Wat is het verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer je nog midden in het leven staat, heb je ongetwijfeld nog niet (veel) nagedacht over het moment waarop je overlijdt. Toch kan het geen kwaad om hier al op jonge leeftijd over na te denken. In dat geval kun je namelijk alles achterlaten zoals jij dat wenst. De juiste verzekeringen die passen bij jouw situatie en portemonnee kunnen jou hier een handje bij helpen.

Wanneer je op zoek gaat naar dergelijke verzekeringen, kom je ongetwijfeld levensverzekeringen tegen. Daarnaast stuit je zeer waarschijnlijk ook op een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Denk niet dat dit dezelfde verzekeringen zijn, want dat is niet het geval. Om dit te benadrukken, leggen wij je uit wat het verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering is.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Om het verschil duidelijk te maken, kijken we eerst wat er per verzekering vergoed wordt. Te beginnen met de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd overlijdt. Het geld dat vrijkomt na overlijden is voor jouw nabestaanden. Zij kunnen dit voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om de hypotheek van te betalen. Daarnaast kunnen de kosten voor kinderopvang ermee betaald worden, zodat de overgebleven kostwinner meer kan werken. Als het geld niet direct nodig is, kan het ook gebruikt worden om in de toekomst de studie van de kinderen mee te betalen. 

Wat is een levensverzekering?

Nu je weet wat een overlijdensrisicoverzekering is, wordt het tijd om naar een levensverzekering te kijken. Zoals de naam al aangeeft, is dit een verzekering die betrekking heeft op het leven. Grootste verschil is dat je een levensverzekering niet kunt afsluiten. Waarom niet? Omdat dit slechts een verzamelnaam is voor alle verzekeringen die betrekking hebben op het leven van iemand. Zo hoort een overlijdensverzekering bijvoorbeeld tot de levensverzekeringen. Een uitvaartverzekering is eveneens een levensverzekering en dat geldt ook voor kapitaal- en lijfrenteverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Waar je een levensverzekering niet af kunt sluiten, geldt dit voor een overlijdensrisicoverzekering wel. Ondanks dat deze verzekering bijzonder nuttig kan zijn, sluit lang niet iedereen hem af. Dit komt vooral doordat je wettelijk gezien niet verplicht bent om een ORV af te sluiten. Toch ontkom je er niet altijd aan. Sommige banken eisen namelijk dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit bij een hypotheek. Weiger je dit? Dan verstrekt de bank jou de lening niet. Dankzij een ORV weet een bank namelijk dat een (deel van) lening terugbetaald wordt als je overlijdt.

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan doe je er goed aan om je online te oriënteren. Bij veel verzekeraars kun je deze verzekering namelijk online afsluiten. Je kiest welk bedrag je verzekert en of het verzekerde bedrag gelijk blijft of daalt gedurende de looptijd. Daarna moet je je gegevens en een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer dit gelukt is, verstuur je de aanvraag. Over het algemeen duurt het niet lang voordat je bericht krijgt van de verzekeraar. Ziet deze partij geen beren op de weg? Dan gaat jouw overlijdensrisicoverzekering vaak direct in. Hierdoor ben je binnen de kortste keren verzekerd bij overlijden.