (goed ingevuld) LinkedIn-profiel? Foei! Dan ben je ook niet hard genoeg op zoek geweest. LinkedIn is een van je beste vrienden in banenland. Mijn LinkedIn-profiel is volledig ingevuld en die houd ik ook up to date. Krijg ik er nieuwe klanten bij of nieuwe werkzaamheden binnen mijn functie? Dan pas ik dat direct aan. Ik heb geen ‘papieren’ cv meer, dat vind ik ouderwets. LinkedIn is mijn cv. Ook mijn portfolio staat online, met uiteraard een linkje op mijn LinkedIn-pagina.

Hoewel ik helemaal niet op zoek ben naar een andere (loondienst)baan (freelance-oprachten zijn altijd welkom), krijg ik iedere week wel berichten van recruiters die geïnteresseerd zijn in mijn profiel. Het werk komt naar jou toe! Hoe ideaal is dan? Daarbij heeft LinkedIn natuurlijk ook een hele fijne jobs-sectie waarvan de meeste banen die aansluiten op jouw profiel écht leuk zijn. Scheelt weer eindeloos gescroll door vacatures die niet bij je passen.

online een baan vinden

Solliciteren vanuit een baan

Ho, stop! Zeg niet halsoverkop je contract op als je niet gelukkig bent op je werk. Solliciteren vanuit een (relevante) baan is nog altijd makkelijker dan solliciteren terwijl je thuiszit. Het is voor je nieuwe werkgever simpelweg aantrekkelijker om iemand aan te nemen die niet ontslagen is wegens slecht functioneren of omdat je thuis zit omdat je áltijd ziek bent bijvoorbeeld. Solliciteren vanuit een baan geeft potentiële werkgevers gewoon een beter gevoel en dus heb je meer kans op die baan. Gaten op cv’s zien ze niet graag.

Social media

LinkedIn hoort hier natuurlijk ook bij, maar de leukste banen vind je meestal als eerste via social media, althans, dat ervaar ik zo. Twitter is de holy grail (je kunt namelijk zelfs op vacatures in jouw vakgebied zoeken). Of volg je Willems Hoogstpersoonlijke Vacaturebankje op Facebook al? Een van mijn favorieten! Kijk je wel uit wat je (openbaar) op je Facebook-profiel zet? Ja, ook je nieuwe werkgever zal vast een rondje socialmediakanalen doen.

Solliciteren met video

Ik hoor steeds vaker dat er via video gesolliciteerd wordt. Natuurlijk hebben we tegenwoordig sollicitaties via Skype in plaats van een face-to-face-gesprek, maar ik bedoel echt filmpjes maken voor je sollicitatie. Het kan de eerste opdracht zijn, of een opdracht in een later stadium van het sollicitatieproces. Een tijdrovende klus, maar de werkgever weet wel dat je er echt voor gaat én hoe je persoonlijkheid is. Heb je weleens gedacht aan een video-cv? Als ik er tijd voor had zou ik daar zeker mee aan de slag gaan!

Een sollicitatiebrief online versturen

Natuurlijk kun je een suf, simpel mailtje sturen, maar je moet opvallen. Er zullen waarschijnlijk tientallen (of honderden) sollicitanten zijn voor de functie waar jij op solliciteert. Wees creatief! Maak je brief mooi op (bijvoorbeeld in AI), maak een voice-opname terwijl je de brief voorleest of stuur een creatief filmpje in als sollicitatie.

Goed, dat waren een paar kleine tips om je droombaan te bemachtigen. Weet je nou niet wat je droombaan is? Ook daar zal ik binnenkort een blogpost over schrijven. Ik wist het namelijk ook nooit. Daarom deed ik 3 studies (allemaal afgerond) en ben ik maar gewoon ergens begonnen. Langzaamaan wist ik wát ik wilde en begon in de weg naar m’n droombaan. Dat bewaar ik voor een volgende keer.

Go get ‘m! Heel veel succes!

2 thoughts on “Online solliciteren en je droombaan vinden

  1. Goede tips! Ik ben momenteel ook bezig met mijn Linked-In account iets meer op te krikken. Als ik over (hoop ik!) een half jaar op de arbeidsmarkt kom kijken, zou het fijn zijn als ik al een bepaald startpunt heb. Ik hoef niet enorm veel te verdienen, gewoon een fijn salaris waarmee ik rond kom en ik ben tevreden. 🙂 Want momenteel leef ik ook lekker budget en dat gaat me prima af.

    1. Een goede foto op linkedin helpt ook heel erg.
      En contacten leggen met recruiters helpt ook. als zij in jou potentie zien dan doen ze extra hun best om jou alvast te verkopen bij hun klant. heb je ook net een stapje voor , voordat je uberhaupt op gesprek bent geweest.

Comments are closed.