5 tips voor een low-budget bruiloft

Voor veel mensen betekent een bruiloft: bakken met geld uitgeven. Een bruiloft is vaak een kostbare aangelegenheid. Maar je hoéft niet per se veel geld uit te geven om een geslaagd bruiloftsfeest te organiseren! Sterker nog, sommige kostenbesparende oplossingen maken jouw bruiloft misschien wel nog persoonlijker en origineler. Samen met Weddingspaces deel ik 5 tips om een perfecte low-budget bruiloft te houden.   

Tip 1: DIY is het toverwoord in kostenbesparing  

Je kunt enorm veel zelf (of met een beetje hulp) doen. Alles waar je geen professionele partij voor hoeft in te schakelen, scheelt in de kosten. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen taart bakken, je kunt je eigen decoraties knutselen en je eigen trouwkaart maken. Of je schakelt die ene creatieve vriendin daarvoor in. Een trouwuitnodiging kun je trouwens ook helemaal digitaliseren, dat scheelt ook weer drukkosten en postzegels. Wil je lekker dansen tot in de kleine uurtjes? Daar heb je echt niet per se een dj voor nodig, maak gewoon samen een Spotify-playlist. Dat is nog leuk ook! Maar ook je eigen haar, make-up en nagels kun je misschien prima zelf doen (of bijvoorbeeld door je zusje laten doen).  

Tip 2: Gratis trouwen bij de gemeente

Een huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis kost al snel tussen de € 500 en € 1000. Dit verschilt per gemeente, dus het is het waard om uit te zoeken wat de kosten zijn in jouw gemeente. Wellicht brengt dit je ertoe om een goedkopere gemeente te zoeken. Je kunt er ook altijd voor kiezen om op de gratis dag te trouwen. Alle gemeenten zijn namelijk verplicht om een moment aan te bieden waarop je gratis kunt trouwen. In veel gevallen is dat de maandag(ochtend). Trouwen op maandagochtend, lekker casual! Misschien past dat juist wel heel goed bij jullie.

Tip 3: Trouw buiten het trouwseizoen

De periode mei tot september is populair om in te trouwen. Populair betekent ook: trek je portemonnee maar. Buiten het trouwseizoen zijn trouwlocaties vaak goedkoper, dus informeer naar de prijsverschillen in verschillende periodes. Een winter-wonderland-wedding is enorm romantisch en bovendien een leuk thema voor je bruiloft. Nu we het toch over seizoenen hebben: om kosten te besparen kun je ook wat betreft bloemen en eten meebewegen met de seizoenen. Alles wat ‘in het seizoen’ is, is beter betaalbaar. Het loont dus om seizoensbloemen te gebruiken in je trouwboeket en seizoensingrediënten te kiezen voor je diner. 

Tip 4: Vier een intieme bruiloft 

Wil je een goedkopere bruiloft organiseren, dan is een intieme bruiloft ook zeker aan te raden. Bij veel locaties wordt het totaalbedrag berekend op basis van het aantal gasten. Het is geen rocket science: hoe meer gasten, hoe duurder je bruiloft wordt. Een kleine, intieme bruiloft heeft veel voordelen. De sfeer is vaak ongedwongen en je hebt als bruidspaar tenminste de tijd om met iedereen te praten. Minder gasten betekent minder stress, heerlijk toch? Wil je het helemaal klein aanpakken? De elopement wordt ook steeds populairder. Een elopement is: gewoon er met zijn tweeën tussenuit knijpen en trouwen zonder gasten. Geen geregel, op en top intiem én romantisch.  

Tip 5: Maak van je bruiloft een American Party 

Heb je wel eens gehoord van een American Party? Dit houdt in dat iedereen iets te eten of drinken meeneemt. Vaak wordt dit voor ‘normale’ feestjes afgesproken, maar voor een bruiloft kan dit natuurlijk ook. Steeds meer trouwlocaties staan het toe dat je zelf eten en/of drinken meeneemt. Zelf inkopen doen scheelt al behoorlijk in de kosten. Je gasten hapjes en drank mee laten nemen is helemaal ideaal voor een budgetbruiloft. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat jullie geen cadeaus willen, maar dat jullie gasten in plaats van een cadeau iets te eten of drinken meenemen, oftewel: BYOB!