Nieuwe wasmachine kopen: zo weet je dat je een goede aankoopt doet

Een wasmachine is een van de moeilijkste apparaten om te kopen. Ze zijn lastig te vervoeren en je wordt overspoeld met jargon en verleidelijke technische snufjes. En vergeet de keuzestress niet, die bij elke grote, dure aankoop komt kijken. Die is niet anders als bij een nieuw bed, stofzuiger of koelkast (tip: koelkast outlet). Het goede nieuws is dat een wasmachine van goede kwaliteit heel lang meegaat, dus kies verstandig en je kunt jarenlang zorgeloos wassen.

Goed om te weten: een hele goedkope wasmachine hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. Soms ben je op den duur goedkoper uit wanneer je iets meer besteedt. Wat is nou de juiste wasmachine? Dat is een wasmachine die voldoet aan jouw wensen en een perfecte match is als je hebt nagedacht over de onderstaande dingen.

Capaciteit en afmetingen

De capaciteit van een wasmachine heeft betrekking op hoeveel er in de trommel past. Wasmachines met een kleinere capaciteit zijn meestal goedkoper: handig dus als je niet zo veel hoeft te wassen. Is je wasmand regelmatig vol? Dan kan je misschien beter voor een grotere capaciteit kiezen. Want als je vaker moet wassen doordat je wasmachine niet groot genoeg is, verbruik je meer stroom.

Check ook altijd even hoe groot de volledige wasmachine is en of hij onder je aanrechtblad, in de schuur of kast past. Houd daarbij ook rekening met de ruime voor de waterslang en of je de deur volledig kan openen.

Wasprestaties en -programma’s

Kijk altijd welke opties de wasmachine biedt. Denk aan verschillende temperatuurinstellingen zodat je ook kunt wassen of spoelen met koud water. Of een laag centrifugetoerental om kreukels te verminderen. Een fijnwas- of handwasprogramma is ook erg handig.

Andere opties zijn bijvoorbeeld stoom, uitgestelde was, extra spoelen, voorweken, etc. Vraag je altijd af of je allerlei uitgebreide programma’s nodig hebt. Je betaalt er vaak ook extra voor.

De ruimte

Hoeveel ruimte hebt je? Waar komt de machine te staan? Hoeveel ruimte heb je nodig om de deur te openen of de wasmand uit te laden? Haal het meetlint tevoorschijn, noteer de afmetingen in een notitieboekje of je telefoon (eventueel ook de afmetingen van je huidige machine) en houd ze bij de hand als je voor een nieuwe wasmachine shopt.

Als je ruimte beperkt is, kan je een wasmachine en droger in één overwegen. Dit is één machine die het allebei doet en die meestal prima onder een aanrechtblad past. Vaak hebben deze combi-machines ook geen extra ventilatie nodig, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt in een (huur)appartement.

Geluid

Als je wasmachine in de buurt van je slaapkamer staat en je graag tijdens de daluren wast, kan dit van groot belang zijn. Dus neem het geluidsniveau altijd mee in je beslissing. Vaak kun je de geluidniveaus vergelijken door de reviews van verschillende wasmachines te bekijken.

Energie

Alle wasmachines hebben een energielabel. Houd er wel rekening mee dat je alleen energielabels kunt vergelijken van machines met dezelfde capaciteit. Een grotere machine heeft misschien wel een beter energielabel dan een kleinere (omdat je meer energie bespaart bij een grote lading) maar hij verbruikt per jaar waarschijnlijk meer stroom.

Om de jaarlijkse gebruikskosten van je wasmachine te berekenen, vermenigvuldigt je het elektriciteitstarief (bijvoorbeeld 30 cent) met het aantal kWh van de wasmachine (bijvoorbeeld 600 kWh).

Gebruiksgemak

Sta je in de (online) winkel modellen te vergelijken, let dan ook op de volgende punten voor gebruiksgemak:

  • Is de programmakeuze eenvoudig en intuïtief in te stellen?
  • Heeft het toestel de functies die je echt nodig hebt?
  • Ga je alle functies van een topmodel wasmachine ook echt gebruiken?
  • Is het filter gemakkelijk schoon te maken?
  • Zijn het wasmiddelbakje en het wasverzachterbakje gemakkelijk te gebruiken?
  • Is de deuropening groot genoeg?

Installatie

Check of er een stopcontact, wateraansluiting en waterafvoer zijn op de plek waar je wasmachine moet komen. Al je huis niet klaar is voor de wasmachine, kun je het beste even bij een handig familielid of een loodgieter checken waar je rekening mee moet houden. En wie gaat de wasmachine installeren? Kan je dat niet zelf en is er niemand die je daarbij kan helpen? Zet dan extra geld opzij voor de installatie.