Minder geld naar je zorgverzekering = meer geld voor die mooie Prada pumps

Bespaar op je zorgverzekering. Ik geef bespaartips!

Zorgverkeringen? Zonde geld! Dat denk ik wel eens. Natuurlijk weet ik dat het niet zo is, maar zo voelt het vaak wel. Je pompt er maandelijks bakken met geld in, en als je gezond bent zie je er (gelukkig) niets van terug. Áls je dan al iets onder de leden hebt en bijvoorbeeld een keertje bloed moet laten prikken, ben je alsnog een belachelijke smak met geld kwijt. €250,- down the drain (ik had namelijk niets, of niets dat ze konden zien). Hallelujah wat een bedrag! Nou, daar betaal je dan voor denk je … maar ho, stop! Eerst moet je je eigen risico á €350,- nog verbrassen. €125,- x 12 = €1.500 + €350,- = €1850,- later komt je zorgverzekering van z’n luie reet (als je tenminste goed verzekerd bent). Daar zou je een hele mooie reis van kunnen maken. Aangezien ik in Nederland nog geen McDreamy’s of McSteamy’s tegen ben gekomen, kun je maar beter bij artsen uit de buurt blijven.

Teveel betalen voor zorgverzekering? Ik niet!

Je doet sowieso een flinke duit in het zakje van de verzekeringsmaatschappij, dat is onvermijdelijk …. Maar teveel betalen? Nee, dat willen we helemaal niet toch? Dat geld geef ik liever uit aan een paar mooie Prada pumps of een paar nachtjes in een fijn hotel! Daarom heb ik nu qua zorgverzekering wat mij betreft de beste deal voor mij: een basisverzekering met een aanvullende tandartsverzekering. Daar voel ik me veilig én goed bij, en weet ik zeker dat ik alleen het hoognodige betaal. Ik durf deze keuze te maken omdat ik gelukkig gezond ben.

Zorgverzekering bespaartips

Ben jij ook helemaal gezond en heb je het idee dat je teveel betaalt voor je zorgverzekering? Ik heb wat (vrij logische) tips:

 1. Schroef je eigen risico wat op. Je premie is dan veel voordeliger, maar mocht je zorg nodig hebben dan moet je zelf iets meer betalen. Ben je dus al jaren achter elkaar helemaal gezond en heb je geen aanspraak gedaan op je zorgverzekering? Dan kan het verhogen van je eigen risico betekenen dat je de komende jaren (als je gezond blijft) veel minder betaalt.
 2. Kies alleen een basisverzekering, met of zonder een lage aanvullende verzekering. Verzeker alleen datgene wat je echt nodig denkt te hebben.
 3. Het eigen risico heeft alleen betrekking op de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen geldt geen eigen risico gelukkig. Je verzekert het immers extra. Mocht je aanspraak doen op je aanvullende verzekering, wordt dit voor je betaalt (meestal tot een bepaald bedrag, afhankelijk van de verzekering die je afgesloten hebt). Zo heb ik nu een aanvullende verzekering voor tandartskosten. Met m’n tanden mag écht niets mis zijn!
 4. Wist je dat op bepaalde zorg uit de basisverzekering géén eigen risico geldt? Onder andere een bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg, gebruik van voorkeursgeneesmiddelen (geneesmiddelen die door de verzekeraar vergoed worden) en zorgverzekering voor kinderen onder de 18 jaar hoef je niet zelf te bekostigen. Mocht er na je bezoek aan de huisarts of verloskundige verder onderzoek nodig zijn, of worden er medicijnen voorgeschreven? Dat betaal je allemaal wel uit je eigen risico.
 5. Je kunt je eigen risico in stappen van 100 euro verhogen tot maximaal 500 euro hoger dan het standaard risico. Het verplichte eigen risico voor 2015 is vastgesteld op €375,-.Het maximale eigen risico voor 2015 is dus €875,-. Maak je gebruik van zorg waarop het eigen risico van toepassing is? Dan betaal je eerst een deel zelf. Heb je een eigen risico van €575,- en kost je behandeling €800,-, dan betaal je dus €575 zelf. Het overige bedrag betaalt je zorgverzekeraar.
 6. Aan het begin van elk jaar mag je van zorgverzekering wisselen. Verdiep je daarom voor het einde van elk jaar goed in welke zorgverzekering het beste bij jou past. Zo start je volgend jaar met besparen op je zorgverzekering en heb je meer geld over voor de leuke dingen des levens! Rond november maken de zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekend. Het vergt een klein beetje onderzoek, maar het kan je heel wat geld schelen waar je heel veel leuke dingen mee kunt doen (of kopen).
 7. En last but not least: héél logisch, maar leef gezond! Wie gezond leeft heeft meestal minder zorg nodig (niet altijd het geval natuurlijk).

Follow on Bloglovin

Volg Budgetproof.nl ook op Facebook voor dagelijkse budgettips:

8 thoughts on “Minder geld naar je zorgverzekering = meer geld voor die mooie Prada pumps

 1. Leuk stukje Marly!
  Hoe toevallig dat ik gister net met iemand over (zorg)verzekeringen heb gehad. Ondanks dat ik de laatste jaren niet tot minimaal gebruik maak van zorg, durf ik het eigen risico niet te verhogen. Maar dankzij je item ga ik er toch maar weer eens kritisch naar kijken!
  Ik zie een zelfde soort systeem als met je autoverzekering wel zitten! Buiten een jaarlijkse apk bij de tandarts, heb ik inmiddels al een mooi aantal schadevrije jaren opgebouwd 😉

 2. Leuk stukje! Helaas heb ik niks aan jou tips want ik ben chronischziek en als ik in Januari mijn medicijnen voor een maand bestel al over mijn eigen risico heen. Ik denk dat het voor gezonde mensen wel veel ksm schelen!

 3. Handig artikel! Ik heb zelf inderdaad een basisverzekering, met maximaal eigen risico. Daarnaast wel een hoge tandartsverzekering. Ik moet namelijk altijd veel aan m’n tanden laten doen, maar voor de rest heb ik eigenlijk nooit iets (afkloppen).

 4. Handig stukje… ik ben ook haast nooit ziet of dergelijke…en wil ook het beste voor mijn gebit…Bij welke verzekeraar zit jij…Ik zit te twijfelen om over te stappen naar een ander omdat ik volgend jaar 20 euro meer ga betalen bij VGZ…ik blijf betalen…heb jij nog goede tips voor mij.. ik hoor het graag van je

 5. Nog een tip, zoek uit of je via een collectieve verzekering korting krijt. Er zijn talloze mogelijkheden. Scheelt mij 5% op de basisverzekering.

Comments are closed.